Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sabor o povećanju broja vojnika u Afganistanu

Ministar obrane Branko Vukelić pozvao je jučer saborske zastupnike da odluče o slanju dodatnih 30 hrvatskih vojnika u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF), odnosno da u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju bude uključeno ukupno 350 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Vukelić je zastupnike izvijestio kako je trenutno u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem je sastavu 319 vojnika, u skladu s važećom odlukom Sabora po kojoj je u 2010. godini moguće u navedenu mirovnu operaciju uputiti do 320 pripadnika Oružanih snaga. Naglasio je da u operaciji ISAF sudjeluje 48 zemalja s ukupno oko 131.000 vojnika, ali i da je novom savezničkom strategijom za 2011. predviđen početak tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage.



Slijedom toga, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga, kako bi ih se u iduće četiri godine osposobilo za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje. Ministar je napomenuo kako se od hrvatskih vojnika traži dodatni angažman kao mentora i instruktora afganistanskih sigurnosnih snaga, te preuzimanje vodeće uloge u školi za vojnu policiju u Kabulu. "Razvoj afganistanske vojske temelj je uspjeha savezničke strategije", poručio je.

Vukelić je izvijestio i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, gdje su savezničke snage intenzivirale djelovanje usmjereno ka stabilizaciji stanja te stvaranju pretpostavki za politički, gospodarski i demokratski razvoj te azijske zemlje. Napomenuo je da je sudjelovanje u mirovnim operacijama najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, a da sudjelovanje u operaciji ISAF profilira Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.

Većina saborskih klubova podržala je Vladin prijedlog da Hrvatska u mirovinu operaciju u Afganistanu (ISAF) uputi dodatnih 30 vojnika, dok su IDS i HDSSB najavili da će glasovati protiv te odluke. "Misija u Afganistanu je izgubljena misija", kazao je Damir Kajin (IDS) u raspravi o prijedlogu odluke da Hrvatska u 2011. i 2012. u mirovnu operaciju ISAF uputi do 350 svojih vojnika. Afganistan je zemlja koja se nalazi u permanentnom stanju rata već 22 godine i NATO i međunarodne snage taj rat ne mogu dobiti, ocjenjuje Kajin. Nezadovoljan stalnim povećanjem brojem hrvatskih vojnika koji sudjeluju u toj operaciji, a u trenutku kada neke od članica NATO-a najavljuju svoje povlačenje, Kajin je "u šali" predložio dodatno povećanje broja hrvatskih vojnika. "Predlažem, naravno u šali, da prestanemo sa stalnim povećavanjem kvote hrvatskih vojnika i donesemo zakon da Hrvatska u Afganistan pošalje 20 tisuća vojnika, koliko ih sada ima, i 30 tisuća policajaca", rekao je. Kajin smatra da bi, ako želimo da nas NATO cijeni, trebalo donijeti odluku o povlačenju iz misije.

Protiv povećanja broja vojnika u Afganistanu glasovat će i HDSSB, u čije je ime Boro Grubišić ocijenio kako u vrijeme dok je Hrvatska u krizi i recesiji neopravdan dodatni, i to veliki trošak za dodatni vojni kontigent u operaciji ISAF. "Imamo mi i ovdje talibana i mudžahedina da svi zajedno trebamo u žestoki rat protiv njih", kazao je Grubišić, misleći na borbu protiv korupcije i kriminala.

Iako podržavaju odluku, u SDP-u propituju smisao dodatnog angažmana međunarodne zajednice u Afganistanu. "Da li daljnje vođenje rata vodi mirnom rješenju, ili su realnije procjene pojedinih vojnih zapovjednika međunarodnih snaga da za Afganistan ne postoji vojno rješenje?", upitao je Boris Šprem. Zanima ga i hoće li se promijeniti struktura pripadnika Oružanih snaga koji odlaze u Afganistan na način da se od Hrvatske traži da to budu vojnici koji će ići u prve bojne redove. Šprem zamjera i to što Saboru, iako je rok bio kraj listopada, još uvijek nije dostavljeno izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnih snaga u mirovnoj misiji ISAF.

I Danica Hursa (HNS/HSU) smatra kako treba razmotriti novo povećanje broja vojnika, predloživši kao mogućnost da se obave preraspodjele, odnosno da se za školu vojne policije u Kabulu osigura 30 vojnika, ali i da ostatak kontigenta bude 290 vojnika, sukladno važećoj odluci o najviše 320 pripadnika.

Bez primjedbi na predloženu Odluku bio je Klub HDZ-a, u ime kojega je Josip Đakić poručio da sudjelovanjem u misiji ISAF Hrvatska pridonosi izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu, te ju se prepoznaje kao pouzdanog člana NATO saveza i međunarodne zajednice.

"Teza da smo tamo prezastupljeni ne stoji jer smo zastupljeni sukladno našoj veličini i financijskim mogućnostima", rekao je predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na novinarska pitanja za posjeta Bjelovaru. U Afganistanu se bavimo kvalitetnim poslom - edukacijom i obukom, Hrvatska vojska je tamo izvan neposrednjih borbenih djelovanja i mislim da je to bitno, istaknuo je, dodajući da se u Afganistanu "ulazi u fazu izlazne strategije koja podrazumijeva jačanje upravo onog segmenta gdje smo mi jaki - edukacije i otvaranja novih poslovnih djelatnosti". Sigurno je da Hrvatska - ako želi u idućem razdoblju do 2014. i kasnije biti jače gospodarski angažirana - sebe mora prezentirati kao zemlja koja je sposobna pridonijeti miru, rekao je ističući da Hrvatska ima odličan ugled u NATO-savezu, pogotovo kad je riječ o misiji u Afganistanu, i kako je vrlo važno da to očuvamo.

Post je objavljen 09.12.2010. u 13:12 sati.