Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Uspješno održan skup o akademiku Mirku Malezu


U subotu, 20. studenoga, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, Grad Ivanec i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije organizirali su u povodu 20. godišnjice smrti ivanečkog akademika Mirka Maleza međunarodni znanstveni skup pod nazivom ''Mirko Malez - život i djelo. 1924. - 1990. - 2010.''

Brojna publika ispunila je ovalnu dvoranu Srednje škole Ivanec gotovo do zadnjeg mjesta slušajući radove 15-ak znanstvenika koji su istakli važnost akademika Maleza kao promicatelja geologije i paleontologije kvartara u Hrvatskoj. Iz rečenoga je potvrđeno kako je akademik Malez ostavio značajan trag u paleontologiji novijeg doba i svojim cjelokupnim radom zadužio znanost i grad Ivanec. Surađivao je s brojnim stručnjacima iz srodnih znanstvenih disciplina, a svojih 430 radova objavio je u raznim domaćim i stranim stručnim časopisima. Kao član Akademije usmjeravao je rad Zavoda za geologiju i paleontologiju kvartara, a prvi je temeljito iskopavao fosilni materijal hrvatskih spilja gdje svakako treba istaknuti rad u spilji Vindija.

Zahvaljujući Zavodu za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu sljedeće će se godine do dana Grada Ivanca u periodičkoj publikaciji Radovi objaviti sva predavanja sa skupa čime će se trajno obogatiti znanja o akademiku Malezu.

Photobucket
Dvorana u kojoj je održan skup

Photobucket
Voditelji skupa mr. sc. Eduard Vargović, upravitelj Zavoda za znanstveni rad
Hrvatske akademije u Varaždinu i prof. dr. sc. Željko Tomičić, član suradnik
Hrvatske akademije

Photobucket
Zajednička fotografija predavača i organizatora skupa


Post je objavljen 23.11.2010. u 09:24 sati.