Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zbog cega se u Japanu ( a i drugim azijskim zemljama) jede stapicima?

Ako ovo je ovo pitanje postavljeno prosjecnom Japancu, odgovor ce redovito biti da je tako jednostavnije nego upotrebljavati zlicu, vilicu ili noz. Dopuna objasnjenja ce ici redovito u smjeru da je hrana i pripremljena tako da se najlakse moze jesti stapicima.

Poprilicno neispravan odgovor. Hrana je mozda prilagodjena uporabi stapica, ali zasigurno nije jednostavnije koristiti dva odvojena duga predmeta u jednoj ruci, nego jednostavno zariti vilicu u komad socnog mesa.

Prijatelj Makoto redovito jede sa stapicima okrenutim naopako, jer ga je "strah" unositi ostri predmet u usta.

I u ovom slucaju, religija je uplela svoje prste. Stapici su izumljeni puno prije nego zlica ili noz u Europi. Kao alatka, noz je stariji.
Kina je kao jedno od zarista kulture u Aziji imala iznimno snazan utjecaj na Japan, a uporabu stapica zagovarao je Konfucije (551-479 p.n.e.).
Prema ovom cuvenom filozofu, unosenje ostrih predmeta u usta simbolizira akt agresije na vlastito tijelo. ( Noz je, ne zaboravimo, prije svega nastao kao oruzje, a ne dio lijepo namjestenog stola premnog za veceru.)



Konfucije je jednostavno zahtjevao da se instrumenti ubijanja uklone sa stola, jer im tu nije mjesto, i svojim prisustvom degradiraju objed.

Ono sto se sa stapicima NE SMIJE raditi, je dodavati komad hrane netkom tko jede pored vas, i da ga on primi stapicima. To simbolizira ritual sahrane, jer clanovi obitelji kosti pokojnika dodavaju stapicima jedni drugom i posljednji u nizu ih pospremi u urnu.

Stapici se ne smiju ostaviti prekrizeni na stolu jer to simbolizira smrt, isto kao i zabiti stapice u zdjelicu sa rizom.

Stapici za jednokratnu uporabu, koji se razdvajaju lomljenjem, ne treljaju se jedan od drugoga da bi se uklonilo moguce iverje ( sto ja osobno, redovito ignoriram) jer se tim djelom moze uvrijediti domacin sugerirajuci mu da je ponudio jeftine stapice.

Kako je Konfucizam popularna religija u Japanu, ostalo im je i ovo naslijedje iz Kine.
Ali po "naredbi princa Shotoku-a, (574-622 n.e.) koji je htio impresionirati kineske delegacije koje su dolazile u Japan. Neki protostapici su vec bili u upotrebi ( napravljeni iz jednog dijela, a koristili su se u religiozne svrhe), a princ nije htio pred emisarima ostaviti dojam nekulturne zemlje koji se cak ni stapicima ne znaju sluziti.
Svoje je dvorjane okupio i zapovjedio da pocnu prakticirati jesti sa dva stapica poput kineza. Dvorjani su brzo savladali tehniku, ali to ipak nije pomoglo Shotokuu za neka povoljna izvjesca jer su Kinezi Japan opisali kao barbarsku zemlju gdje ljudi jedu rukama.
Kako god, trend je zapoceo.

(princ Shotoku na fotografiji ispod)



Post je objavljen 22.11.2010. u 08:44 sati.