Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 13. do 19.12.2010.

Puno se toga priprema za Božić.
Velika Gorica i ove godine imat će žive jaslice i božični koncert kojem se jako radujem.
H-epicentar je 21.12 u Bakagi na Šalati.

- (IKA) – U sklopu kulturne tribine Teologije u Rijeci u mjesecu prosincu u kojem se obilježava deseta obljetnica biskupskog ređenja riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića (16. prosinca 2000.) bit će predstavljene dvije knjige koje su usko povezane s njegovim životom i djelovanjem: "Filozofija povijesti i kulture Nikolaja A. Berdjajeva" autora mons. dr. Ivana Devčića, te zbornik radova "Vječno u vremenu" posvećen riječkom nadbiskupu. O knjigama će govoriti dr. Darko Gašparović, dr. Aleksandra Golubović, dr. Iris Tićac, dr. Marko Medved. U programu sudjeluje zbor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci.
Tribina će se održati u ponedjeljak 13. prosinca u 19 sati, u dvorani Nadbiskupskoga doma, ulica Ivana Pavla II., 1, Rijeka (Vajnerova, 2).

- (IKA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Dubrovnik organizira humanitarni koncert u došašću za potporu đaka i studenata. Koncert će se održati na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca u 19 sati u dubrovačkoj katedrali. U programu sudjeluju Katedralni madrigalisti i klape Ragusa, Skontradura, Fortuna, Atlant i sv. Marija Krucifiksa.

- (IKA) – Hrvatska kršćanska demokratska udruga Split, pod pokroviteljstvom grada Splita i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, organizira otvaranje prve međunarodne izložbe božićnih jaslica „Emanuel", u ponedjeljak 13. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Narodni trg Split.

- (IKA) – Trodnevnom duhovnom obnovom uz župnu svetkovinu sv. Lucije, koja je ujedno i priprava za Božić, vjernici Banjola istoimene stare župe posvećene sirakuškoj djecvici i mučenici od 10. do 12. prosinca pripravljaju se za proslavu blagdana svoje nebeske zaštitnice u ponedjeljak 13. prosinca. Duhovnu obnovu vodi isusovac o. Josip Sremić u petak i subotu je u 17, a u 3. nedjelju došašća u 10.30 sati, kada predslavi i župnu misu. Na sam blagdan svete djevice i mučenice u puku čašćene kao zaštitnice vida i bolesti očiju, prva misa je u 10 sati. Predvodi je župnik Božidar Volarić. Svečana koncelebracija je popodnevna u 16.30 sati, predslavi je također Sremić. Mise duhovne obnove i svečanu blagdansku pjesmom prati veliki mješoviti župni zbor.

- (IKA) – U kapeli Corpus Domini sveudiljnog klanjanja, Mošćenička 3 na zagrebačkoj Trešnjevci, 10. prosinca, na zimski kvatreni petak danonoćno je klanjanje. Ovogodišnje zimske kvatre posvećene su molitvi za caritas, kršćansku dobrotvornost i zahvala su Bogu za sva dobra koja smo u ovoj godini primili. U 19 sati je ispovijed i pokorničko bogoslužje u 20 sati misa, zatim 40-satna adoracija, koju predvode sestre Reda Pohoda Marijina iz samostana uz kapelu, u prigodi svečanog završetka 400. obljetnice osnutka njihova Reda u ponedjeljak 13. prosinca. Svečanu večernju misu u 18 sati predvodi fra Zvjezdan Linić.
U utorak 7. prosinca, na uočnicu svetkovine Bezgrešnog začeća, u kapeli Corpus Domini sveudiljno je klanjanje. Misa je u 20 sati, predslavi je rektor kapele don Pavao Crnjac, a cjelonoćnu adoraciju molitvom, pjesmom i razmatranjima animira Molitveni vijenac Kraljice obitelji.

