Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Don't Ask, Don't Tell u sjeni START-a

Piše Bojan Klima

Predsjednik Barack Obama posljednjih dana često telefonira republikanskim senatorima, kako bi ih nagovorio da glasaju za američko-ruski sporazum o smanjenju strateških nuklearnih arsenala. Da bi ovaj dokument bio ratificiran, za njega treba glasati dvije trećine Senata, u kojem demokrati imaju 60 glasova. U ovom trenutku, sporazum START spremna su u Senatu podržati četiri republikanca – što znači da se Bijela kuća nada da će do kraja godine nagovoriti barem još trojicu.

Sporazum koji predviđa smanjenje postojećih nuklearnih arsenala za trećinu potpisali su u travnju u Pragu predsjednici Obama i Medvjedev. Prema sporazumu – koji nadomješta sličan iz 1991. koji je prestao važiti prošle godine – od sada će svaka od država potpisnica imati 1550 nuklearnih bojevih glava, za razliku od sada kada je svaki arsenal imao oko 2200.

Da bi sporazum stupio na snagu, trebaju ga ratificirati američki Senat i ruska Duma. U američkom slučaju, ratifikacija se činila prilično izgledna do kongresnih izbora u studenom, na kojima su republikanci osvojili desetke dodatnih mjesta u Zastupničkom domu i Senatu. Od tada, jača njihovo protivljenje sporazumu START jer – kako tvrde – njime Amerika slabi svoju stratešku poziciju. Republikancima se posebno ne sviđa što je Obamina administracija lako odustala od postavljanja protu-raketnog štita u Češkoj i Poljskoj, što je bila zamisao prethodne, republikanske administracije.

Bijela kuća želi da se o sporazumu glasa prije siječnja, kada će republikanci u Senatu dobiti pet novih članova, koji su pobijedili na izborima u studenom. Tada bi, naime, ratifikacija ovog sporazuma bila još teža.

Inače, Bijela kuća posljednjih dana – za vrijeme tzv. kongresnog 'lame-duck' zasjedanja – bilježi uspjehe. Prošli je tjedan Kongres izglasao produženje poreznih olakšica za sve građane – bez obzira na protivljenje značajnog broja Obaminih demokrata koji nisu željeli da se ove olakšice zadrže kada je u pitanju najbogatiji sloj. Također, Kongres je glasao za ukidanje postojeće prakse don't ask, don't tell u oružanim snagama prema kojoj je homoseksualcima dozvoljena služba u vojsci, ali pod uvjetom da svoju spolnu orijentaciju drže za sebe.

Iako je ukidanje don't ask, don't tell bio jedan od prioriteta Bijele kuće, administracija Baracka Obame otkazala je najavljeno slavlje zbog ove odluke Kongresa – samo da ne iritira republikance do čijih joj je glasova stalo u ratifikacijskom postupku američko-ruskog sporazuma o nuklearnom oružju.


Post je objavljen 20.12.2010. u 21:43 sati.