Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović u Kanadi razgovarao o suradnji unutar NATO-a

Državni tajnik za politička pitanja i posebni izaslanik predsjednice vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu Davor Božinović sastao se u nedjelju u Halifaxu, u Kanadi s kanadskim ministrom obrane Peterom MacKayom a u njihovu razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima između Hrvatske i Kanade koji su posljednjih godina u stalnom usponu, priopćio je MVPEI.



Složili su se kako tome bitno doprinosi i intenzitet susreta visokih dužnosnika dviju zemalja. Razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Kanade unutar NATO-a, kao i o bilateralnim temama, posebno o unapređenju obrambenih i gospodarskih odnosa, stoji u priopćenju o susretu na rubu Međunarodnog sigurnosnog foruma kojem je MacKay domaćin. Božinović je istaknuo kako Hrvatska cijeni snažnu političku i tehničku potporu koju joj Kanada pruža u cilju što bolje integracije u euroatlantske organizacije.

Kanada je širom otvorila svoje vojne programe za jezičnu izobrazbu i stručna usavršavanja pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga te su ih brojni časnici i djelatnici MORH-a već koristili, a trenutačno u takvim programima sudjeluje devet hrvatskih časnika, navodi se u priopćenju. MacKay je izrazio spremnost razmotriti mogućnosti daljnje konkretne vojne suradnje, uključujući i mogućnost promocije hrvatske proizvodnje vojne opreme, te će stoga i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Kanade general Walter J. Natynczyk službeno posjetiti Hrvatsku početkom 2011., priopćio je MVPEI.

Konferencija u Halifaxu, koju drugu godinu zaredom organizira Vlada Kanade i američka nevladina organizacija German Marshall Fund okupila je najznačajnija svjetska imena iz područja sigurnosne politike kako bi se razmijenila mišljenja o sigurnosnim temama na globalnoj i regionalnim razinama.

Državni tajnik Božinović govorio je na okruglom stolu „Suočavanje s budućnosti: Razvoj sigurnosne zajednice na Balkanu“, s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, srbijanskim ministrom obrane Draganom Šutanovcem i američkom senatoricom Jeanne Shaneen, dok je moderator okruglog stola bio Ivan Vejvoda iz organizacije German Marshall Fund. Božinović je istaknuo predvodničku ulogu Republike Hrvatske u integrcijskim procesima u Jugoistočnoj Europi te naglasio značaj euroatlantske perspektive za sve države. Regionalna stabilnost nacionalni je interes Republike Hrvatske, a proces pomirenja od izuzetne je važnosti za nadilaženje nasljeđa prošlosti. Sudionici okruglog stola pohvalili su nedavne napore raznih strana po tom pitanju, ističući pozitivan i dalekosežan primjer susreta hrvatskog i srpskog predsjednika te predsjednice Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru. Forum je iskorišten za brojne bilateralne susrete i neformalne razgovore.

Post je objavljen 08.11.2010. u 08:54 sati.