Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Novi START pred ratifikacijom

Američki Senat u utorak je došao korak bliže ratifikaciji Sporazumua o ograničenju strateškog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, nakon što je 67 senatora glasovalo da se prije Božića pristupi konačnom izjašnjavanju o ratifikaciji. Na proceduralnom izjašnjavanju bilo je potrebno 60 glasova da se spriječi republikanska opstrukcija donošenja zakona s produžavanjem rasprave, a za ratifikaciju će biti potrebna dvotrećinska većina koja iznosi upravo 67 glasova.



Nekoliko republikanaca čija je potpora sporazumu bila upitna, tijekom dana je objavilo svoju namjeru da glasuje za ratifikaciju. Državna tajnica Hillary Clinton i potpredsjednik Joe Biden, bili su prisutni na Capitol Hillu tijekom glasovanja. Konačno glasovanje o ratifikaciji očekuje se kasnije u utorak ili u srijedu, najavile su američke TV postaje.

Novi START za 30 posto smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na obje strane, na po 1550, te na po 800 na svakoj strani smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. postojao prema sporazumu START I.

Post je objavljen 22.12.2010. u 10:17 sati.