Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Doprinos A5 inicijative operaciji ISAF

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Ministarstva obrane Pjerom Šimunovićem sudjelovalo je 23. studenog 2010. godine na sastanku država članica Američko-jadranske povelje u Sarajevu pod nazivom Zajednički doprinos zemalja Američko-jadranske povelje operaciji ISAF, priopćeno je iz MORH-a.







Sastanak, na kojem su sudjelovali predstavnici svih članica Američko-jadranske povelje, organiziran je slijedom inicijative u okviru koje bi se pristupilo organiziranju i upućivanju zajedničkih regionalnih timova instruktora i mentora za obuku afganistanskih snaga sigurnosti u sklopu operacije ISAF. Navedenu inicijativu Republika Hrvatska je istaknula u nekoliko navrata na prijašnjim bilateralnim i multilateralnim sastancima ministara obrane te vanjskih poslova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje, a u cilju potpore jačanja sposobnosti afganistanskog sigurnosnog sektora za preuzimanje odgovornosti za sigurnost i stabilnost Afganistana. U skladu s time na sastanku u Sarajevu razmatrane su mogućnosti, resursi i sposobnosti koje bi bile dostupne za zajednički doprinos zemalja Američko-jadranske povelje operaciji ISAF, procesi nacionalnog odlučivanja u zemljama potpisnicama u potpori takvog angažmana te ostale teme. Tijekom rasprave predstavnici zemalja Američko-jadranske povelje izrazili su svoju snažnu predanost savezničkim naporima u Afganistanu i izgradnji održivih afganistanskih institucija te su u tom kontekstu naglasili svoju spremnost iniciranja daljnjih aktivnosti u potpori implementacije zajedničkog regionalnog angažmana u operaciji ISAF u Afganistanu.
U sklopu A5 inicijative se nalaze zemlje članice Američko-jadranske povelje, a to su SAD, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Post je objavljen 30.11.2010. u 21:00 sati.