- (IKA) – Sv. Luciju , svoju nebesku zaštitnicu, vjernici Skitače, više od tri sto godina stare istarske župe nedaleko od Labina, svečano slave u ponedjeljak 13. prosinca, na blagdan svete sirakuške djevice, mučenice Dioklecijanovih progona. Premda je stara hodočasnička župa velikim dijelom iseljena, na svečanu misu na župnu svetkovinu dođe i više od tisuću hodočasnika iz cijele Istre i šire. Sv. Lucija zaštitnica vida i očiju, a u Skitači je, kako se u vjerničkom puku vjeruje od davnina, izvor čudotvorne vode. Blagdanska misa slavi se u 11 sati u staroj župnoj crkvi svete naslovnice iz 1616. Uz župnika i labinskog dekana preč. Željka Zeca predslavi vlč. Josip Zović, župnik Raše i Svetog Lovreča, uz pratnju labinskog župnog zbora. Prije svečane mise pokorničko je bogoslužje i ispovijed, a po starom običaju župe, prije mise kip sv. Luce skida se s glavnog oltara i postavlja ispred, kako bi vjernici mogli u ophodu obilaziti oko njega te ga darivati. Poslije mise hodočasnici idu do izvora zvanog Suze sv. Luce, gdje u čudotvornoj vodi umivaju oči. Stara pobožna legenda kaže da je ovdje prenoćila sv. Luce, koja se umorna od hoda zaustavila u Skitači. Ujutro kad se probudila, ugledala je izvor, i u njemu umila oči.

- (IKA) - Otvorenje Memorijala "U Marijinu naručju" na spomen voćinskim žrtvama 13. prosinca 1991. godine upriličit će se 13. prosinca ispred novoizgrađene voćinske crkve u 10.30 sati kojeg će blagosloviti požeški biskup Antun Škvorčević i nakon toga prikazati misu za voćinske žrtve i hrvatske branitelje.

- (IKA) - Predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije održat će se u ponedjeljak 13. prosinca u 9.30 sati u ordinarijatu u Gospiću. Nakon pozdrava mjesnog biskupa Mile Bogovića, predavanje na temu "Župna kateheza i svećenici" održat će senjski župnik i profesor na riječkoj Teologiji dr. Richard Pavlić.

- (IKA) - Petu godinu u nizu Šibenski ordinarijat u suradnji s katedralnom župom sv. Jakova organizira manifestaciju "Otvorite vrata od Božića 2010.". Manifestacija započinje 11. prosinca u 19 sati svečanim otvaranjem i koncertom dosad maloizvođenih i nepoznatih adventskih skladbi u izvođenju mješovitog katedralnog zbora Šibenske katedrale i Dubrovačkog komornog orkestra s gostima. Manifestacija će također obuhvatiti doček Betlehemskog svjetla u Šibeniku 17. prosinca u 17.28 sati te tradicionalni običaj proslave kada će u noći sa 17. na 18. prosinca sva zvona šibenskih crkava, točno u ponoć, nagovijestiti skori dolazak Božića. U sklopu manifestacije održat će se tradicionalni koncert ŠPD Kolo 23. prosinca u 19 sati, zatim koncert pred samu ponoćku u šibenskoj katedrali u izvedbi Katedralnog zbora te koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića koji već tradicionalno nastupaju 27. prosinca u 19 sati u šibenskoj katedrali.
Manifestacija svečano završava tradicionalnim koncertom "Veselje ti navješćujem" koji će 29. prosinca u 19 sati u katedrali okupiti župne zborove Šibenske biskupije.

- STUDENTSKI VJERONAUK - ISUS KRIST - NOVI ADAM Utorak, 14. 12. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum i u Srijedu, 15. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- Utorak, 14.12.2010. u 20:00 sati - Velika dvorana Lisinski .Korak u život
U sjećanje na maestra Vjekoslava Šuteja. Veliki humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije & Rotary kluba Zagreb Kaptol
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA Ivan Repušić, dirigent, Leo Nucci, bariton
Ivana Lazar, sopran Ana Mihanović, mezzosopran Organizator: Zagrebačka filharmonija. Pozivom na broj 0609009 donirate 5 kuna za studente.

