Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'To bi moglo potrajati'- Reuters o izgledima za brz ulazak Hrvatske u EU

Piše Bojan Klima

Europska komisija je ovaj tjedan objavila da su pregovori o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji ušli u svoju 'završnu fazu'. Zvuči obećavajuće, ako se uzme u obzir da se mnoge europske vlade nećkaju kada je riječ o primanju novih članica, u trenutku kada sama Unija ima velikih financijskih problema.

Međutim, poruka Europske komisije samoj Hrvatskoj – u izvještaju o napretku Zagreba na putu integracije – bila je nešto suptilnija i opreznija, piše blogger izvještajne agencije Reuters.

I mnogo znakovitija od službenih izjava ohrabrenja. Izvršno tijelo Europske unije poručilo je naime Zagrebu da će morati biti solidniji kandidat od Rumunjske i Bugarske, te pokazati da uvedene demokratske reforme zaista i funkcioniraju.

U Bruxellesu mnogi smatraju da je primanje Rumunjske i Bugarske bila pogreška. Obje su države na vrat na nos izglasale pravosudnu reformu – u zadnji čas, neposredno pred ulazak u Uniju – a onda se pokazalo da su te reforme mrtvo slovo na papiru. Korupcija, zbog koje su reforme uvedene, u dvije balkanske zemlje nije bila smanjena, nego je prema nekim izvješćima danas još i veća.

A Unija je morala uvesti poseban monitoring radi nadzora rumunjskog odnosno bugarskog sudstva. Bruxelles je najviše zanimalo mogu li pravosudne vlasti u Bugarskoj i Rumunjskoj samostalno, neovisno i bez pritisaka sa strane istraživati i suditi političarima na najvišim položajima. Rezultati europskog monitoringa bili su i u Bugarskoj i u Rumunjskoj porazni – piše Reuters.

Hrvatska na rang-listi korumpiranosti koju izdaje Transparency International kotira tek nešto bolje od Rumunjske i Bugarske.

Bruxelles je Zagrebu najavio da u slučaju hrvatske neće biti pravosudnog monitoringa, kada Hrvatska uđe u Uniju. Zagreb treba uvjeriti Bruxelles da mu pravosuđe funkcionira kada je u pitanju korupcija na najvišim položajima u državi – i to prije no što se odredi datum ulaska.

'A na taj će se dan možda morati pričekati duže nego što u Zagrebu misle' – smatra blogger Reutersa, koji navodi da mnogi diplomati u Bruxellesu misle da je vlada RH 'preoptimistična' kada je u pitanju datum ulaska u Uniju.


Post je objavljen 12.11.2010. u 21:03 sati.