Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 10. do 14. studeni 2010.

Pozdrav svima.
Događanja je puno.
Po malo pratim i naše misije tako da u jednoj najavi idemo i u Sydnej.
Ovo je malo što se dođaga u našim župama.
Svatko može sudjelovat u stvaranju ovih najava, tako da na mail sa strane pošaljete najavu događanja u vašim sredinama.

- Župa Sveti Josip iz Zagreba hodočasti u Vukovar. Polazi u subotu, 13. studenoga, u 5 sati. Cijena od 200 kuna uključuje prijevoz i ručak (bez pića). Karte možete nabaviti u Župnom uredu.

- U župi Sveti Petar u Zagrebu u srijedu 10. studenog neče biti kataheze za studente i radničku mladež.

- (IKA) – "Grobovi vapiju u nebo" tema je okruglog stola koji 10. studenoga u 19 sati u svojim prostorijama priređuje Zavod Antona Martina Slomška u Mariboru. Okrugli stol je posvećen otkrivenim masovnim grobnicama žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća na području Republike Slovenije, a među kojima su i brojni hrvatski civili i vojnici. Na okruglom stolu sudjeluju dr. Jože Dežman, dr. Mitja Ferenc, Pavel Jamnik i Jože Možina.

- (IKA) - Kršćanska sadašnjost tijekom ovogodišnjeg Interlibera od 10. do 14. studenoga na Zagrebačkome velesajmu, u okvirima zajedničkoga programa kojega nudi organizator sajma, predstavit će dva vrijedna izdanja.
U četvrtak, 11. studenoga u 11 sati u paviljonu VI bit će predstavljena "Velika iznašašća kršćanstva" koju je priredio Rene Remond. O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić i dr. Tonči Matulić.
U petak, 12. studenoga u 18 sati na istome mjestu bit će predstavljena knjiga akademika Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – prema potpunijoj čovječnosti". O knjizi će govoriti akademik Antun Dubravko Jelčić i mr. Ivica Šola te sam autor.

- (IKA) - Okrugli stol o 20. obljetnici mučeničke smrti svećenika Antuna Grahovara održat će se u utorak 9. studenoga u 16 sati u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku.
U okruglom stolu sudjelovat će mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnoga kaptola, Lojzo Butorac, orguljaš i višegodišnji suradnik u župi sv. Marije u Sisku, autor mnogih radova o životu Siska, i Božidar Brezinščak Bagola, književnik i autor biografskog romana o ubijenom svećeniku. U 19 sati služit će se misa zadušnica u crkvi Pohoda BD Marije na Viktorovcu.
U srijedu 10. studenoga u 17 sati obići će se grob Antuna Grahovara na groblju u Lastinama. U 17.45 sati u župnoj crkvi Sv. Petra u Prišlinu misu zadušnicu predvodit će sisački biskup Vlado Košić, a u 18.30 sati slijedi prigodni spomen program.
Svećenik Antun Grahovar (1951-1990) ubijen je u noći 9. studenoga 1990. godine u župnom stanu u Sisku. Utvrđeno je da je ubojica, u župnikovoj odsutnosti ušao u stan kroz provaljeni prozor i tu ga je čekao. Čim je Tonči ušao u stan i za sobom zaključao vrata, napadnut je nožem. Na tijelu je pronađeno tridesetak većih i manjih rana od noža. Tek nakon jedanaest godina uhićen je u Italiji Grahovarov ubojica Božidar Babić i osuđen u Sisku na 15 godina zatvora.

- Udruga Kristov Stol prošli mjesec je imala jedan uspješan projekt. Povodom toga održat će i druženje u četvrtak 11.11, u njihovim prostorima, uz župu sv. Nikole Tavelića, nakon sv. mise u 18.30h i početka trodnevnice u čast njihova zaštitnika - 1. hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, prezentacija fotki, mogućnost nabave cd sa slikama! Pozvani su svi sudionici Stepinčeve Krunice, župnici domaćini, njihovi župljani - svi ste dobro došli!

