Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač s jabukama (prelijani, čokoladni)

Nevjerojatno je koliko kolača s nazivom «Kolač od jabuka» postoji, to kao da je univerzalni naziv lud za sve moguće kolače s jabukama rolleyes. Pritom uopće nije važno radi li se o biskvitnom, prhkom, dizanom,… kolaču s kremom ili bez kreme – ako sadrži jabuke, automatski mu se dodjeljuje naziv «kolač od jabuka». bang Do tog zaključka došla sam na temelju vlastitih iskustava: iz različitih izvora imam preko 20 recepata za «kolač od jabuka», a svi su međusobno potpuno različiti (kako rekoh, neki su dizani, neki biskvitni, neki s kremom, neki ne,...).

I ovo je «kolač od jabuka», ali dodala sam mu «pridjeve» prelijani i čokoladni da ga barem malo pobliže odredim u odnosu na sve druge «kolače od jabuka».

Oni koji su malo češće na mojem blogu već su mogli više puta pročitati da ne volim jabuke tuzan, ne volim kolače bez kreme nono, a nisam ni fascinirana famoznim «čokoladnim kolačima» eek (kad je riječ o čokoladi, meni je najdraža kupovna tvornička čokolada u obliku table njami).
Ni ovaj kolač me ne oduševljava, ali puno ljudi koje poznajem luduje za tim, pa evo recepta cerek
Meni ne bi škodila još i nekakva krema na ovom kolaču, ali budući da većina tvrdi da krema nije potrebna, dobro…

Kao i u drugim «šaličnim» receptima i u ovom me izluđuju te šalice (meni je to najimbecilnija mjerna jedinica koja postoji jer nikad ne znam koju šalicu upotrijebiti) headbang. U ovom slučaju upotrijebila sam šalicu od 200 ml.

U originalu, u smjesu se stavljaju i nasjeckani orasi, ja ih ne stavljam jer ih ne volim no.

Recept je s Coolinarike, ali može se naći i na drugim stranicama.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
5 jabuka
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1 šalica pšeničnog griza
3 na vrh pune žlice kakaa
1 prašak za pecivo
(1 šalica nasjeckanih oraha)

Preljev
2 šalice mlijeka
1 i pol šalica šećera
200 g čokolade za kuhanje
125 g maslaca


Jabuke ogulite i naribajte (nemojte ih cijediti).

Jaja lagano umutite pa im dodavajte šećer, ulje, mlijeko i na kraju jabuke (zajedno sa sokom koji su ispustile). Sve lagano promiješajte.

U drugoj posudi pomiješajte griz, kakao i prašak (i orahe) pa sve lagano umiješajte u gornju smjesu.

Lim (25 cm x 35 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.

Za preljev, u lonac stavite mlijeko, šećer, nasjeckanu čokoladu i narezani maslac. Zagrijavajte miješajući da se svi sastojci rastope i povežu (čokolada se ne mora potpuno otopiti, ne smeta ako ostanu grudice).

Vrući kolač prelijte polovicom vrućeg preljeva, i to polako, pomoću žlice (nemojte sve naglo nalijati na jedno mjesto); malo pričekajte da kolač upije taj preljev, pa ga onda prelijte ostatkom preljeva, opet polako, pomoću žlice.

Kolač ostavite da se ohladi i upije preljev (najbolje preko noći).


Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 05.11.2010. u 08:17 sati.