- (IKA) - Na Tribini "Vesperae Sapientiae Christianae" koja će se održati, u utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati u Katehetskom centru župe Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu predstavit će se knjiga pape Benedikta XVI "Svjetlo svijeta" (Razgovori s Peterom Seewaldom) uz prigodno izlaganje o teološkoj misli Josepha Ratzingera. Predavač je profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. Ivica Raguž.

- (IKA) – Svečanim pjevanim Pohvalama (Laudama) u 18.30 sati te koncelebriranom misom u 19 sati, remetski karmelićani u utorak 14. prosinca slave blagdan sv. Ivana od Križa, karmelskog duhovnog velikana, mistika, crkvenog naučitelja, pjesnika i reformatora muške grane karmelićanskog Reda. Svečano večernje euharistijsko slavlje u remetskoj župnoj crkvi – svetištu Majke Božje Remetske predslavi prior i provincijski vikar o. Antonio Mario Čirko s cijelom karmelskom zajednicom te uvijek brojnim remetskim vjernicima. Misno slavlje uzveličat će mješoviti župni zbor.

- (IKA) - Sv. Ivana od Križa, crkvenog naučitelja, mistika i pjesnika, bosonoge karmelićanke u Karmelu Kraljice Karmela u Brezovici svečano slave u ponedjeljak 14. prosinca. U samostanskoj crkvi otvorenoj i za vanjske vjernike u 10.30 krunica je za svećenike i obitelji te za Domovinu, u 11 je svečana poldanica. Koncelebraciju predslavi dominikanski provincijal dr. fr. Anto Gavrić, pjeva zbor karmelićanki. Popodne u 16.30 svečana je pjevana Večernja s Pohvalama (Laudama), u 17 sati završna je blagdanska misa. Predslavi je dr. Stjepan Baloban profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu uz pratnju Okteta zagrebačkih bogoslova.

- (IKA) - Tradicionalni predbožićni susreti varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i predstavnika Katehetskog ureda na čelu s predstojnikom mr. Damjanom Korenom s ravnateljima osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj biskupiji održat će se od 14. do 16. prosinca.
Prvi susret s ravnateljima škola u Varaždinskoj županiji održat će se u utorak 14. prosinca u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu u 11.30 sati.
Susret s ravnateljima škola u Međimurskoj županiji održat će se u srijedu 15. prosinca u 11.30 sati u pastoralnom centru čakovečke župe sv. Antuna Padovanskog.
U četvrtak 16. prosinca održat će se susret s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije u župi Močile u Koprivnici u 11.30 sati.

- (IKA) – Svetkovina sv. Ivana od Križa, karmelićanina i crkvenog naučitelja, svečano se slavi u karmelu u Mariji Bistrici 14. prosinca. Misno slavlje u 8 sati predslavi o. Dražen Marija Vargašević.

- (IKA) – Blagdan sv. Ivana od Križa, svoju karmelsku svetkovinu, bosonoge karmelićanke u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar – Ivaniću slave u utorak 14. prosinca. Misno slavlje je u 7.30 sati. Predslavi ga gvardijan fra Tomislav Božičković uz fra Josipa Vrbanca kloštar – ivaničkog župnika.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira mjesečni susret za mlade Splita i okolice, u srijedu 15. prosinca u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Tema susreta je „Božić u izlogu ili u srcu?". Gost susreta je glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radija Anto Mikić. Mladi će tijekom večeri prikupljati pomoć za potrebe stradalih od poplave u Metkoviću.