- (IKA) – Sv. Martina biskupa, svog župnog patrona, župa Dugo Selo slavi na blagdan u četvrtak 11. studenoga. Proslavi prethodi trodnevnica od ponedjeljka 8. do srijede 10. studenoga. U 18 sati propovijedane mise predvode oci misionari Krvi Kristove. Na samo Martinje u četvrtak 11. studenoga mise su u 8, 11, a središnja proštenjarska je u 18 sati. Jutarnju misu predslavi o. Ilija Grgć, poldanicu u 11 sati župnik Brckovljana i dugoselski dekan preč. Dragutin Mostečak, a svečano večernje bogoslužje vlč. Ivica Cik, župnik Sesvetskog Kraljevca. Na Martinje je i Dan grada.

- (IKA) - Franjevački svjetovni red organizira tribinu, u četvrtak, 11. studenoga u 19.15 sati u samostanskoj dvorani crkve Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2. O temi "Vidjeti i(li) vjerovati - dvije dimenzije kršćanskoga života po uzoru na Marijin život" govorit će s. Marija Pehar.

- (IKA) – Izložba dominikanca fr. Marka Bobaša bit će otvorena u četvrtak 11. studenoga u 19 sati u galeriji Vinko Draganja OP u dominikanskom samostanu, Hrvojeva 2, u Splitu. Izložbu će otvoriti Josip Botteri Dini i fr. Ivan Iko Mateljan. U glazbenom dijelu nastupit će "Glasnici nade".

- (IKA) – Knjiga postulatora kauze sluge Božjega Miroslava Bulešića mons. Vjekoslava Milovana "Bio je svet svećenik" bit će predstavljena u Domu hrvatskih branitelja u Puli u četvrtak 11. studenoga u 19 sati. O knjizi, u kojoj se donose svjedočanstva suvremenika o sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću, govorit će dr. Stipan Trogrlić, Ana Bedrina i autor mons. Milovan. Prigodnim duhovnim šansonama nastupit će istarski kantautor Bruno Krajcar.

- (IKA) – Gospu od zdravlja, nebesku zaštitnicu župe i franjevačkog samostana na splitskom Dobrom, vjernička i franjevačka zajednica slave na blagdan u nedjelju 21. studenoga. Duhovna priprava je devetnica od četvrtka 11. do subote 20. studenoga. U 18.20 je krunica s litanijama Gospi od zdravlja, u 19 sati propovijedane mise. Po tri večeri devetnice propovijedaju: dr. fra Luka Tomašević, profesor na splitskome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, dr. don Drago Šimundža, splitsko-makarski pastoralni vikar i fra Ivan Nimac. U subotu 20. studenoga nakon večernje mise je bdijenje, molitvom i pjesmom animiraju ga splitski framaši. Devetnicu prate duhovno-kulturni sadržaji. Održavaju se nakon večernje mise u crkvi i samostanskoj dvorani. Prvu večer u četvrtak 11. studenoga u 20 sati u pinakoteci samostana izložba je likovnih radova; u petak 12. u crkvi je koncert VIS-a "Gospe od zdravlja" s predstavljanjem novog CD i Spomenice; u nedjelju 14., ujedno na blagdan sv. Nikole Tavelića, duhovni je koncert klapa: "Gospe od zdravlja", "Kambi", "Elektrodalmacije", "Iskona", "Mriže", Sinja, "Sv. Jurja" HRM, "Štorije" i Vokalista Salone. U ponedjeljak 15. studenoga koncert je zborova Osnovnih škola "Dobri", "Skalice" i dječjeg župnog zbora "Gospe od zdravlja"; 16. večernji koncert na orguljama priređuje Nico Oberbanscheidt iz Njemačke, 17. studenoga je koncert MPZ splitskog Sveučilišta "Vox animae" i mješovitog zbora župe Gospe od zdravlja; 18. studenoga večernji orguljaški koncert priređuje Mirko Jankov. 19. studenoga Kristina Cvitanić priređuje klavirski koncert u dvorani samostana s predstavljanjem skladbe "Livada". U nedjelju 21. studenoga na sam blagdan župne i samostanske nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja, mise su u 7, 8, 9, 10, u 11 je biskupska, u 15 misa za bolesnike i stare župljane, u 16 za djecu s blagoslovom djece, u 17 za obitelji, u 18 za mladež, u 19 je misa za sve dobročinitelje župe i samostana, predvodi je provincijal dr. Željko Tolić, a u 20.30 sati je misa zahvalnica.

