Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zbog cega Japanci ne vole pozivati nejapance u svoje kuce?

Vrijeme je tradicionalnog novogodisnjeg ciscenja stana, i u mom slucaju, izbacivanja hrpetine nepotrebnih stvari. Nekad mi izgleda da, bez obzira koliko je mjesto sredjeno i ocisceno, da i nemarno odbacena majica stvara veliki nered.
Jos i prije sam cuo price o tome da je velika cast, odnosno da je oznaka bliskosti, ukoliko Japanac pozove nejapanca u vlastitu kucu ili stan.

Kako zele biti dobri domacni, Japanci se brinu oko mnogo stvari - od toga sto gost voli jesti, sto piti do tog hoce li mu biti ugodno u "malom" prostoru. Puno je jednostavnije odvuci goste na veceru u neki fini restoran.

Japancima je mozda i neugodno zbog toga jer dobar do njih stanuje u malom stambenom prostoru. Nekada, u proslosti, zapadnjaci su japanske kuce zvali "zecjim brlozima." I danas Japanci zive u uvjerenju da su njhovi stambeni prostori medju najmanjim u svijetu, iako, naravno, to ne mora biti istina. Ine mora se nuzno odnositi na Japance.




Nema razloga za skromnost jer su japanske kuce i interijer prekrasno uredjeni i skladni. Ali uz jednu dozu sramezljivosti u interakciji, posebice sa zapadnjacima, Japanci povlace strogu liniju izmedju ukucana i onih koji ne pripadaju kucanstvu i iznimno nevoljno pokazuju vlastitu privatnost, posebice prema onima koji dolaze iz drugih drzava.
Za kraj, par fotografija napokon pociscenog mog stana.





Post je objavljen 08.12.2010. u 02:50 sati.