- (IKA) – U sklopu XIII. vukovarskih adventskih svečanosti u srijedu 15. prosinca u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održat će se javno snimanje božićnog koncerta Hrvatske radiotelevizije "Tiha noć".
U toj prigodi bit će upaljena četvrta adventska svijeća, koji će upaliti učenici dobitnici nagrada Ivana Krkljaš (Hrvatski veslački klub Vukovar), Tamara Ljikar (Šahovski klub Vukovar 91.), Tonka Markić (Hrvatski stolno-teniski klub Vukovar 91.), Samanta Karaula (Karate klub Vukovar 91.), Stjepan Ištvan i Nikola Volarević (Boksački klub Borovo).

- (IKA) - U okviru redovite mjesečne tribine Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, u srijedu, 15. prosinca predavanje na temu "Božić sv. Franje" održat će fra Zdravko Lazić, OFM. Predavanje će se održati u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove, Palmotićeva 31 (dvorišna zgrada) u 19.45 sati.

- (IKA) - U dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Cesarčeva 1 u srijedu 15. prosinca u s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Visitationes Canonicae - Kanonske vizitacije knjiga IX. za Brodsko područje 1730. - 1833. Predstavljanje će se održati u organizaciji Državnog arhiva u Slavonskom Brodu a knjigu će predstaviti mr. Dražen Kušen, viši arhivist, i prof. dr. Stjepan Sršan, priređivač.

- (IKA) – Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara u predblagdansko vrijeme u Zagrebu organizira predavanja za građanstvo s temom "Značaj pravilne prehrane u starijoj životnoj dobi s osvrtom na predblagdansko i blagdansko ponašanje".
Predavanja će se održati u srijedu 15. prosinca s početkom u 17 sati u župi sv. Petra, ap. Vlaška 93, a u četvrtak, 16. prosinca također u 17 sati u župi bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71.

- (IKA) - Godišnji spomen mučeništva službenica Božjih s. Jule Ivanišević i susestara ("Drinske mučenice") obilježit će se 15. prosinca misom u 18 sati koju će u zagrebačkoj katedrali predvoditi rektor katedrale preč. Josip Kuhtić.
"Dani Drinskih mučenica", kao spomen na uzoran život i svjedočku smrt službenica Božjih, obilježavaju se svakog 15. u mjesecu molitvom, pjesmom i klanjanjem u kapelicama i župnim crkvama gdje djeluju sestre Kćeri Božje Ljubavi.

- (IKA) - Kršćanski akademski krug predstavit će novi projekt „Duh i misao Željka Mardešića" te novo usmjerenje u radu Kruga i njegova časopisa „Nova prisutnost" na adventskom susretu u srijedu 15. prosinca od 17 sati u novom prostoru pri Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu u Zagrebu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno).
Na susretu će akademik Ivan Supičić predstaviti novo usmjerenje u radu Kruga i časopisa, dr. Neven Šimac i Stipe Odak govorit će o francuskim socijalnim tjednima, a dr. Tonči Matulić održat će izlaganje o novom projektu Kruga „Duh i misao Željka Mardešića".

- (IKA) - Izložba akademskog kipara Damira Mataušića "Credo" bit će otvorena u četvrtak 16. prosinca u 20 sati u Galeriji Forum u Zagrebu, Teslina 16.
Izložbu će otvoriti voditelj galerije, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Oktet bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.
Mataušić će se na izložbi predstaviti s novim načinom umjetničkog izričaja u reljefima i malim plastikama te će posjetitelji moći vidjeti 18 luminiranih poliformi s tematikom principa življenja utemeljenih na zapadnoj judeo-kršćanskoj tradiciji.
Izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2011. godine.
„Tajna svetosti – kao najpročišćenije etičke vrijednosti i snage – pratila je Mataušićevo stvaranje još od prvih radova, od prvih zahvata u moć materije da prodre u tajnu nematerijalnoga", primjećuje prof. dr. sc. Bogdan Mesinger u najnovijoj monografiji o Mataušićevu stvaralaštvu (Školska knjiga, 2010.) te zaključuje da je u Mataušićevim radovima gotovo nemoguće razdvojiti ljudsku i vjersku duhovnost.
Tijekom tridesetogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog rada Mataušić je realizirao više od 580 projekata, među kojima najviše na području medaljerstva, numizmatike i male plastike. Liminirana poliforma novi je način njegova izražavanja u kojem svjetlom oblikuje formu.