- (IKA) - Na središnjem misnom slavlju u prigodi proslave župnog blagdana u župi sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama, u četvrtak 11. studenoga varaždinski biskup Josip Mrzljak posvetit će novi oltar župne crkve u koji će položiti moći bl. Alojzija Stepinca. Misa započinje u 18 sati. Isti dan mise će biti i u 7.30 te u 11 sati, a predvodit će je prijašnji đakon u Varaždinskim Toplicama, a sada kapelan u Ivancu, Davor Šumandl.
Dan ranije, u srijedu 10. studenoga od 17 sati na klanjanje i molitvu bit će izložene moći bl. Alojzija. Nakon molitve krunice, u 18 sati slavit će se misa, a nakon mise nastavlja se molitva pred moćima bl. Alojzija.
Uz blagdan sv. Martina održava se i višednevna proslava Dana grada Varaždinske Toplice. U srijedu u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela „Minerva" priređuje se koncert više domaćih izvođača u povodu 530. obljetnice školstva u Varaždinskim Toplicama.

- Prof Tomislav Ivančič imat će predavanje o Hagioterapji u Kinoteci u Zagrebu u četvrtak 11.11. u 20 sati. To je redovna tribima za studente i radničku mladež.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo pod duhovnim vodstvom vlč. Andrije Vrane održava od četvrtka 11. do nedjelje 14. studenoga duhovnu obnovu u župi Majke Božje Žalosne u Španskom. U četvrtak i petak duhovni je program u župnoj dvorani od 17 do 21 sat, u subotu od 9 do 20 sati, u nedjelju od 9 do 15 sati. Informacije i prijave kod vlč. Vrane, mob. 091/653 87 08.

- (IKA) – Na blagdan sv. Martina biskupa u četvrtak 11. studenoga u crkvi svečeva imena u Vlaškoj 36 u Zagrebu, svečana večernja misa je u 18 sati. Predslavi je salezijanac don Anto Stojić uz rektora crkve dr. Đuru Zalara. Pjeva ženski zbor „Danica". Prva misa je u 7.30 sati.

- (IKA) - Predstavljanje monografije "Dr. sc. Rozalija Božena Mutić – redovnica i geologinja" autora Marka Babića održat će se u dvorani Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 u četvrtak 11. studenoga u 12 sati. Predstavljanje monografije, koja se objavljuje u prigodi u prigodi 95. godine života s. Rozalije, organiziraju Hrvatski geološki institut i Fonticulus vidovicensis. Prinosi znanosti i kulturi. O monografiji, životu i djelu redovnice i znanstvenice, govorit će ravnatelj Hrvatskoga geološkog instituta u Zagrebu doc. dr. sc. Josip Halamić, recenzent i autor Predgovora u monografiji, zatim dr. sc. Mirko Belak, recenzent, znanstveni suradnik iz Hrvatskoga geološkog instituta u Zagrebu, dr. sc. Petar Raffaelli, znanstveni savjetnik, mentor i predsjednik Povjerenstva za ocjenu doktorske disertacije, prof. dr. Jožica Zupanič, sumentorica i članica Povjerenstva za ocjenu doktorske disertacije, s. M. Paula Boršćak, FDC, tajnica Provincije Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi te dr. sc. Marko Babić, znanstveni savjetnik – autor i nakladnik.
U glazbenom dijelu sudjeluju Zbor Sestara Kćeri Božje Ljubavi, s. Imakulata Malinka i s. Cecilija Pleša iz Družbe Sestara Naše Gospe. Na kraju će nazočne pozdraviti redovnica i znanstvenica, geologinja i mineraloginja dr. sc. Rozalija Božena Mutić.

- (IKA) - Blagdan sv. Martina biskupa svečano će biti proslavljen u župi Sveti Martin na Muri u gornjem Međimurju, gdje će središnje misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Martina u četvrtak 11. studenoga u 11 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Za proslavu župnog blagdana vjernici će se pripremati trodnevnicom. U ponedjeljak 8. studenoga promišljat će o životu i djelovanju sv. Martina biskupa. Krunicu u 17 sati predmole vjeroučenici šestog i sedmog razreda, a misa je u 17.30 sati. U utorak je Dan župnog Caritasa. Krunicu predmole krizmanici i prvopričesnici, a u 17.30 sati je misa na kojoj pjevanje predvodi crkveni zbor iz župe Orehovica. Bit će prilike za sakrament bolesničkog pomazanja, a nakon mise kraći koncert održat će zbor iz Orehovice. U srijedu se završava trodnevnica krunicom koju predmole vjeroučenici petog i četvrtog razreda, a nakon mise je klanjanje.
Na blagdan sv. Martina biskupa u četvrtak 11. studenoga mise će biti u 7.30, 11 i 16 sati, a u 18 sati priređuje se blagoslov vina na mjesnom trgu po katoličkom obredu kojeg će voditi župnik Ivan Herceg.

