Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zbog cega Japanci hodaju kao "navijeni"?

Mozda se niste zapitali, ali vrlo vjerovatno jeste primjetili, ili cak prokomentirali uzurbanost hoda Japanaca. Nekada izgledaju poput maskote za Duracell-ove baterije. Nemali broj puta, posebice pri ulasku na neke stube u trgovacki centar, neki od Japanaca bi "uletio" ispred mene, i ocekujuci da ce nastaviti hodati istom brzinom, redovito bih morao prikociti, ili cak zastati da ne pregazim osobu ispred mene.
Postoje dva razloga. Prvi je da Japanci imaju krace noge od, recimo zapadnjaka. Ako Japanac i zapadnjak koracaju jedan pored drugoga, istom brzinom, pozorniji ce promatrac primjetiti da za svaka tri koraka zapadnjaka, Japanac mora napraviti pet.



Drugi, puno vazniji razlog je taj sto je kod Japanaca iliofemoralni ligament puno kraci nego kod zapadnjaka. Iliofemoralni ligament spaja kuk i bedrenu kost i to ih sprijecava za raditi krupnije korake. Drugim rijecima nisu toliko fleksibilni (ligament se ne moze duze rastegnuti ) kao u nekih drugih ljudi. Ovo je i kljucni razlog zbog cega Japanci nisu kompetitivni u mnogim atletskim disciplinama. Trenutno gledam Azijske igre i to se jako dobro vidi u trkacim disciplinama. Slijedeci put, ako imate prilike, pogledajte japanskog trkaca pored nekog iz, recimo, Afrike.

Post je objavljen 27.11.2010. u 06:15 sati.