- (IKA) – Deveta u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 16. prosinca u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti crkveni pokret Obnova u Duhu Svetome.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 16. prosinca u 19 sati bit će otvorena izložba "Milost susreta". Riječ je o izložbi umjetnina Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Među umjetninama isključivo franjevačke provenijencije bit će i pedesetak umjetnina koje su vlasništvo Samostana Male braće iz Dubrovnika. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2011.

- (IKA) – „Jesmo li se umorili od koncila? - 45. obljetnica završetka II. vatikanskoga koncila" tema je Teološkog četvrtka koji će se u organizaciji Kršćanske sadašnjosti održati 16. prosinca u 19 sati u dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a. Uvodničari su dr. fra Bonaventura Duda i dr. Željko Tanjić.

- (IKA) - Predbožićni program u požeškoj Dvorani sv. Terezije Avilske 16. prosinca u 18.30 sati pripremaju učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije.

- (IKA) - Riječki nadbiskup Ivan Devčić 16. prosinca proslavit će 10. obljetnicu biskupskog ređenja. Misa u katedrali sv. Vida započinje u 18 sati.

- (IKA) - Festival hrvatskih vjerskih filmova Trsat gostuje u Vojvodini 16. i 17. prosinca, kada će se u Novom Sadu (kino Vojvodina) i Subotici (Otvoreni univerzitet i kino Lifka) prikazati program nagrađenih ostvarenja. Pored pobjednika festivala "Draga Gospa Ilačka" Branka Ištvančića bit će prikazani filmovi Srđana Segarića "Nebeski dodir" i Zavjet", fim Luke Marottija "Soba s pogledom na zvonik" te "Svetište Gospe Trsatske" Bernardina Modrića kao uvodni film projekcija.
Gvardijan trsatskog samostana fra Lucije Jagec i selektor festivala Bernardin Modrić bit će gosti novosadskog Euro-in festivala, televizijskih i radijskih emisija na kojima će predstaviti riječki festival i njegov program.

- (IKA) - U četvrtak 16. prosinca Karlovački župan Ivan Vučić upriličuje primanje za predstavnike svećenstva s prostora Karlovačke županije, odnosno dekane i biskupe Gospićko-senjske i Zagrebačke nadbiskupije. Susret je u 10 sati.

- (IKA) – Požeški biskup Antun Škovrčević će 16. prosinca pohoditi Dom umirovljenika u Požegi i slaviti misu u 10 sati za korisnike Doma u pripravi za Božić.

- (IKA) - Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti na zagrebačkoj Šalati priređuje u petak 17. prosinca tradicionalni, ove godine 8. "Advent na Šalati", humanitarni koncert za pomoć usamljenima, unesrećenma i svim ljudima potrebitima pomoći. Ovogodišnji koncert u korist je humanitarne udruge "Mala Anja" za djecu s teškoćama u razvoju. Na koncertu u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova od 19 do 22 sata nastupaju školski muški, ženski i mješoviti zbor a na repertoaru su skladbe od gregorijanskoga korala do živopisnih afričkih ritmova. Uz humanitarni koncert je i prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili učenici, a čiji je prihod također za humanitarne potrebe.

- (IKA) - Nadbiskupijski pastoralni institut priređuje treću u nizu tribina filmova kršćanske tematike „Lik svećenika u filmu". Tribina iz programa 2010/2011. godine održat će se u petak, 17. prosinca u 20 sati u dvorani „Vijenac", Kaptol 29a u Zagrebu na kojoj će biti projekcija filma „Adamove jabuke" redatelja Thomasa A. Jensena. U filmu - komediji glume Nick Chinlund i Georgina Cates. Ulaz na tribine je slobodan. Nakon projekcije filma predviđena je rasprava.