- (IKA) - Blagdan sv. Martina svečano se slavi u četvrtak 11. studenoga u župi sv. Martina u Pridrazi čija je stara župna crkva posvećena sv. Martinu. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje u 11 sati u crkvi Sv. Martina. To je starokršćanska bazilika iz 5. st. i spomenik nulte kategorije. U Domovinskom ratu crkva je bila jako oštećena, a nakon rata je temeljito obnovljena. Pokraj crkve su pronađeni ostaci šesterostrane krstionice i starokršćanski arhitektonski ulomci ukrašeni pleterom.

- (IKA) - U sklopu redovite mjesečne tribine "Mladi petak", koju organizira gospićka katedralna župa u suradnji s Gradom, u petak 12. studenoga kao predavači nastupit će prof. dr. Đulijano Ljubičić, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rijeka, ter mr. Anđela Jeličić i dr. Nikola Vranješ također iz Rijeke. Tema tribine je "Suvremena psihijatrija i duhovnost - depresija i suicid u 21. stoljeću", a kao suorganizatori tribine ovaj put su Hrvatski liječnički zbor - podružnica Gospić, Hrvatska liječnička komora - povjerenstvo Ličko-senjske županije i Hrvatsko katoličko liječničko društvo - podružnica Gospić. Tribina se održava u Kulturno-informativno centru u Gospiću u dvorani KIC-a, Budačka 12, s početkom u 19.30 sati.

- (IKA) – U prigodi proslave svetkovine Gospe od zdravlja i 40. obljetnice postojanja vokalno-instrumentalni sastav "Gospa od zdravlja" iz Splita priređuje koncert u petak 12. studenoga u 20 sati u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu. U toj prigodi VIS "Gospa od zdravlja" objavio je novi CD i spomenicu koja će također biti predstavljena tijekom programa.

- (IKA) – Hrvatska katolička župa sv. Nikole Tavelića u Nizozemskoj, sa sjedištem u Rotterdamu, uoči proslave svoga nebeskog zaštitnika organizira duhovnu obnovu.
Obnovu s temom "Da vaša radost bude potpuna" od 12. do 14. studenoga vodit će fra Zvjezdan Linić. Program duhovne obnove održat će se u roterdamskom katedrali Sv. Lovre i sv. Elizabete.
Prvi dan duhovne obnove, u petak 12. studenoga, imat će geslo "Vjera te tvoja spasila". U 18.30 sati bit će misa s propovijedi, a potom klanjanje, meditacija, te molitve za vjeru i obraćenje. U subotu 13. studenoga od 10 do 12 sati bit će prigoda za osobnu ispovijed i razgovor, a u 18.30 sati misa s propovijedi, klanjanje, molitva oslobođenja, polaganje ruku i pojedinačna molitva. Geslo toga dana je "Isus oslobađa".
Na samu svetkovinu sv. Nikole Tavelića, u nedjelju 14. studenoga, misa s kojom će duhovna obnova i završiti je u 13 sati.
Tijekom duhovne obnove glazbena pratnja bit će kantautor Luka Balvan.
HKŽ sv. Nikole Tavelića tom duhovnom obnovom započinje bližu pripravu za proslavu 40 godina djelovanja.

- (IKA) – Uredništvo liturgijsko-pastoralne revije "Služba Božja" priređuje proslavu 50. obljetnice izlaženja časopis, "Službe Božje" (1960.-2010.), u petak 12. studenoga u 17 sati u velikoj dvorani franjevačkog samostana sluge Božjega o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu. Nakon pozdrava organizatora o časopisu će govoriti nekoliko predavača. Prof. dr. fra Vicko Kapitanović govorit će o društveno-crkvenom kontekstu u kojemu se pokreće časopis, a doc. dr. don Ivica Žižić prikazat će njegovo liturgijsko-pastoralno značenje. O homiletskoj građi u "Službi Božjoj" govorit će mr. fra Marko Babić, a prof. dr. don Ante Mateljan iznijet će teološku misao i život Crkve u časopisu. Urednik "Službe Božje" prof. dr. fra Anđelko Domazet održat će predavanje na temu "Pozicioniranje revije 'Služba Božja' u crkvenoj periodici", a potom će uz fra Franu Doljanina predstaviti bibliografiju 50 godišta "Službe Božje". Program će pjesmom uzveličati Zbor franjevačkih bogoslova.

