Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Umro Richard Holbrooke

Richard Holbrooke, 69-godišnji veteran američke diplomacije koji je bio arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu 1995., a trenutačno je službovao kao posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za Pakistan i Afganistan, umro je u ponedjeljak navečer u bolnici u Washingtonu od posljedica puknuća aorte, izvijestile su američke TV mreže. Američki dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer se čeka službena objava obitelji i State Departmenta o Holbrookevoj smrti, objavio je NBC News. Holbrooke, koji je zbog svog energičnog stila dobio nadimak "Buldožer", primljen je u petak u Sveučilišnu bolnicu George Washington nakon što mu je pozlilo na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu udaljenom nekoliko blokova. Povrgnut je operaciji rekonstrukcije puknute aorte koja je trajala 21 sat, a u nedjelju je ponovo operiran što je trajalo sedam sati. U ponedjeljek ujutro je objavljeno da je u vrlo kritičnom stanju, ali stabilno.



Njegova smrt uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Obama opisao Holbrookea kao "istaknutu figuru američke vanjske politike" i presudnog protagonista u razvoju američke politike za Afganistan. "On je jednostavno jedan od divova američke vanjske politike", rekao je Obama u ponedjeljak tijekom božićnog prijema u State Departmentu. Ranije u ponedjeljak državna tajnica Hillary Clinton istakla je Holbrookeovu dugu i predanu javnu službu. "On je dao gotovo 50 godina svoga života služeći Sjedinjenim Državama", rekla je Clinton. State Department je u nedjelju objavio da je primio pozive afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i pakistanskog predsjednika Asifa Ali Zardarija, koji su poželjeli skori oporavak uglednog diplomata.

Holbrookova smrt uslijedila je samo nekoliko sati prije 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. prosinca 1995., kod čijeg je pregovaranja u vojnoj bazi Dayton u saveznoj državi Ohio, on kao mirovni posrednik odigrao presudnu ulogu. Hoolbroke je posljednjih dana radio na novoj reviziji politike Obamine administracije u ratu u Afganistanu, čija se objava očekuje u četvrtak.

Holbrooke je bio u američkom izaslanstvu u mirovnim pregovorima o Vijetnamskom ratu 1973. u Parizu, a poznat je i kao autor jednog toma "Pentagonskih papira", interne studije o angažiranju SAD-a u ratu u Vijetnamu koja je procurila u javnost 1971., nanoseći štetu američkim interesima, slično kao što to danas čine dokumenti WikiLeaksa. Iskustvo iz Vijetnamskog rata, u kojem je SAD poražen unatoč angažiranja velikih snaga i gubitka 57,000 vojnika, poticalo ga je na ustrajno traženje diplomatskih rješenja u drugim ratovima.

Arhitekt Daytonskog sporazuma
Najpoznatiji je kao ključni mirovni posrednik i arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma 1995., kojim je okončan krvavi trogodišnji rat u BiH. No, manje je poznato da je godine 1992., nakon posjeta srpskom koncentracijskom logoru Manjača kod Banja Luke i članka koji je o tom posjetu objavio u The New York Timesu, znatno pridonio da se američka administracija odluči angažirati u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. To je u ponedjeljak za CNN izjavio njegov bliski prijatelj Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, koji ga je 1992. pratio u posjetu Manjači. Holbrooke je imao i važnu ulogu u zaustavljanju srpske agresije na Kosovu 1999., proširenju NATO-a na istok Europe, a u administraciji Billa Clintona bio je i veleposlanik SAD-a u Njemačkoj, stalni predstavnik pri UN-u te pomoćnik državnog tajnika za europske poslove.



Holbrookeov veliki ego, ustrajnost i spremnost da izvrši snažan pritisak kako bi postigao diplomatske rezultate, donosili su mu i divljenje i netrpeljivost. "Ako vas Richard nazove i pita za nešto, samo recite da. Ako kažete ne, na kraju ćete doći do da, ali će put do toga biti vrlo bolan", izjavio je jednom bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Naučio je postati izuzetno informiran o svakoj zemlji u kojoj je bio, gurati izlaznu strategiju i tražiti načine da stanovnici te zemlje preuzmu veću odgovornost za vlastitu sigurnost. "On je buldog za globus. Rekao je da nema grižnje savjesti pregovarati s ljudima koji čine nemoralne stvari", rekao je za Hollbrokea Tim Wirth, predsjednik Zaklade Ujedinjenih naroda.

Biografija
Rođen u New Yorku na 24. travnja 1941., Richard Charles Albert Holbrooke od mladosti je imao interes za javnu službu. Nakon diplomiranja na Sveučilištu Brown, Holbrooke je postao predstavnik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Južnom Vijetnamu, a zatim je bio pomoćnik dvojice veleposlanika SAD-a u Saigonu. Kasnije je bio direktor Peace Corps-a u Maroku, urednik u magazinima Foreign Policy i Newsweek, savjetnik Jimmyja Cartera u predsjedničkoj kampanji te pomoćnik državnog tajnika za azijske poslove 1977-81. Tijekom 1980-ih godina ostvario je i uspješnu karijeru na Wall Streetu u investicijskoj banci Lehman Brothers. U javnu službu se ponovo vraća s ulaskom Billa Clintona u Bijelu kuću 1993. Holbrooke je bio američki veleposlanik u Njemačkoj 1993. - 1994., a zatim pomoćnik državnog tajnika za europske poslove.

