Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Na Capitol Hillu više se razmišlja o izborima 2012., a manje o 'kompromisu'

Piše Bojan Klima

Pobjeda Republikanske stranke na jučerašnjim izborima za Kongres Sjedinjenih Država pred predsjednika Obamu stavlja nove izazove. Oni su, vjerojatno, isto toliko teški kao i oni od prije dvije godine, na početku njegova predsjedničkog mandata.

Podsjetimo, po dolasku u Bijelu kuću, u jeku najgore ekonomske krize, predsjednik Obama je kroz Kongres 'progurao' državne poticaje privatnom sektoru, osigurao je injekciju pomoći američkoj automobilskoj industriji te – saveznim novcem – spasio desetke tisuća radnih mjesta u lokalnoj upravi. Kasnije je bila usvojena reforma zdravstva i reforma financijskog sektora – koje mnogi smatraju inicijativama povijesne važnosti.

I sve to usprkos gotovo jedinstvenom protivljenju oporbenih republikanaca koji su jučer – na izborima – osvojili većinu u Zastupničkom domu. Također, Republikanska je stranka smanjila većinu Demokratske stranke u Senatu SAD, tako da joj je sada znatno lakše vetom blokirati bilo koju predsjednikovu zakonodavnu inicijativu.

Kako će se sada Barack Obama postaviti?

Uspješnost njegovih planova za sljedeće dvije godine – drugu polovicu mandata – sada uvelike ovisi o suradnji s republikancima.

Kompromis na Capitol Hillu ne čini se, međutim, baš izglednim. Kongresnica Nancy Pelosi, demokratkinja koja je do sada bila speaker Zastupničkog doma, rekla je da 'nema govora o povratku na neuspješnu politiku iz doba Georgea Busha'. S druge strane, čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, najavio je da će mu glavni prioritet biti – poraz Baracka Obame na sljedećim predsjedničkim izborima.

Možda je riječ o još neugašenim emocijama iz jučer završene izborne kampanje, no ove izjave čelnika dviju stranaka na Capitol Hillu ne naviještaju 'de-blokadu' Washingtona – iako, prema anketama, upravo to američki glasači najviše žele.


Post je objavljen 03.11.2010. u 20:18 sati.