- (IKA) – "Odgajatelj ususret novim pedagoškim izazovima" bit će tema Katehetske jesenske škole za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama koja će se održati 12. i 13. studenoga u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, na Šalati u Zagrebu.
Školu organizira Nacionalni katehetski ured HBK u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH.
Škola započinje u petak, 12. studenoga u 16.30 sati. Nakon molitvenog početka i otvaranja škole slijede dva predavanja. O temi "Suvremene smjernice odgoja u kontekstu kršćanskog obilježja odgoja u vjeri" govorit će dr. sc. Tonči Matulić, a "Odgoj u duhu ljudskih vrijednosti" bit će tema izlaganja mr. sc. Nade Žanko.
Za subotu, 13. studenoga predviđen je rad u pedagoškim radionicama.

- (IKA) - Trodnevno 16. svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata započinje u petak 12. studenoga u 14 sati u sportskoj dvorani Jazine u Zadru. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić će sudionike blagosloviti i uputiti im prigodnu riječ, uz predstavnike državne vlasti, branitelja i udruga. Na natjecanju sudjeluje 800 sportaša, hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koji će se natjecati u 10 invalidskih disciplina odnosno 28 sportskih kategorija. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

- (IKA) – U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici od 12. do 14. studenoga održat će se duhovne vježbe za laike pod vodstvom o. Petra Cvekana, OFM. Početak duhovnih vježbi je u petak, 12. studenog u 17 sati, a završetak 14. studenog poslije ručka. Cijena je 400 kn u što je uračunat smještaj, prehrana i kotizacija.
Prijaviti se može putem web-obrasca ili na telefon 01 3350 944 ili e-mail tajništva Centra tajnistvo@luznica.hr.

- (IKA) – Knjiga prof. dr. sc. Vinka Ribarića "Legenda o svetom Marinu Rabljaninu – iz Lopara (Relinquo vos liberos ab utroque homine)" bit će predstavljena u Vijećnici grada Rijeke, Korzo 16, u petak 12. studenoga 2010. u 11 sati. Uvodno će govoriti načelnik općine Lopar Alen Andreškić, a prvu knjigu na hrvatskome jeziku o sv. Marinu predstavit će akademik Petar Strčić i prof. dr. sc. Darko Gašparović.

- (IKA) – U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu 29 u Zagrebu, u petak i subotu 12. i 13. studenoga duhovna je obnova za srednjoškolce i studente koji razmišljaju o duhovnom zvanju ili žele produbiti svoj odnos s Bogom. Počinje u petak u 18, završava u subotu u 14 sati. Na završetku duhovne obnove bogoslovi III. i IV. tečaja bit će uvedeni u službu čitača i lektora. Prijave za sudjelovanje na duhovnoj obnovi su u tijeku, primaju ih vicerektor Damir Ocvirk na mob. 098/96 44 718 i e- mail: damir.ocvirk@gmail.com i prefekt (odgojitelj) Dubravko Škrlin - Hren, mob. 098/507- 467, e-mail: dubravko.sh@libero.it.