- (IKA) - Cjelonoćno klanjanje za mlade i odrasle vjernike Slavonskobrodskoga dekanata pod geslom nedjelje Caritasa "Volim obitelj", a u pripravi za najavljeni Papin pohod, upriličuju u petak 17. prosinca Ka.Mo.Brod - Forum katoličke mladeži uz podršku svećenika Slavonskobrodskoga dekanata.
Klanjanje u župnoj crkvi Gospe brze pomoći započinje u petak u 19 sati, a završava u subotu ujutro u 5.30 sati blagoslovom s Presvetim i nastavlja u 6 sati misom zornicom. Tijekom cijele noći svakoga će se sata izmjenjivati pojedine skupine mladih i odraslih vjernika raspoređenih po župama i drugim skupinama, te će animirati molitvu i pjesmu. U prostorijama Katehetskog centra kroz cijelu noć je moguća okrjepa uz prigodu za zajedništvo i druženje.

- (IKA) – U Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u petak 17. prosinca u 19 sati održat će se predstavljanje knjige Marija Žuvele „Znak tvoje blizine". Ona je nastavak nedavno izišle knjige „Tvojim tragovima". Zbirka je to kratkih i poučnih priča o različitim životnim vrednotama koje mogu poslužiti za promišljanje svakome tko je željan dublje upoznati sebe i svijet u kojem živi. Knjigu predstavljaju mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko - makarske nadbiskupije, prof. Marija Meri Bradarić, profesorica hrvatskog jezika i sociologije, te prof. Mladen Domazet, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu. U glazbenom dijelu programa sudjeluje vokalno-instrumentalni sastav „Anđeli" iz Kaštel Novog.

- (IKA) - Tradicionalni predbožićni koncert djece požeškog vrtića "Radost" održat će se 17. prosinca u 18 sati u crkvi Sv. Lovre u Požegi.

- (IKA) – Dan karmelskog Sustavnog studija duhovnosti koji se slavi svake godine u subotu najbližu blagdanu sv. Ivana od Križa (14. prosinca), ove je godine 18. prosinca s početkom u 17 sati. U Velikoj dvorani remetskog Karmela tema studijskog dijela Dana prikaz je dokumenata Papinske biblijske komisije: "Biblija i moral", "Biblijski korijeni kršćanskog djelovanja" koje će predstaviti docent na katedri Novog zavjeta zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. o. Dario Tokić, OCD. Najsvečanji dio programa bit će promocija novih diplomanata kojima će ravnatelj Studija, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa mr. o. Vinko Mamić uručiti diplome. Program će biti obogaćen s nekoliko glazbenih točaka, a završava s bratskim agape. U sklopu karmelskoga Sustavnog studija duhovnosti djeluju ili su djelovali Sustavni studij duhovnosti, Škola molitve, Uvod u razumijevanje Biblije i Tečaj o redovničkim zavjetima.

- (IKA) -Tradicionalni dvodnevni božićni sajam u Duhovno-obrazovnom centru sestara milosrdnica u Lužnici kod Zaprešića u subotu je i nedjelju 18. i 19. prosinca. Počinje u 10 sati. Na sajmu će biti izloženi i prodavat će se božićni pokloni, čestitke, domaći kolači, božićni ukrasi, domaće rukotvorine zaprešićko-brdovečkog kraja i dr. Sajam završava u nedjelju 19. prosinca misom s prigodnim božićnim programom. Misa polnoćka slavit će 24. prosinca u baroknoj kapelici dvorca točno u ponoć, nakon mise nastavlja se druženje uz domaći lužnički čaj i kolače.

