Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jasnabudisin

Marketing

POTICAJI ZA OPORAVAK GOSPODARSTVA-HA;HA;HA;HA

OPET I OPET NEBULOZE !!!!

Neznam da li bi se smijala ili plakala kad sam pročitala kad sam pročitala sedam mjera koje predlaže SDP za oporavak gospodarstva.
Bilo bi previše detaljno razlagati svaku, pa ću obraditi samo neke, pa da krenemo:

SDP mjera 1. kaže:
1. Dopuna Zakona o doprinosima za obavezna osiguranja - tim prijedlogom žele umanjiti zdravstveni doprinos iz plaća za osam indeksnih poena i preraspoređuju ih tako da: četiri posto ide za mirovinski doprinos generacijske solidarnosti i četiri posto za rasterećenje poduzetnika i radnika. Nedostajuća sredstva nadoknadili bi zakonima o porezima na imovinu i kapitalnu dobit.


Ja kažem:
Ovo je obmana i radnika i poslodavaca. Dakle, taj postotak neće obogatiti ni poslodavce ni radnike, ALI, ukoliko se doprinosi svedu na fiksne iznose jednake za sve radnike (npr. ne plaćamo jednake iznose zdravstva iz plaće ali svi imamo jednaku zdravstvenu uslugu!?!?) tada će poslodavci imati interesa prikazati cijele i stvarne plaće radnika, zaposliti radnika na bijelo umjesto da ga drže na crno, povećati mu bruto plaću adekvatno njegovim zaslugama na poslu itd.itd. Zašto, jednostavno zato jer će svaki radnik znati koliko fiksno ide u državni proračun, a koliko njemu u džep, a ići će mu puno više. Poslodavac će tada prikazati i onaj crni iznos kojim plaća radnika a koji izvlači na crno da bi postotno što manje platio davanja državi jer oni rastu sa porastom brutto osnovice što ne odgovara ni radniku niti poslodavcu.
I nebi se trebalo onda razliku sredstava namicati iz nekih drugih nameta, jer bi se siva ekonomija pretvorila u bijelu koja bi opet povećala potrošnju, proizvodnju i masovnije bi se punio državni proračun.


SDP mjera 2. kaže
2. Izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) - uvođenje međustope za energetsku industriju, i to 15 posto, za dječju hranu, odjeću i obuću od pet posto, a opća stopa PDV-a smanjila bi se na 22 posto.


Ja kažem:
PDV može komotno ostati isti, ali se treba omogućiti građanima povrat dijela plaćenog PDV-a po računima prilikom predaje Porezne prijave na kraju godine. Tako će se indirektno smanjiti stopa PDV-a time što će to umanjenje završiti natrag u džepovima građana-krajnjih kupaca, jer jako dobro znamo da svako povećanje PDV-a lupi naše džepove, a svako smanjenje ode u povećanje marže trgovcima, a mi to na cijenama ne osjetimo!!! Pa tako umjesto da trgovci ostave iste cijene i kad stopa PDV-a padne a nama pripadne FIGA, bar će ta lova na kraju godine biti opet naša. Osim toga to će potaknuti građane da traže i čuvaju račune pa će se smanjiti siva ekonomija što će pridonijeti masovnijem punjenju državnog proračuna temeljam PDV-a.




SDP mjera 3.kaže
3. Izmjena Zakona o porezu na dobit - umanjivanje osnovice za obračun poreza za iznose reinvestirane dobiti, za zadržanu dobit poduzetnika (vezano za likvidnost tvrtke) i za iznose plaća za novozaposlene radnike.


Ja kažem:
Dovoljno je način obračuna obveza dobitaša izjednačiti sa načinom koji se primjenjuje kod dohodaša, tj. Obaveza poreza (PDV I Dobit-dohodak) nastaje datumom NAPLATE potraživanja i datumom PLAĆANJA obveza. Tada bi dobili relniju sliku poslovanja jednog dobitaša. Što njemu vrijedi što je ispostavio fakturu od Milijun kuna na koju je obračunao PDV-a 230.000,00 kn ako nije uspio naplatiti niti lipe. S kojim novcem bi trebao taj isti PDV platiti državi? A ona ga još lijepo blokira zbog dugovanja i nabije mu zatezne kamate koje su bezobrazno visoke. Umjesto da mu ta ista Država pomogne u naplati potraživanja boljim osmišljavanjem Ovršnog zakona i bržim sudskim postupcima i omogući plaćanje obveze onda kada utrži taj novac.
Drugo, porez na dobit iznosi 20% dok Obrtnik poduzetnik ima stope poreza na dohodak od 12 do 45% na istu zaradu.
Pročitala sam da je u prošloj godini 1000 Obrtnika zbog nelikvidnosti zatvorilo svoje Obrte…a s obzirom na stopu poreza koju moraju plaćati nije niti čudo. A da ne pričam kad Obrtnik stavi obrt u mirovanje na godinu dana npr. sve obaveze i davanja mu po zakonu teku kao da normalno radi, pa mu je lakše onda zatvoriti obrt nego krcati daljnje dugove.
I posljednje, nisam primjetila da se igdje u svijetu na Avans odn. predujam plaća zatezna kamata, no u našoj državi na predujam poreza uredno teku zatezne kamate, bez obzira što je možda poduzetnik u tekućoj godini loše poslovao pa nebi ni imao veliki iznos poreza za platiti.


SDP mjera 5.
5. Prijedlog zakona o rokovima plaćanja obveza državnih i javnih poduzeća korisnika državnog proračuna i državnih institucija - utvrdila bi se obveza plaćanja u roku od 60 dana te mogući prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima kako bi se neplaćanje gospodarstvenika kaznilo i sankcioniralo.


Ja kažem:
Ovo ne treba ni pojašnjavati jer sam u točci 3. već sve rekla, samo bih dodala da je ogavno koliko ima različitih rokova za predaju (a time i za plaćanje) raznih obrazaca, od poreznih pa do statističkih koje troše vrijeme i novac, i poduzetnicima i njihovim knjigovođama, pa umjesto da se bave boljitkom tvrtke popunjavaju tone i tone papira onima koji sjede u svojim Statističarskim stolcima i upucavaju u kompjuter ono što im mi obradimo. Tako im mi zarađujemo plaću koju dobivaju iz Državnog proračuna a da prstom nisu makli da izađu na teren i sami dođu do statističkih podataka.
A da ne pričam koliko se čeka na obradu nekog našeg zahtjeva ili obrasca dok je dotični Javni službenik na bolovanju ili na godišnjem, no Knjigovođa ili poduzetnik ne smije biti bolestan ni na godišnjem jer su izvješća tako posložena da u svakom “faking” dijelu jednog mjeseca imate neko izvješće za predati, umjesto da se to objedini na jedan krajnji datum u mjesecu.



Ovo su samo neke moje teze, a to sam već pisala toliko puta da mi je zlo od toga, no naša Vlada i dalje vodi neke svoje računice koje nikako ne idu u korist ni ovoj državi, ni poduzetnicima ni građanima.


I da zaključim, REPRESIJOM I NAMETIMA SE POTIČE SIVA EKONOMIJA I PUNI DRŽAVNI PRORAČUN-KRATKOROČNO, A PAMETNIM POTICAJIMA I MJERAMA SE POTIČE RAZVOJ GOSPODARSTVA I RAST STANDARDA GRAĐANA-DUGOROČNO!


Post je objavljen 17.11.2010. u 14:49 sati.