James Dobbins, bivši američki izaslanik za Afganistan koji je ranije blisko surađivao s Holbrookom, nazvao ga je briljantnim diplomatom i rekao da je njegov uspjeh na Daytonskim mirovni pregovorima "bio prekretnica u vanjskoj politici Clintonove administracije". Njegovi napori u Daytonu kasnije će izazvati polemike, kada je ratni čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio pred Haškim sudom (ICTY) 2009. da mu je Holbrooke obećao imunitet u zamjenu za napuštanje politike. Holbrooke je opovrgnuo tu tvrdnju. Za svoj rad, Holbrooke je dobio Daytonsku nagradu za mir 2005., koju mu je dodijelio Daytonski Međunarodni mirovni muzej.

Godine 1996. napustio je State Department i ponovo se vratio na Wall Street u banci Credit Suisse First Boston. Godine 1998., Holbrooke je pregovarao s jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem da povuče svoje snage s Kosova, gdje su provodile etničko čišćenje, i dopusti dolazak međunarodnih promatrača. Kada je dogovor propao, Holbrooke je otišao u Beograd prenijeti konačni ultimatum Miloševiću da napusti Kosovo ili će se suočiti sa zračnim udarima NATO-a. U proljeće 1999., NATO je 11 tjedana bombardirao Srbiju s čime je završen rat na Kosovu, a ubrzo je uslijedio i pad Miloševićeva režima.

Holbrooke se ponovo vraća u javnu službu 1999., kada je postao američki veleposlanik pri UN-u u New Yorku, gdje je pokušao posredovati u ratovima u Africi i predvodio nastojanja da se pomogne izbjeglicama i borbi protiv AIDS-a u Africi. "Kakvog ima smisla biti u vladi ako ne pokušate poboljšati stvari, što znači da pokušavate promijeniti stvari", rekao je Holbrooke u intervjuu 2001., govoreći o svom angažmanu u UN-u. Holbrooke, kojeg veže dugogodišnje prijeteljstvo s Billom i Hillary Clinton, snažno je podupirao njezinu kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju 2008. i smatrao se favoritom za mjesto državnog tajnika, ako ona uđe u Bijelu kuću. Obama je osvojio demokratsku nonimaciju i izbore, Clinton je postala državna tajnica, a Holbrookeu je pripala jedan od najtežih zadaća - rješavanje problema u Afganistanu, gdje SAD već devet godina vodi rat, i u susjednom Pakistanu, koji je rasadnik militantnih islamista.



Reakcije Hrvatske i svijeta
Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je smrt Richarda Holbrookea "veliki gubitak za američku diplomaciju". "To su tragične vijesti i veliki gubitak za američku diplomaciju", izjavila je hrvatska veleposlanica koja je u ponedjeljak američkoj administraciji izrazila sućut u ime hrvatske vlade zbog smrti 69-godišnjeg Holbrookea. Ona je u ponedjeljak nazočila božićnom prijemu u State Departmentu, gdje su državna tajnica Hillary Clinton i predsjednik Barack Obama govorili o Holbrookeu kao o "velikanu američke diplomacije", koji je gotovo 50 godina neumorno promicao interese SAD-a, te mira i sigurnosti u svijetu. "Predsjednik Obama je vrlo lijepo govorio o Richardu Holbrookeu kao čovjeku koji je dao izniman doprinos ne samo američkoj diplomaciji, nego i rješavanju mnogih kriznih žarišta u svijetu. Sjećamo se i njegove uloge u Bosni i Hercegovini, čega se prisjetio i predsjednik Obama", rekla je Grabar Kitarović za Glas Amerike (VoA).

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u svojoj je reakciji naglasio Holbrookeovu energiju i diplomatske vještine. "Odajem priznanje njegovoj legendarnoj odlučnosti, stretegijskoj viziji i diplomatskim vještinama", rekao je Rasmussen.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je Holbrooke bio "jedan od najboljih i najsjajnijih diplomata njegove generacije". "On je bio dokaz da američka diplomacija može promijeniti stvari nabolje".

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije, okupljeni na sastanku u Bruxellesu, izjavili su da je Holbrooke bio "div diplomacije". Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nazvala ga je "prvakom mira i pomirbe", dodavši kako mu je Europa zahvalna za povijesnu ulogu u gradnji mira u BiH.

Njegov suradnik u stvaranju Daytonskog sporazuma, švedski ministar Carl Bildt ponovio je ocjenu britanskog kolege da je Holbrooke bio jedan od najboljih diplomata i "najžešćih boraca za stvari u koje je vjerovao, i za interese svoje zemlje". "Bio je istinski div diplomacije, europski prijatelj i svijet je bez njega manje mjesto", rekao je Bildt.

"Holbrooke je bio apsolutno fantastičan diplomat. Mislim da bi svijet bez njega bio mnogo gore mjesto", rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb. Francuska ministrica vanjskih poslova Michele Aliot-Marie odala je priznanje "briljantnom diplomatu i neumornom pregovaraču" Richardu Holbrookeu, posebno istaknuvši njegovu ulogu u stvaranju mira u BiH.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari izjavio je da Holbrookeovom smrću njegova zemlja "izgubila prijatelja". Holbrooke je odigrao "ključnu ulogu u međunarodnoj diplomaciji pri uspostavi mira u BiH i svladavanju islamističkih militanata u našoj regiji", napisao je u priopćenju Zardari. "Najveću počast možemo mu odati obnavljanjem našeg angažmana u odbacivanju ekstremizma i uvođenju mira" u regiji, zaključio je pakistanski šef države.

Smrt Richarda Holbrookea je "gubitak za američki narod", ocijenio je u utorak afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je povremeno bio u zategnutim odnosima s američkim posebnim izvjestiteljem za Pakistan i Afganistan. "Predsjednik Hamid Karzai smatra smrt Richarda Holbrookea gubitkom za američki narod i žali zbog njegove iznenadne smrti", piše u priopćenju ureda afganistanskog predsjednika.

Post je objavljen 14.12.2010. u 14:24 sati.