- (IKA) – Predbožićna duhovna obnova u organizaciji Hrvatskoga katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) održat će se u subotu 18. prosinca u franjevačkom samostanu, Kaptol 9 u Zagrebu s početkom u 11 sati.
Voditelj duhovne obnove bit će duhovnik HKDMST fra Zdravko Lazić koji će održati prigodni nagovor na temu "Blagost i mirnoća", a potom će u 11.45 sati predavanje "Ljubav kao poveznica znanosti, vjere i etike u sestrinstvu" održati predsjednica HKDMST Jelica Stipaničev Mustapić.
Duhovna obnova se boduje prema HKMS.

- (IKA) – U sklopu XIII. vukovarskih adventskih svečanosti, u subotu 18. prosinca s početkom u 19 sati u crkvi Gospe Fatimske u Borovu koncert sakralne glazbe održat će Collegium pro musica sacra.

- (IKA) - Godišnji stručni seminar za odgojiteljice u vjeri u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji održat će se u subotu 18. prosinca u 9 sati u dvorani Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu, u Branjugovoj 1.
O temi Odgoj za vrjednote, govorit će prof. dr. sc. Ružica Razum, a u sklopu seminara održat će se i tri pedagoške radionice koje će voditi: dr. sc. Jasna Šego - Božićna nadahnuća i poticaji u književnosti za djecu; s. Jelica Đuzel - Vrijednosti i stavovi odgojiteljice u vjeri; prof. Ivanka Petrović - Relacijske kompetencije odgojiteljica u suradnji s roditeljima.

- (IKA) - Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s Vijećem za obitelj, HKD Napredak - podružnica Dubrovnik, Katoličkim liječničkim društvom i dubrovačkim Caritasom organizira i ove godine humanitarnu akciju "Podijelimo radost Božića". U subotu, 18. prosinca od 9 do 16 sati i u nedjelju, 19. prosinca od 9 do 13 sati na Pilama će se skupljati osnovne živežne namirnice koje će se nakon toga uputiti određenim mjestima u Hrvatskoj kako bi njihovi stanovnici za božićne blagdane imali barem puni stol. Radost Božića će se dijeliti sa stanovnicima Vojnića, Gvozda, Dvora, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice i Gore. Koordinator akcije je vjeroučitelj Krešimir Marković.

- (IKA) - I u ovogodišnjoj božićnoj akciji „Za 1000 radosti" Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama organizira humanitarnu prodaju božićnih drvaca s korijenom, u subotu 18. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 9 sati.

- (IKA) - Adventski koncert na kojem će nastupiti prof. Mario Penzar i kvintet Horvat (Jelena, Filip, Marija, Benjamin i Bruno) održat će se u nedjelju, 19. prosinca s početkom u 19.30 sati u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.
Organizator koncerta je Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić i franjevački samostan Slavonski Brod.

- (IKA) – Tradicionalni božićni koncert i ove će se godine u nedjelju 19. prosinca s početkom u 19.30 sati održat će se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ul. Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu.
Na koncertu će nastupiti Komorni zbor Mješoviti pjevački zbor "Emil Cossetto", a ravnat će mo. Josip degl'Ivellio.

- (IKA) – Mladi župe Bezgrješnog začeća BDM zagrebačke župe Malešnica – Oranice, u zajednici sa župnim zborom mladih "Hilarus" 19. prosinca na 4. nedjelju Došašća u župnoj crkvi priređuju već tradicionalni večernji dobrotvorni koncert, kojim završava i velika adventsko-božićna dobrotvorna akcija "Ispružimo ruku, otvorimo srce" započeta u nedjelju 21. studenoga na svetkovinu Krista Kralja. Tijekom cijeloga dana mladi će na svim misama ispred crkve na velikoj dobrotvornoj izložbi prodavati božićne suvenire, čestitke i druge ukrasne predmete izrađene u župnoj kreativnoj radionici. Novac prikupljen od prodaje namijenjen je za kupovinu božićnih poklon-paketa za obitelji u potrebi.

