Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lektire-lektirice123

Marketing

Roald Dahl : Charlie i tvornica čokolade

Tema radnje: Posjet dječaka Charlia fantastičnoj tvornici čokolade Williya Wonke.
Vrijeme radnje: Zima
Mjesto radnje: Neki sivi velegrad

Kratka bilješka o piscu:

Roald Dahl rođen je 13.09.1916. godine u Llandaffu u Walesu. Englez je norveškog podrijetla. Iako je kao RAF-ovac ozlijeđen u II. svjetskom ratu, počeo je pisati o svojim zgodama u Saturday Evening Postu. Prvi njegovi roman bio je „Gremlini“ (1943), napisan za Walta Disneya, te je iz njega nastao uspješan film. Nakon njega uslijedio je roman koji ga je proslavio, Charlie i tvornica čokolade, ekraniziran dva puta: 1. put Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) i 2. put Charlie i tvornica čokolade(2005.). Od romana za odrasle nalazimo „Someone like You“ i „ Kiss, Kiss“. Uz Charlia i tvornicu čokolade nalazimo i sljedeće romana: „Vještice“, „Matilda“, „BFG“, „James and the gigant peach“. Od knjiga mu je također ekranizirana „Matilda“(1996.) knjiga o djevojčici koja ima nadnaravne sposobnosti. Napisao je scenarije za „You live only twice“, popularni film o najpoznatijem agentu na svijetu, agentu OO7 u službi Njenog veličanstva i film Chitty Chitty Bang Bang (1968). Poznat je po suradnji sa Engleskim ilustratorom Quentinom Blakeom čije ilustracije krase gotovo sva njegova izdanja. Preminuo je u Oxfordu

Osvrt na knjigu

Ova knjiga koja govori o vickastom Willyu Wonki, magičnom proizvođaču čokolade u sebi nosi jedan čaroban svijet, kombinaciju prekrasne priče i surove stvarnosti, te nam želi kazati kako nije svo blago na ovom svijetu novac. Naime, mali Charlie i njegova obitelj sa šestero odraslih osoba živi u maloj siromašnoj kućici. Dok četvero staraca leži u jednom krevetu, on i njegovi roditelji spavaju u maloj sobi na podu. U priči se spominje i još četvero pohlepne djece koji su redom: Augustus Gloop, debeli i pohlepni dječak koji cijelo vrijeme nešto jede, Veruca Salt, razmažena djevojčica koja želi sve na svijetu, Mike Teavee[1] dječak koji cijelo vrijeme gleda televiziju te na posljetku Violeta Beauregard, djevojčica koja cijelo vrijeme žvače žvakaču gumu. Svaki od to četvero djece dobio je ulaznicu za ulazak u Wonkinu tvornicu, no među njih se uključi i jedan siromašan i skromni dječak, potpuna suprotnost njima, to je Charlie. I dok ostala djeca iritiraju gospodina Wonku i Oompa-Loompase, Charlie mu se dopada kao samozatajan i tih dječak. Tijekom putovanja kroz tvornicu ostala djeca polako nestaju zbog svojih mana: Augustus Gloop zbog svoje pohlepe za hranom, Violeta Beauregard zbog žvakače gume, Veruca Salt zbog razmaženosti te Mike Teavee zbog televizije. Charlie tako, iako siromašan dobiva nagradu, njegova obitelj se doseljava u tvornicu. Ova knjiga iako se radi o vrhunskoj bajci, prikazuje neke od stvarnih problema današnjeg svijeta. Iako ovo nije prava klasična bajka, sve na kraju završava sretno. Ova bajka prikazuje i patuljke koje ćemo primjetiti nakon malo pažljivijeg čitanja, a to su kritički i cinički postavljeni Oompa-Loompasi koji pjevajući svoje pjesme zapravo iskazuju kritike. Uglavnom, ova mi se knjiga svidjela zbog toga što pokazuje koje su prave vrijednosti, a sve uz određenu dozu mašte.

Karakterizacija likova: Charlie Bucket

Siromašan „Nemoj to mene pitati. Sigurno ga ne može kupiti“
Mršav „To je sigurno onaj mršavko što stoji odmah pored nas“
Darežljiv „Podijeliti ćemo je. Hoću da svatko kuša komadić“
Suosjećajan „Ali to je strašno“
Pametan „A onda, vrlo mirno, sa čudesnom mudrošću koju često
pokazuju mala djeca u trenucima nevolje, malo po malo
počeo je uvoditi sitne promjene.
Izgladnjeo „To je za njega u tom trenutku značilo samo jedno: HRANU!“
Ljubitelj čokolade „Ono za čime je žudio više od ičega bila je ČOKOLADA.“


Kratki sadržaj

U početku upoznajemo Charlia i njegovu obitelj. Saznajemo o njihovim životnim prilikama. Charlie saznaje za natječaj fantastičnog slastičara Willya Wonke, te se nada da će dobiti jednu od 5 zlatnih ulaznica. I Charliju se posrećilo te je našao jednu od ulaznica. Djed Joe ga odvodi u tvornicu, te tamo upoznaje uobraženu djecu Mike Teavea, Verucu Salt, Augusta Gloopa i Violetu Beauregard. Iako gospodin Wonka upozorava da se drže roditelja, no prvi tom upozorenju podlaže August, dječak koji samo žudi za hranom. On upada u rijeku čokolade, nakon toga nastrada Violeta Beauregard koja želi samo žvakati, tada uslijedi Veruca Salt zbog njene želje za svačim što ugleda. Na kraju stradaje Mike Teavee kojem je jedina želja televizija. Mali Charlie ostaje sam te mu Willy Wonka otkriva pravu stranu svoga nauma: želju za nasljednikom tvornice. Tako se mali Charlie i njegova obitelj iz kućice na kraju grada seli u raskošnu tvornicu čokolade, najmagičnije mjesto na svijetu.

Post je objavljen 05.12.2010. u 09:48 sati.