- (IKA) – Gospu od zdravlja, nebesku zaštitnicu župe i franjevačkog samostana na splitskom Dobrom, vjernička i franjevačka zajednica slave na blagdan u nedjelju 21. studenoga. Duhovna priprava je devetnica od četvrtka 11. do subote 20. studenoga. U 18.20 je krunica s litanijama Gospi od zdravlja, u 19 sati propovijedane mise. Po tri večeri devetnice propovijedaju: dr. fra Luka Tomašević, profesor na splitskome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, dr. don Drago Šimundža, splitsko-makarski pastoralni vikar i fra Ivan Nimac. U subotu 20. studenoga nakon večernje mise je bdijenje, molitvom i pjesmom animiraju ga splitski framaši. Devetnicu prate duhovno-kulturni sadržaji. Održavaju se nakon večernje mise u crkvi i samostanskoj dvorani. Prvu večer u četvrtak 11. studenoga u 20 sati u pinakoteci samostana izložba je likovnih radova; u petak 12. u crkvi je koncert VIS-a "Gospe od zdravlja" s predstavljanjem novog CD i Spomenice; u nedjelju 14., ujedno na blagdan sv. Nikole Tavelića, duhovni je koncert klapa: "Gospe od zdravlja", "Kambi", "Elektrodalmacije", "Iskona", "Mriže", Sinja, "Sv. Jurja" HRM, "Štorije" i Vokalista Salone. U ponedjeljak 15. studenoga koncert je zborova Osnovnih škola "Dobri", "Skalice" i dječjeg župnog zbora "Gospe od zdravlja"; 16. večernji koncert na orguljama priređuje Nico Oberbanscheidt iz Njemačke, 17. studenoga je koncert MPZ splitskog Sveučilišta "Vox animae" i mješovitog zbora župe Gospe od zdravlja; 18. studenoga večernji orguljaški koncert priređuje Mirko Jankov. 19. studenoga Kristina Cvitanić priređuje klavirski koncert u dvorani samostana s predstavljanjem skladbe "Livada". U nedjelju 21. studenoga na sam blagdan župne i samostanske nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja, mise su u 7, 8, 9, 10, u 11 je biskupska, u 15 misa za bolesnike i stare župljane, u 16 za djecu s blagoslovom djece, u 17 za obitelji, u 18 za mladež, u 19 je misa za sve dobročinitelje župe i samostana, predvodi je provincijal dr. Željko Tolić, a u 20.30 sati je misa zahvalnica.

- (IKA) - Koncertom u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću u gornjem Međimurju u subotu 13. studenoga 20. obljetnicu djelovanja proslavit će crkveni mješoviti zbor, a 5. obljetnicu zbor mladih "Dođi slijedi me". Ujedno će predstaviti prvi nosač zvuka "Tebi pjevam". Koncert započinje u 17 sati.

- (IKA) – U samostanu sestara Sv. Križa, na zagrebačkom Vrhovcu 43, nastavlja se prošle godine započet duhovni niz "Oaze subotom". "Oaze" se održavaju u drugu subotu u mjesecu od 15 do 19 sati. Zajednička tema je "Ti si Put, Istina i Život!", a tema prvog susreta u subotu 13. studenoga je: "Isus Mesija". Informacije i prijave kod s. Branimire Bedeničić, mob. 098/9560 – 455 i e-mailom: branimira1@yahoo.com.

- (IKA/TU) – Redoviti mjesečni susret "Mir u Bogu", u organizaciji Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa iz Đakova, održat će se u subotu 13. studenoga u dvorani "Florentini" (Frankopanska 5a, Đakovo), s početkom u 15 sati.
U ciklusu susreta kroz koje se obrađuje opraštanje kao proces, ovoga puta promišljat će se na temu: "Kriva shvaćanja opraštanja". Uz predavanje susret će sadržavati biblijske radionice, klanjanje i prigodu za ispovijed, a na sudjelovanje se pozivaju svi zainteresirani, napose osobe u profesionalnim službama pomaganja drugima.

- (IKA) – Sv. Brcka, svog nebeskog zaštitnika, župa Brckovljani kraj Dugog Sela slavi na njegov blagdan u subotu 13. studenoga. Svečana proštenjarska poldanica u župnoj je crkvi svetog naslovnika u 11 sati. Predslavi je vlč. Danijel Herceg uz župnika Dragutina Mostečaka.

- KMNL i KOL Zagreb održat će svoja redovna kola. Razvoj na tablici je dosta zanimljiv. Tko će gdje prezimit sve ovisi kako će se odigrat ove subote. KOL nastavlja i dalje do prosinca, dok KMNL završava ove subote.

- (IKA) - Biskupijski susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije održat će se u subotu 13. studenoga u župi sv. Križa u Ogulinu. Susret počinje u 10 sati a glavni predavač bit će profesor na Teologiji u Rijeci mr. Ivan Milovčić.

- (IKA) – Već tradicionalna adventska radionica za izradu božićnih ukrasa kao nakita i suvenira održat će se i ove godine u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici u subotu 13. studenoga. Počinje u 10 a završava u 17 sati. Voditeljica je s. Ljiljana Grgić, milosrdnica. Cijena je 180 kn u što je uračunat materijal za izradu, kotizacija i ručak. Sve izrađene ukrase sudionici mogu ponijeti sa sobom. Prijava za sudjelovanje u adventskoj radionici nalazi se na web-stranicama Duhovno-obrazovnog centra ili na tel. tajništa 01/3350 – 944, faks: 01/3311 – 487 te e-poštom: tajnistvo@luznica.hr

- (IKA) - Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića održat će se u subotu 13. studenoga, u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, s početkom u 9.30 sati. Budući da je sljedeća godina u našoj domovinskoj Crkvi posvećena obitelji, svoja će razmišljanja posvetiti obiteljskoj tematici u konkretnim prilikama današnjeg vremena.

