Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Daikin Altherma - uvod

Na red je stiglo i grijanje! Obzirom da su toplinske pumpe kod nas relativno nov i nepoznat pojam odlučio sam tome posvetiti posebnu pažnju. Post sam podijelio na dva dijela. Prvi dio uvod, a kasnije i zapažanja tj. potrošnja i odgovori na sve ono što ćete me eventualno pitati!
Dakle da ponovim odlučili smo se na grijanje toplinskom pumpom i to u izvedbi zrak-voda. To znači da se toplina "izvlači" iz okolnog zraka i predaje vodi koju tada koristimo za zagrijavanje prostora i opcijski za zagrijavanje potrošne tople vode ( PTV). Za tu smo se izvedbu odlučili iz par razloga. Prvo živimo u Primorju gdje nema velikih minusa (možda par dana u godini), drugo nemamo dovoljno veliku okućnicu za plošno postavljanje zemljanih kolektora (potrebno je položiti dva puta veću površinu od grijane površine) i treće dubinske sonde su nam bile preskupe. Nama je trebalo bušiti cca. 200 m, a cijena bušenja je 50 €/m (pa vi računajte koliko koštaju samo rupe). Ukoliko računate ispaltivost nemojte! Mi nismo Njemačka gdje ljudi dobiju poticaje ili imaju poseban sat gdje im država garantira istu cijenu električne energije potrebne za pokretanje pumpe slijedećih 20 godina. Mene je samo zanimalo da mi režijski troškovi budu što niži! Ukupna investicija u grijanje je u rangu jedne nove Mazde 6.
Prilikom odabira vrste grijanja dvoumili smo se između plina, peleta, drva i toplinske pumpe (TP). Naftu smo odmah odbacili. Drva su OK (cijeli život u roditeljskoj kući smo se grijali na drva), ali su za današnji tempo života prevelika tlaka. Bili smo gledati kotlove na drva sa pirolizom (teoretski ubaciš cijele cjepanice i dan, dva, tri ne trebaš puniti).Tu ima jedna "caka", drva moraju biti potpuno suha što u stvarnom životu i nije izvedivo. Zato smo pripremili kamin koji će služiti za prijelazna razdoblja i za druženja uz vatricu kada nam se to svidi. Plin nismo htjeli jer u nekoj bližoj budućnosti neće proći blizu moje parcele, a spremnik nemam gdje pametno smjestiti. Mišljenja sam da će se sa plinom desiti isto kao i sa auto plinom. Onog trena kada se prikopča dovoljno duša ode plin u nebesa. Pelete nemam gdje spremiti. Barem ne dovoljnu količinu za pola sezone grijanja. A trčati svakih 15 dana po par vreća i nije neko zadovoljstvo! I još činjenica da u peć idu samo peleti (izuzev nekih talijanskih peći kojima se može promijeniti plamenik pa onda mogu i drva). Naravno da u tom slučaju i cijena drastično skače. I tako je pala odluka, idemo na TP.
Jedan od kriterija kojeg proizvođača izabrati bio je iskustvo u postavljanju takvog sustava. U vrijeme kada sam ja tražio TP puno dobavljača imalo je istu u ponudi, ali na upit koliko su ih instalirali najčešći odgovor je bio: pa znate to se ne isplati ili to je novo pa još nismo niti jednu itd. Uglavnom na papiru sve krasno, a u praksi ništa. Odabir je zbog toga pao na zastupnika Daikina u PGŽ koji ima bogato iskustvo u postavljanju TP. Točnije rečeno Daikin Altherme! Obzirom da sam se osobno uvjerio u Daikinovu kvalitetu (u stanu smo imali njihovu klimu koja je 10 godina odradila bez najmanje greške) niti tu nisam imao puno dvojbi. E, sada se postavilo pitanje hlađenja prostora.Obzirom da Altherma može i hladiti odlučili smo se na hlađenje ventilokonvektorima iako ih nismo ugradili već samo pripremili instalaciju. Ovo ljeto je u kući bilo max. 24 stupnjeva (vani 33). Naime u podu je voda bila uvijek oko 25 i nije dala prostoru da se zagrije. Naravno da je pomogla i dobra izolacija tako da vjerujem da mi hlađenje neće trebati, a uvijek postoji mogućnost da ohlađenu vodu (određene temperature da se spriječi kondenzacija) pustim u pod i time pasivo hladim prostor!
No prijeđimo na bitno. Moj sustav je sastavljen od vanjske jedinice Daikin ERHQ014AW18, unutarnjeg Hydroboxa Daikin EKHBX016AB3V3.DPK, Daikin EKRTW termostata i spremnika PTV Rotex Hybridcube HYC 544/32/0. Hybridcube spremnik od 500l koji ima i 3 kW grijač vode (ukoliko je potrebno) sa mogućnošću prihvata solarnog dijela priče. Za solare smo sve pripremili tako da je potrebno montirati panele pumpe i automatiku. U našoj županiji krenulo se sa sufinanciranjem solarne priče. U prvom krugu se nisam mogao prijaviti jer nisam bio prijavljen na adresi na kojoj bi se sustav ugrađivao (jedan od uvjeta).
Gore navedena Altherma se u prijevodu sastoji od vanjske i unutarnje jedinice. Vanjska jedinica sadrži kompresor, a unutrašnja automatiku, ekspanzionu posudu, isparivač, pumpu, back up heater (grijač) od 3 kW za pomoć u grijanju ukoliko kapacitet same pumpe nije dovoljan u trenucima velikih hladnoća te upravljač. Kod mene je namješteno da se grijač pali ako temperature budu ispod -10. Grijač radi u dva koraka. Pola snage i pun kapacitet ovisno o potrebi. Spomenuti bojler nije potrebno zagrijavati iznad 70 zbog legionele obzirom da je PTV protočni bojler unutar velikog spremnika. Detalje neću pisati jer o Hybrid Cube-u možete sve naći na Rotexovoj stranici. Obzirom da nije potrebno dezinficirati spremnik visokom temperaturom vode ostvaruje se dodatna ušteda. Odabrali smo i Althermin unutarnji termostat sa programiranjem raznoraznih opcija i vremenskih rasporeda. Bitno je naglasiti da se njime direktno upravlja Althermom. Dakle kad je podešena temperatura dostignuta grijanje se gasi, a Altherma miruje tj. prebacuje se na PTV ukoliko je potrebno.
Althermu je moguće podesiti na tisuću načina. Od vremena kada želite da se grijanje pali gasi, kada želite da radi grijač PTV, u koje doba želite da se pali noćni način rada. U noćnom načinu rada Altherma radi smanjenim kapacitetom i sukladno tome snižava "buku" koju prozvodi. Kako bi se uvjerili koliku "buku" proizvodi ubacit ću Vam filmić snimljen sa 1 metra udaljenosti.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

S lijeva na desno: vanjska jedinica, kotlovnica, pumpa za recirkulaciju tople vode i ventili, Althermin upravljač (na unutrašnjoj jedinici), Althermin sobni termostat - programator, Honeywell sobni termostat kojim upravljam četiri kruga grijanja (DB dva kruga, BLAGOVAONA i KUHINJA), ostali termostati su obični.
Toliko za ovaj prvi uvodni dio!

Post je objavljen 04.11.2010. u 08:58 sati.