Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

`1001 noć` u obiteljskom okruženju

"Brzo , brzo! Još samo tri minute!"

Moja najbolja prijateljica neobično je uznemirena. Petak navečer, 19 sati i 57 minuta. Ona i mama brzo prenose Coca Colu, kiflice koje je baka ispekla i sve moguće ostatke hrane u dnevni boravak . Svaka žena u kući zauzela je svoju poziciju na tri različita kauča - baka, mama i dvije kćeri (realno, najmlađa đipa po podu i ometa vjerne gledateljice). Uskoro se čuju početni tonovi simfonijske suite Nikolaja Rimskog Korsakova , koja je također inspirirana djelom "1001 noć" o Šeherezadi i šahu Šahijaru. Iako u prilično očajnoj orkestraciji u seriji, potpuno se uklapa u ugođaj.






Šeherezada je postala fenomen hrvatskog društva - nitko je ne gleda, ali svi znaju o čemu se radi. Prije mjesec dana , na početku "Šehi booma" Slobodna Dalmacija je imala naslov "Kad krene Šehi, utihne čitava Dalmacija". Zapravo, svi smo na početku bili skeptični prema RTLu i toj turskoj seriji u udarnom terminu na televiziji koja se prikazuje na nacionalnoj razini. Očekivala se još jedna španjolska sapunica sa pretjeranim emocijama, crno bijelim likovima i neobičnim facijalnim ekspresijama, u kojoj se većina radnje odvija pod kipom Gospe od Guadalupe i u žvaljakanju po raznim lokalnim klubovima. Dočekalo nas je nešto potpuno drugačije - svi su čedno odjeveni, nema razdrljanih macho tipova i razgolićenih latino ljepotica, nema čak ni francuskih poljubaca, a kamo li onoga što smo imali priliku vidjeti u Španjolaca i Meksikanaca. Možda je i konzervativnu publiku oduševio odnos unutar obitelji - gdje svi jedu zajedno, gdje se točno zna kako se roditelji odnose prema djeci i obrnuto. Tek mala usporedba u sljedeća dva videa :)



(ne morate pogledati cijelo, jasno - samo za opći dojam)



"Budalo glupa! Šta ju lupaš, šta ti je mala napravila?" - brzo se osvrćem da vidim što se događa - "Ma dobro, dobro si mu i rekla, kreten . Laže i maže." Nakon 60ak epizoda nema teoretske šanse da uhvatim radnju, ali žene znaju svaki detalj, pa tako je moja draga prijateljica neki dan svoje obožavanje pokazala na satu hrvatskog, poznavajući čak i ime Onurovog konja. Fascinantno je koliko je ta serija postala popularna, a čak i Ezel, kojemu je tPortal predviđao propast, postaje prilično popularan.
Ono što se novom zvjezdanom paru ne može poreći je njihova elegancija, ali i skromnost. Konzum navodno nije morao ispuniti nikakve njihove ekstravagantne želje, jedino su ljudi tražili konfortan smještaj. A to bi i svatko od nas tražio.

Vlada dakle, prava pošast za turskom kulturom, koja je u nas popularna još od početka desetljeća (a bome i stoljeća), kad je Orhan Pamuk 1999. osvojio IMPAC Dublin nagradu, najbolju predispoziciju za buduće osvajanje Nobelove nagrade. I on u svojim romanima postavlja upravo grad kao glavni lik, a njegovi se likovi nalaze u prostoru između tradicije i suvremenog svijeta, gdje moraju odlučiti kojim se vrijednostima prikloniti. Nemojte misliti da Pamuka izjednačavam s ovom serijom, niti u ludilu. On je svoju književnu vrijednost dokazao melankoličnim prikazom u "Istanbulu", fascinantnim zapletom u "Zovem se crvena", oštrom osudom rušenja turskog sekularizma u "Snijegu", i posljednjim, izuzetno romantičnim romanom "Muzej nevinosti". Ali očito postoje neki zajednički problemi turskoga društva.

"Vidi, vidi Hrvoje šta radi! Ma ti propuštaš život ne gledajući Šehu! " - i ponovno se brzo okrećem da vidim o čemu se radi - "Vidi kako zateže mišiće na pozadini da joj haljina bolje stoji"
"Ma daj mama, takav je kroj haljine " - i pokreće se rasprava oko toga kakva je Šeherezadina haljina :)
Nažalost, nakon toga sam se morao uputiti doma, i prepustiti da Šeherezada za mene ostane enigma i fenomen. Kupio sam na engleskom izdanje "1001 noći" (Penguin Classics - u Algoritmu 22 kn!) , pa možda neke stvari bolje shvatim :)

_______________
Sljedeći tjedan u Zagrebu je ciklus bosanskohercegovačkog filma. U srijedu možda i stignem na Kusturicin "Dom za vješanje". Ako ne, svakako vam preporučam ovaj izvrstan program! Sljedeći vikend konačno Harry, a dotad :) I svakako moram stići u Klovićeve dvore na izložbu "Antički Grci na tlu Hrvatske"

Lp svima :)

Post je objavljen 20.11.2010. u 23:32 sati.