Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DANI 17-19, 11.-13.12.2010. – Ribe i morski plodovi, more, sunce (i povremeno kiša) (Ngwe Saung, Burma)

Ngwe Saung Beach Budim se baš onako kako sam i zaspao – sa zvucima valova kako se razbijaju o pješčanu plažu. Odmah se sjetim svoje meksičke suputnice Kaje koja u Tulumu nije mogla spavati zbog buke valova. Ali ako trebam birati između prometne buke u Yangonu ili Mandalayu i ove, uvijek biram valove. Sjetim se ja Kaje često, a pogotovo svaki put kada moram ući u vodu i boriti se donkihotovski sa svim onim valovima, kao što smo se mi zajedno borili s valovima na meksičkom Pacifiku. Dobro, ovi burmanski su mnogo manji, ali još uvijek dovoljno veliki da te pošteno tu i tamo poklope. U tri i pol dana mog boravka u Ngwe Saungu nisam vidio mirno more. Uvijek valovi. A prvi i drugi dan bilo je i više kiše, nego sunca. No, zato su treći i četvrti bili skoro bez oblaka na nebu. Prosinac je mjesec kada Burma iz monsunskog razdoblja prelazi u sušno razdoblje pa je vrijeme još uvijek relativno nestabilno. Toplo je uvijek, jer u Burmi na plažama nikada temperatura ne pada ispod 25 Celzijaca, a jedini problem predstavljaju povremene kiše.
«Ljeti vjetar puše s juga i jako je vruć. Zimi vjetar nam dolazi sa sjevera i čim zapuše sjevernjak, znamo da su monsuni iza nas.», rekao mi je jedan starac u Baganu pred koji dan.
I u Ngwe Saungu vjetar sa sjevera zaista njiše palme.
Igra pijeska na vjetru u zoru na Ngwe Saung Beachu Iako u Lonely Planetu ovu plažu spominju kao idealan spoj afričkih i karipskih plaža s čisto bijelim pijeskom, to baš i nije tako. Pijesak je sive boje, a na niti jednoj plaži dosada nigdje nisam vidio dečke na motorima kako rano ujutro i kasno popodne jurcaju i natječu se tko će biti brži. Osim toga, motori se koriste za transport između sela i hotela, ali iako postoji gotovo savršena cesta, nitko ju ne koristi i radije se voze po plaži. To je jedino što mi smeta u Ngwe Saungu. Remete mir.
Ali veći dio dana je zaista mir i dane provodim izležavajući se na ležaljci, kupajući se i čitajući «A river in the center of the world» britanskog putopisca Simona Winchestera, koji je prije desetak godina prošao cijeli tok kineske rijeke Yangtze. To je dio moje pripreme za posljednju dionicu mog puta po Aziji – Kinu.
Ocean je zaista čist i topao, ako se izuzme prvotni šok kada onako zagrijan od sunca uletiš u vodu, ali poslije možeš satima biti u vodi jer je njena temperatura, onako od oka, 28-29 Celzijaca. Ovo je Bengalski zaljev i kada vidiš čistu vodu, koja je tek malo zamućena od pijeska kojeg podižu valovi, pitaš se nije li ovo isti onaj zaljev u koji se, uz na stotine manjih rijeka, rječica i potoka, ulijevaju i velike rijeke Ayeyarwaddy, Ganges i Brahmaputra, posebice ove posljednje dvije koje su onečišćene svime i svačime: industrijskim vodama i drugim oblicima industrijskog otpada, ljudskim otpadom... Sve to završava u Bengalskom zaljevu i iako se na njegovim obalama između ostalog nalaze i tri od najprljavijih zemalja svijeta (Indija, Šri Lanka i Bangladeš), Indijski ocean je čist. U Burmi je barem industrija još uvijek u povojima pa nema znatnog onečišćenja. Zemlja je još uvijek pretežno ruralna.
Igra pijeska na vjetru u zoru na Ngwe Saung Beachu Večeri provodim u hotelskom restoranu u razgovoru s drugim putnicima. Većina je Nijemaca i oni u Burmi prednjače. Potom je tu nešto Francuza, zatim Austrijanac i Nizozemka, te skupina Čeha koji se uvijek drže posebno. I stariji Amerikanac koji je vječito u društvu mladih burmanskih dečkiju. Što se toga tiče, mi ostali smo zaključili samo jedno... A zaključili smo i da nema niti jednog Australca ili Novozelanđanina koji su inače najprisutniji putnici.
Hrana u hotelskom restoranu je fantastična. Riba, lignje, rakovi, školjke – sve je svježe i dnevno se dobavlja od ribara iz ribarskog sela na kraju plaže. Velika porcija liganja s povrćem i malo čilija, porcija grilanih liganja ili škampi, ogromna porcija od tri raka na tanjuru... – sve superukusno i – jeftino! Svaka od ovih porcija dođe tek četiri dolara! Treba iskoristiti ponudu jer doma...


Post je objavljen 24.11.2010. u 14:40 sati.