Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Konferencija o izazovima i perspektivama NATO-a

Hrvatska je veoma zadovoljna NATO-ovim novim strateškim konceptom, dobro napisanim, balansiranim i sveobuhvatnim dokumentom koji pokriva sve mogućnosti koje se mogu predvidjeti, rekao je u petak u Zagrebu na konferenciji o izazovima i perspektivama NATO-a državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović.







Konferencija koju organiziraju Institut za međunarodne odnose, američko veleposlanstvo u Zagrebu i NATO održava se u Zagrebu pod naslovom "NATO-ov novi strateški koncept - izazovi i perspektive", a bavi se dokumentom koji je NATO usvojio na Lisabonskome summitu u studenome. Po riječima organizatora, NATO-ov novi strateški koncept nastajao je u teškim okolnostima, ali otkad su ga prije oko mjesec dana prihvatili čelnici 28 zemalja članica, on određuje okvir strateškoga pozicioniranja Saveza u idućim desetljećima. Govoreći o novom strateškom konceptu NATO-a, Šimunović je rekao kako je prava vrijednost toga dokumenta njegova sposobnost da predvidi budućnost. Novi NATO-ov koncept izvrsno pokriva sve mogućnosti koje smo kadri predvidjeti, kazao je on.
Koncept je dobro balansiran dokument koji uspijeva pomiriti kompleksnost svijeta u kojem živimo. To je koherentan i dobro napisan dokument koji otvara savez svijetu, dodao je Šimunović. Po njegovim riječima, Hrvatska je zadovoljna tim dokumentom. Mi smo veoma zadovoljni kako izgleda taj dokument. On dobro miri sve tendencije i pitanja, stvari koje su važne i pojedinim saveznicima, i Savezu kao kolektivu, rekao je on. Šimunović kaže kako je važno što dokument reafirmira glavni temelj Saveza, odredbu o kolektivnoj obrani bez koje NATO ne bi bio NATO nego samo neka obična organizacija, ne bi imao strahovitu vjerodostojnost i robusnost koja leži na činjenici da je to kolektivna obrambena organizacija.

Povijesno, kad je NATO nastajao imao je jasnog neprijatelja, a s vremenom to se mijenjalo, rekao je Šimunović. Ali glavna vrijednost kolektivne obrane ostala je ista. To je izvor iz kojega Savez crpi sve svoje snage i sposobosti. Ne može biti obrnuto. Ne možete stvoriti tako strahovitu snagu na činjenici da ste mirovna organizacija ili da ste forum za konzultacije, rekao je. Činjenica da dijelite temeljne interese, a to su liberalna demokracija, ljudska prava, slobodno tržište, to je temelj koji cementira Savez koji nalazi svoju glavnu misiju u kolektivnoj obrani, a to je čvrsto potvrđeno i u strateškom konceptu. Što se Hrvatske tiče, nama je bila važna ta odredba o kolektivnoj sigurnosti, istaknuo je Šimunović. Osim kolektivne sigurnosti, Hrvatska drži i do tzv. politike otvorenih vrata, rekao je. Politika otvorenih vrata također je važna Hrvatskoj. Cijeli proces proširenja NATO-a podcrtava jedinstvenu privlačnost i uspješnost Saveza. Proces proširenja veoma je važan motor reforma i stabilizacije u Europi, rekao je on.
Hrvatska podupire i ostale zemlje regije na njihovu putu u NATO, rekao je. Nama je važno što se to odnosi i na zemlje jugoistočne Europe koje još nisu članice. Mi te zemlje podupiremo snažno na njihovu putu u NATO.

Post je objavljen 03.12.2010. u 16:42 sati.