Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Njemačka 2011. namjerava smanjiti broj vojnika u Afganistanu

Njemačka će potkraj 2011. početi postupno smanjivati broj vojnika Bundeswehra u mirovnoj misiji u Afganinstanu, a potpuno ih povući 2014., rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u obraćanju parlamentu.





Mogu pouzdano najaviti da ćemo potkraj 2011. prvi put smanjiti broj vojnika u Afganistanu, rekao je ministar i potpredsjednik njemačke vlade podnoseći Bundestagu vladino izvješće s nazivom "Napretci i izazovi u Afganistanu".
Istodobno je najavio da bi od 2014. odgovornost za sigurnosno stanje u Afganistanu trebale potpuno preuzeti afganistanska policija i vojska. Westerwelle je, međutim, otvorio mogućnost sa njemački vojni i policijski instruktori ostanu i nakon 2014., no oni ne bi sudjelovali u borbenim akcijama. Mi u Afganistanu branimo vlastitu sigurnost i stoga je naša misija ispravna. No ispravno je isto tako da ta misija ne može vječito trajati, zaključio je Westerwelle. Trenutačno je u sklopu mirovne misije pod vodstvom NATO-a oko 4600 vojnika Bundeswehra, raspoređenih uglavnom na sjeveru zemlje.

Post je objavljen 16.12.2010. u 18:56 sati.