Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

6. Festival novog cirkusa :)

Ove godine se u svijetu ugledni, a u Hrvatskoj poprilično zanemaren festival, sveo tek na jednodnevno izdanje, kako bi upozorio na tešku financijsku situaciju nezavisnih festivala grada Zagreba. Tako smo imali priliku vidjeti jednu predstavu - "P.P.P." Compagnie Non Nova; jedan cabaret - "Red Room" (koji i sad traje u Pogonu Jedinstvo), jednu izložbu - "Muzej festivalskih relikvija", smještenu u prostor galerije Showroom u Teslinoj ulici, te poslušati predavanje Jennifer Miller pod naslovom "Is your house on fire".

Prvo jutrašnje događanje bilo je upravo predavanje bradate žene Jennifer Miller. Iako bismo je možda na prvi pogled proglasili suludom aktivisticom, ona je mnogo više od toga. U sklopu predavanja pogledali smo i dva dokumentarna filma Tami Gold koji govore upravo o njoj - jedan iz 80-ih , a jedan snimljen nedavno. Filmovi su to koji prikazuju istu osobu, koja se ne bori isključivo i manijakalno za prava queer zajednice, već djeluje na širokom planu zajedno sa svojim Cirkusom Anok. Pretežno se bavi političkim teatrom, u kojem cirkuske tehnike ne služe samo za zabavljanje publike, već i za iznošenje jasnih političkih stavova ove skupine. Ono što je najzanimljivije je da cirkus pretežno nastupa na otvorenom prostoru, što njihov nastup čini nepredvidivim i dostupnim širokoj publici. Na snimci koju je Jennifer pripremila jasno se vidi da njihovim nastupima pristustvuju ljudi svih rasa i nacionalnosti , dobi i obrazovanja, što samo pokazuje da efektan politički teatar treba privući svakoga, a ne samo sloj odabranih. Vjerovali ili ne, i u Americi, zemlji naših snova, za ovakve je projekte teško dobiti novac, te ga se treba prvenstveno tražiti od privatnih fondacija, jer su iznosi koje dobivaju od grada mizerni. Sve zajedno, izvrsno predavanje o idejama političkog teatra.



U 19 sati se na Sceni Travno održala monodrama Phie Menard pod mističnim naslovom P.P.P. Publiku je već zbunila najava koja spominje 450 kg leda, jer nikom nije bilo u potpunosti jasno čemu će tolike količine leda zapravo služiti. Osim toga, Francuzi su sproveli neobičnu proceduru ulaska - sva je publika prvo bila skupljena, a onda su ušli u dvoranu u nekoliko minuta, kako se led ne bi otopio prije samog početka predstave, u dvorani koja je bila ohlađena na 17 stupnjeva. Predstava govori o promjeni identiteta izvrsnom scenskom igrom same Phie Menard, koja je još prije 2 godine bila poznata kao žongler Philip Menard. Njena predstava vizualno je savršena i vrlo dojmljiva - 60- ak kugli leda iznad njene glave simboliziraju nesigurnost života. U scenama koje pokreću radnju zvučna kulisa odgovara onome što se u njenoj okolini događa, dok se za vrijeme scena agonije čuje isključivo polagano kvrckanje i otapanje leda. Predstava nosi poruku o svim teškoćama na koje transseksualne osobe nailaze za vrijeme svog putovanja. Led je uz Phiu glavni lik predstave - on prati sve promjene unutar lika, te mu može naštetiti i dati zadovoljstvo. Predstava je vizualno savršena zajedno s minimalističkom scenografijom, koja izvrsno prati tok radnje . Zanimljivi su recimo pomični ormari koji se sami kreću po čitavoj pozornici. Od tradicionalnih cirkuskih vještina, očito je da Phia zaista izvrsno žonglira, a u predstavi se koristi i suvremenim plesom. Njena je energija neiscrpna, i zaista joj želim da tako i nastavi! Ova predstava podupire sve transseksualne osobe da naprave tu promjenu kako bi olakšale život sebi i drugima, ali i ne kriju da je ta promjena izuzetno složena - jer se snosi na sve - od izbora novog izgleda do novog karaktera i imena. Sve skupa - ova predstava je jedna od onih koje vrijedi pogledati.




Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Na Cabaret nažalost, nisam otišao :(
Sljedeći vikend je Noć kazališta, ali mislim da ću prije završiti na Noći - Harryja Pottera!
Lp svima vama :)

Post je objavljen 13.11.2010. u 22:03 sati.