Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zbog cega Japanci kompatibilnost sa nekom osobom procjenjuju na osnovu krvne grupe?

Je li vas netko na prvom dateu upitao koja vam je krvna grupa? Mene jest.
Vojnicki, spremno, kao iz topa ispalio sam : A -. Prva mi je pomisao bila da nekom potrebna hitna transfuzija, zatim, gotovo panicno, primisao da ipak nije rijec o doniranju organa. Kako god, odgovor nije bio zadovoljavajuci. Krvna grupa mi nije odgovarajuca. Organi su spaseni, i vjerovatno necu zavrsiti na nekom ilegalnom trzistu rastranciranih romantika.
Naravno da me ovo pitanje zaintrigiralo, i tek nakon osobnog sam iskustva poceo primjecivati koliko Japanci ozbiljno uzimaju kompaktibilnost preko krvnih grupa. Na ulicama se daju primjetiti razni opskurni likovi koji vabe slucajne prolaznike da bi im se iscitala sudbina.



Zasluge za ove stvari idu prije svega nekolicini zdravstvenih djelatnika, Kimata Hari, koji je u svom radu iz 1916. prvi spomenuo vezu izmedju osobnosti i krvne grupe, te Takeji Furukawi, psihologu koji je u svojoj dizertaciji uspostavio "prave veze" izmedju temperamenta i krvne grupe. Kako nikakvo zlo ne ide i bez novinara, i ovdje se nasao jedan. Ime mu je Masahiko Nomi, i njegovo zivotno djelo originalnog naslova "Prosudjivanje kompatibilnosti prema krvnim grupama" (slobodni prijevod, mozda je knjiga objavljena i u Hrvatskoj) iz 1971. godine, postalo je pravi hit.

Kako ovaj potonji nije imao nikakvog medicinskog obrazovanja, osim velikog zanimanja za razlicite teorije koje su bile popularne 30-ih godina proslog stoljeca, posebice u Njemackoj i jos nekim drugim drzavama, njegova su saznanja poprilicno irelevantna. Po nekim rasnim teorijama u Aziji je dominantna krvna grupa B, i to je bio povod za diskriminaciju Tajvanaca kojima je dominantna grupa A. Usput i u Japanu je krvna grupa A dominantna sa oko 40% populacije, ali je ovaj podatak mozda ispao iz notesa.
Cijela ova prica o povezanosti krvne grupe i temperamenta proizlazi iz znanstvenog rasizma, koji je izumro odavno ( uz par izuzetaka koji bi mjerili opseg lubanje iz nesto novije povijesti).

Ukoliko nekog zanima, pripadnici krvne grupa A su arogantni, perfekcionisti, neemotivni, nervozni...; oni krvne grupe B su poprilicno lezerni koji rade stvari u miru, znatizeljni, veseli, nepouzdani, dok tip O daje iznimno tolerantne i romanticne ljude. Darezljivi su i neovisni. AB tipovi su vjesti sa rukama, vragolani , osjecajni i brizljivi.

Sve u svemu, rijec je o najobicnijem sujevjerju, koje je proteklo iz neznanstvenih naglabanja koja su predstavljena kao ultimativna znanstvena istina. Apsurdno. Sada je, na svu srecu, ostavljeno razlicitim prorocicama.

Post je objavljen 02.12.2010. u 06:38 sati.