- (IKA) - Koncert "Ususret Božiću" nacionalnih prvaka Opere HNK iz Zagreba Ivanke Boljkovac i Nikše Radovanovića održat će se 19. prosinca u 19 sati u crkvi Sv. Križa u Ogulinu.

- (IKA) – Već tradicionalno u 4. nedjelju došašća, ove godine 19. prosinca, KUD "Mladi Prigorci" župe Bezgrešnog začeća BDM Soblinec priređuje u župnoj crkvi Božićni koncert. Uz hrvatske adventske i božićne pjesme mladi Prigorci izvest će i više starih crkvenih pjesama iz bogate prigorske crkveno-glazbene baštine na starim prigorskim napjevima. Program počinje u 18 sati, vodi ga zagrebački glumac Vid Balog.

- (IKA/TU) – Treća obljetnica emitiranja vjerske emisije "Efata – Otvori se!" đakovačke župe Svih svetih i Radio Đakova bit će obilježena na četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca. Proslava će započeti večernjim misnim slavljem u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra u 18 sati. Potom će u Hrvatskom domu kulture u Đakovu u 19.30 sati uslijediti meditativno-glazbeni program uredništva emisije te koncert pobjednika Uskrs festa 2009., grupe Emanuel iz Velike Gorice. Kako bi se osigurali troškovi organizacije ulaz u Hrvatski dom kulture plaćat će se 10 kn.
Vjerska emisija "Efata - Otvori se!" svakoga četvrtka od 19 sati na frekvencijama Radio Đakova (100,2 MHZ) donosi promišljanje o nedjeljnom evanđelju te uz prikladne goste pripravlja slušatelje za nadolazeći Dan Gospodnji. Prati i izvještava o vjerskim događanjima u đakovačkoj župi Svih svetih, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i cijeloj Domovini. Odabirom glazbe slušateljima se nastoji približiti popularna duhovna glazba, a to je i jedan od ciljeva nadolazećeg koncerta.

- (IKA) - Zbor mladih Varaždinske biskupije i Varaždinski tamburaški orkestar i ove će godine, jubilarne pete za redom, održati ciklus adventsko-božićnih koncerata hrvatskih pučkih pjesama.
Prvi koncert održat će u nedjelju 19. prosinca u župnoj crkvi Sv. Elizabete u Jalžabetu u 18 sati, a drugi i završni u utorak 21. prosinca u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 19 sati.
I ove će godine koncert adventskih i božićnih pjesama biti podijeljen u dva dijela. U prvom će dijelu zbor pod ravnanjem Ivana Malbašića izvesti pjesme uz pratnju orguljaša Višeslava Jaklina. U drugom dijelu koncerta Zbor će pratiti Varaždinski tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Zlatka Sokića. Također će nastupiti mezzosopranistica Sofija Cingula.
Koncerti se održavaju pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije, a ulaz je slobodan.

- (IKA) - U prigodi 35. obljetnice smrti zagrebačkog pomoćnog biskupa Josipa Salača 19. prosinca u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će euharistijsko slavlje u 11 sati.

- (IKA) - Četvrta nedjelja došašća, (19. prosinca) i ove je godine u župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda u znaku humanitarne akcije "Nedjelja bez kolača", koju provode ovogodišnji krizmanici te župe. Oni će poslije svih misa prodavati kolače koje su sami pripremali, a prihod je namijenjen potrebitima u župi.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Nikole u Stonu u nedjelju 19. prosinca misno slavlje u 10 sati pjevanjem adventskih pjesama uveličat će crkveni zbor iz župe sv. Mateja iz Dobrote pod ravnanjem prof. Silve Milošević. Misno slavlje predvodit će župnik župe sv. Mateja iz Dobrote don Ante Dragobratović u koncelebraciji sa stonskim župnikom dom Vojom Vlašićem.

Post je objavljen 13.12.2010. u 10:24 sati.