- (IKA/TU) – Predavači u Tečajevima priprave za brak okupit će se na zajedničkom seminaru 13. studenoga u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Susret će započeti u 9 sati i sadržavat će uvodno izlaganje doc. dr. Ive Džinića te četiri radionice.
Cilj okupljanja je preciziranje temeljnog sadržaja i naglasaka pojedinih tema predavanja koja se održavaju na tečajevima priprave za brak u dekanatima Đakovačko-osječke nadbiskupije te potreba trajnog prilagođavanja i osuvremenjivanja metoda i načina rada sa zaručnicima.

- (IKA) – Zagrebačka župa Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svog župnog zaštitnika. Mise su u 7.30, 9.30, 11 te u 18.30 sati. Misu u 11 sati u koncelebraciji sa župnikom vlč. Marijanom Gradinšćakom i svećenicima Kustošijanskog dekanata predslavi kotorski biskup Ilija Janjić. Proslavi prethodi trodnevnica od 11. do 13. studenoga u 18.30 sati.

- (IKA) – Riječka župa Sv. Nikole Tavelića kojom upravljaju franjevci zadarske provincije sv. Jeronima u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svoga župnog patrona. Četiri su blagdanske mise u novoj župnoj crkvi, u 8, 9, 10.30 te u 18 sati. Svečana misu u 18 sati, u suslavlju sa župnikom fra Anselmom Stulićem, predvodi dominikanac o. dr. Marijan Jurčević, koji predvodi i mise trodnevnice od 11. do 13. studenoga u 18 sati.

- (IKA) - Pod geslom "Dođite i vidite" u splitskoj katedrali Sv. Dujma bit će svake nedjelje u 18 sati upriličene mise za mlade i prigodni koncerti. Svake nedjelje za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevat će drugi vokalno-instrumentalni sastav iz Splitsko-makarske nadbiskupije koji će potom prirediti i prigodni koncert. U nedjelju 14. studenoga nastupa VIS "Krstitelj" sa splitskog Trstenika, 21. studenoga pjeva VIS "Mihovil" sa Kamena, a 28. studenoga VIS "Anđeli" iz Kaštel Novoga.

- (IKA) – Sv. Nikola Tavelić slavi se u novoj istoimenoj crkvi u Vinjanima Donjim na blagdan u nedjelju 14. studenoga. U 10.30 misu predslavi fra Jure Šimunović meštar novaka s Visovca, koji pjevaju i na blagdanskoj misi. Proslavi prethodi trodnevnica od 11. do 13. studenoga u 16 sati.

- (IKA) - Tradicionalno 27. hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću, prvom proglašenom hrvatskom svecu u njegov rodni grad Šibenik, održava se u nedjelju 14. studenoga. Po dolasku u Šibenik u 15.30 sati hodočasnici će se okupiti u crkvi sv. Frane, nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića. Euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku u 17 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA/TU) – Proslava nedjelje bračnih jubileja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji održat će se na 33. nedjelju kroz godinu, 14. studenoga.
Na središnjim misnim slavljima u župama sudjelovat će bračni parovi koji slave jedan od bračnih jubileja, posebice 25, 50 ili 60 godina bračnog zajedništva, koje će proslaviti zajedno s vjernicima svoje župe, te tako posvjedočiti vrednote bračno-obiteljskog života. Župnik će jubilarcima uručiti i prigodnu čestitku đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića.
Zajedničkom proslavom jubileja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji želi se očitovati dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe te bračne ljubavi i vjernosti.

- (IKA) – Sv. Nikolu Tavelića, nebeskog zaštitnika Hrvatske katoličke zajednice u Leonbergu, hrvatski vjernici koji žive i rade u tom njemačkom gradu slave na blagdan u nedjelju 14. studenoga. Svečana misa je u 11.35 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, Marienstrasse 3. Prije mise prigodne su molitve na čast prvom hrvatskom svecu, a nakon mise zajednički domjenak.

