Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Piranha (2010)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Poslije iznenadnog pomicanja tektonskih ploča ispod jezera oslobođene su prapovijesne ribe ubojice takozvane piranje, koje proždiru sve što ima meso i krvi u sebi. Ekipa koja se nalazi u blizini tog jezera mora spasiti ostale ljude i sebe od krvavog masakra pod vodom...



1978. godine Joe Dante pravi film Piranha koji je dobio dobre kritike i bio je jedan od zabavnijih horrora krajem 70-tih. Humorističnost je bila jedna od dobrih stvari u prvom dijelu. 30-tak godina kasnije dobivamo remake Alexandra Aje po istom imenu i to u 3D tehnici. Sad...je li ta 3D tehnika išta bolje napravila ovom filmu, to morate zaključiti sami. Moje je mišljenje je da se 3D ne uvodi ovdje zbog vizualizacije nego zbog nekih scena koje bi mogle probuditi zanimaciju gledatelja u kinu. Osobno se meni 3D uopće ne uklapa u koncepciju ovog horrora. Iako je ovo još jedan u brdu remakeova, moram reći da sam se jako ugodno iznenadio. Čak štoviše, Piranha je jedan od boljih remakeova u posljednje vrijeme. Pridodavajući mu tu neku trash atmosferu i brdo teenagera (što direktno znači sise i guzice), Alexandre Aja (The Hills Have Eyes remake i Mirrors) je napravio stvarno dobru zezanciju i kvalitetnu zabavu koja traje nešto manje od sat i pol vremena.



Nisam baš tako nedavno gledao horror koji sadrži ovoliki pokolj i ovoliko krvi, zaželio sam se na neki način vidjeti te trashy uloge i statiste koji bivaju izmrcvareni od strane negativca, u ovom slučaju tisuće riba. Efekti su zabavni, ima ih i dobrih i kvalitetnih, maske su ok, ali nisu bili nešto naročito visoke kvaitete, s ciljem naglašavanja neke profesionalnosti. Ovo je bilo lijepo, ali ništa više od toga. Iako me uloge i likovi nisu nešto previše privukli, kvalitetno je većina odradila svoj posao, imamo i par poznatih faca i zanimljivih scena sa njima. Uglavnom, jako puno glumaca koji su dobro posloženi i profesionalno pripremljeni. Scene i kadrovi u filmu snimani su s velikom preciznošću i vidi se da redatelj nema namjeru nijednu scenu učiniti onako 'prolaznom' ili lošije odrađenom, na sve se obraćala pozornost i u svaku je ubačena neka doza 'neprimjetne' humorističnosti.



Sve u svemu, mislim da je Piranha remake dala sve od sebe da bude kvalitetan potomak i u tome je većinom i uspjela. Alexandru Aji skidam kapu na ovakvom brutalno zabavnom horrorčiću. Joe Dante se ipak neće razočarati u obnovljenu verziju svog filma.

Post je objavljen 02.11.2010. u 14:37 sati.