Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Povrtni «čili» s heljdinom kašom

Recept se temelji na receptu za nekakav Vegetarijanski čili iz nekakvog časopisa thumbup. Ali ja se ne držim tog recepta, a niti «meksičke» tradicije rofl, pa npr. ne upotrebljavam tzv. "crveni meksički" grah, nego skuham neki koji imam pri ruci belj. A i ostale sastojke kombiniram ovisno o tome što imam na raspolaganju…wave


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
čili papričica
2 čajne žlice mljevenog kumina
1 čajna žlica mljevene ljute crvene paprike
800 g rajčica (pelata) iz konzerve (ili svježe)
200 g heljde (hajdin(sk)e/heljdine kaše)
400 g kuhanog (crvenog) graha (može iz konzerve)
600 g kuhanog slanutka (može iz konzerve)
300 g kukuruza šećerca iz konzerve
1100 ml vode + 2 kocke za juhu
2 žlice koncentrata rajčice
šećer
sol, papar


Heljdinu kašu isperite u toploj vodi, odstranite eventualne kamenčiće.

Možete upotrijebiti grah i slanutak iz konzerve ili ih možete skuhati sami (odvojeno, u posoljenoj vodi); nemojte ih raskuhati jer će se ionako još kuhati.
Ako upotrebljavate grah i slanutak iz konzerve, ocijedite ih i isperite u hladnoj vodi.
Kukuruz šećerac ocijedite.


Luk očistite i sitno nasjeckajte.
U većem loncu zagrijte 2 žlice ulja pa dodajte luk i pržite ga 10ak min. na laganoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, nasjeckanu čili papričicu, kumin i papriku pa sve kratko popržite.
Količina ljute mljevene paprike i čili papričica ovisi o tome koliko ljuto jelo želite. Umjesto ljute mljevene paprike možete staviti i slatku.

Nakon toga umiješajte kašu, kratko popržite pa dodajte i zdrobljene rajčice iz konzerve (zajedno s tekućinom), vodu i razmrvljene kocke za juhu, promiješajte. Zatim umiješajte grah, slanutak, kukuruz šećerac i koncentrat rajčice.

Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, da kaša omekša. Po potrebi, dolijte još vode, pazite da "čili" ne bude prerijedak.

Po potrebi začinite šećerom, solju i paprom, posipajte svježim, nasjeckanim peršinovim lišćem te poslužite s kiselim vrhnjem.




Post je objavljen 10.12.2010. u 08:19 sati.