- (IKA) – Hrvatska katolička zajednica Sv. Nikole Tavelića u Waiblingenu u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svog nebeskog zaštitinka ujedno i Dan župe. Trodnevnu pripravu s duhovnom obnovom od četvrtka 11. do subote 13. studenoga predvodi fra Filip Mimica, koji i na svečev blagdan u nedjelju 14. studenoga u 11.30 sati predslavi svečanu misu.

- (IKA) - Knjiga "Kako je lijepo biti svećenik" koju je objavila izdavačka kuća Glas Koncila, a priredio novinar tjednika "Glas Koncila" Vlado Čutura, bit će predstavljena u nedjelju 14. studenog u župnoj crkvi Sv. Obitelji u Slavonskom Brodu nakon misnog slavlja u 11 sati.
Kako je knjiga plod Svećeničke godine, tijekom koje su u tjedniku Glas Koncila od 28. lipnja do 20. lipnja 2010. objavljivani prilozi o našim svećenicima u rubrici "Uz svećeničku godinu", predvoditelj misnog slavlja Nedjelko Pintarić, direktor Glasa Koncila govorit će o liku svećenika.

- (IKA) – Sv. Nikolu Tavelića, nebeskog zaštitnika Hrvatskog katoličkog centra i crkve u St. John's parku na Brisbane Roadu u Sydneyju, hrvatska vjernička zajednica svečano slavi u nedjelju 14. studenoga. Misu u crkvi Sv. Nikole Tavelića u St. John's parku u 10.30 sati predslavi fra Gerard Anton Žerdin, biskup hrvatskog podrijetla koji više od 30 godina djeluje u Peruu, u suslavlju s voditeljem HKM i župe fra Marijanom Glamošćakom. Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova – ispovijed, predavanja te propovijedane mise od četvrtka 11. do subote 13. studenoga u crkvi Hrvatskog centra u Sydneyju.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić blagoslovit će 14. studenoga kamen temeljac za izgradnju novog Pastoralnog centra "Mitar Dragutinac", u župi Sv. Martina, biskupa u Strizivojni. Blagoslov će se održati tijekom misnog slavlja u 10.30 sati.

- (IKA) – Trodnevnica od četvrtka 11. do subote 13. studenoga u zavjetnom svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, duhovna je priprava za proslavu 10. obljetnice Svetišta. U 18.30 je krunica s pobožnostima, a u 19 misa. Prvu večer misu predvodi don Josip Stanić, SDB. Nakon mise u dvorani svetišta zabavni je program za polaznike Policijske akademije koji sudjeluju i u misnom slavlju. Drugu večer misu trodnevnice predvodi don Ivan Šibalić, SDB. Nakon mise u 20 sati u dvorani Svetišta bit će prikazan video-zapis o don Petru Šimiću, SDB, graditelju zavjetnog svetišta Sveta Mati Slobode i dugogodišnjem upravitelju. U subotu 13. studenoga od 9 do 12 sportska su natjecanja na igralištu OŠ "Bartol Kašić" na Jarunu, u 15 je Kestenijada za djecu, u 19 misa u svetištu Sveta Mati Slobode. Misu predslavi don Tihomir Šutalo, SDB iz Žepča (BiH), a u 20 je u dvorani Svetišta Kestenijada za mlade sa zabavnim programom. Na sam Dan zavjetnog svetišta u nedjelju 14. studenoga svečana koncelebracija je u 10.30 sati. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa župnikom don Antom Vasiljem, SDB, salezijancima iz župe Jarun i zagrebačkih župa te svećenicima Trešnjevačkog dekanata i šire. Mise su još u 9, 12 te u 19 sati.

- (IKA) - Ove godine obilježava se 40. obljetnica od proglašenja svetim Nikole Tavelića. Mise na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenoga u svečevu nacionalnom svetištu samostanu svetog Frane u Šibeniku su u 8 i 18 sati. Središnje misno slavlje je u 10.30 sati, a predvodi ga šibenski biskup Ante Ivas.

- (IKA) – Blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira, trogirska župa sv. Lovre svečano će proslaviti u nedjelju 14. studenog. Procesiju ulicama grada Trogira u 10 sati i misno slavlje u trogirskoj katedrali Sv. Lovre predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Post je objavljen 09.11.2010. u 21:06 sati.