Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

Halloween Zagreb Open

U sklopu priprema za veliko orijentacijsko natjecanje u Veneciji, Zakonita i Najmanja su bile na natjecanju u Karlovcu, a ovaj weekend je natjecanje na Bundeku. U Karlovcu je bila utrka u gradu, a na Bundeku u gradskom parku, pa će to biti dobra priprema za gradsku utrku u Veneciji.

U 14 sati je počela dječja utrka. Najmanja je prijavljena u kategoriju Ž10. To je za djecu od 10 godina. Najmanja ima manje od toga, ali, eto, tako joj je "pao grah".
Istodobno smo Zakonita i ja volontirali u organizaciji dječje utrke. Bijasmo u startnom prostoru, gdje smo djeci davali karte i kratko im objašnjavali što im je činiti. Prvo mi je bilo nejasno što trebam govoriti, ali sam brzo shvatio i počeo uživati u tome. To mi je pomoglo da bolje shvatim proceduru u startnom prostoru.
Čak smo i Najmanju poslali u trku i s radošću je ispratili pogledom, dok je trčala i dok joj se kosa vijorila na vjetru. Nešto kasnije Najmanja dolazi u startni prostor. Zadihana, ali vesela. Oko vrata joj je finisher medalja. Sva djeca koja završe utrku dobijaju medalje i to djeluje vrlo poticajno na njih. Najmanjoj je to veliki poticaj. Do kraja natjecanja se mota blizu nas. Kasnije odlazimo u birtiju i okrepljujemo se toplim napicima i "brzom hranom". Slučajno se nalazimo u prostoru za proglašenje pobjednika i čujemo da prozivaju Najmanju. Osvojila je drugo mjesto u skupini Ž10 i srebrnu medalju. Medalja je veća od finisherske i to joj je jako bitno i dodatno je sretna.

Zakonita i ja smo prijavljeni za noćnu utrku. Jučer smo imali pripreme na Medvednici od 28 km, pa će ovo biti "peace of cake". Zapravo nam ovo dođe kao rastrčavanje. No, nije sve tako rekreativno. Ova trka ima tzv. masovni start. Što je masovni start? Krećemo svi zajedno, pa najbrži prvi cvika, a drugi čekaju u redu, kao jučer na Medvednici? Što je "one man relay"? Sam sebi dodajem štafetu nakon jednog kruga orijentacijskog trčanja? Ima dosta pitanja, a malo odgovora. Određeno uzbuđenje postoji, ali i određena smirenost. Znam da ću vidjeti i snaći se.

Prije utrke, par riječi o karti. Na karti piše na koje se područje odnosi (Zagreb - Bundek), namjeni karte (Karta za orijentacijsko trčanje), mjerilu 1:5.000, ekvidistanci (E=2,5m), a to je visinska razlika između dvije izohipse, također je vidljiva oznaka sjevera, legenda, opisi kontrola (to je tablica na gornjoj desnoj strani te natjecateljska staza (otisnuta crvenom ili ljubičastom bojom. Trokut označava početak, krugovi kontrolne točke, a brojevi pored njih broj kontrolne točke i pored broj na "cvikalici", odnosno perforatoru. Još da napomenem da je karta objavljena uz odobrenje organizatora.


Halloween Zagreb Open - prvi krug


Mrak je pao. Čeone lampice su upaljene. Moja kategorija starta prva. Nastupam u M21. To označava da sam Muško i da sam malo stariji od 21 godine. Korektno, tako se i osjećam. Stojimo u liniji. Organizator nas proziva i svakom dijeli kartu. Kartu ne smijemo gledati, nego odlazimo u red i spuštamo ju na tlo, tako da ne vidimo stazu. Nakon što su karte podijeljene, još par kratkih uputa i utrka starta.

Uzimam kartu, kratko se orijentiram i trčim s većinom trkača te gledam tko je ispred mene. Na karti je zelenom linijom označeno moje kretanje. Sa startne pozicije krećem na NE (sjevero-istok, oznake ću stavljati po engleskom sustavu), te dolazim blizu ceste, ali ne trčim po njoj, nego po travi jer je bila dobro ugažena. Na KT1 je mala gužva, ali su natjecatelji vješti i brzo perforiraju svoj natjecateljski karton i odlaze dalje. Ja sam nešto sporiji, jer puno puta provjeravam broj na karti, pa na perforatoru, pa na natjecateljskom kartonu, nakon toga pažljivo stavljam karton u perforator i brižno bušim rupe. Kod mene to sve traje dugo, pa me na kontrolama drugi natjecatelji prestižu, a ja ih onda pokušavam prestići u trkačkom dijelu. Do KT2 brzo dolazim, a nakon nje se odlučujem ići pored ceste. Na tom putu dolazim do perforatora koji nisu moji, pa produžujem dalje. Ostale kontrole obilazim u prilično pravilnoj putanji, po azimutu, iako kompas nisam uopće koristio. Na putu između KT8, KT9 i KT10 koristim puteljke.
Već nakon KT3 sam stekao sigurnost. Vidljivost je dobra. Vidim i druge trkače, pa i to pomaže. Javna rasvjeta označava puteljke, a njih koristim kao "zaustavnu točku". Iako oko mene ima i drugih trkača, koristim vlastitu inteligenciju i ne obazirem se na njih. Korekcije radim po vidljivosti, a ne po kompasu. Biram po kojoj stazi idem. Nekada kratim preko trave, nekada koristim staze.
Između KT10 i KT11 pazim da ne idem preblizu jezera, od KT11 do KT12 koristim staze. Do KT 13 također koristim stazu, a ne kratim po šljunku. Nakon toga ulazim u dobro osvijetljen ciljni prostor i s laganom zbunjenošću gledam što dalje. Trebao mi je trenutak da shvatim da su brojevi obješeni preko špage zapravo karte za drugi krug. Zanimljivo rješenje. Najmanja me bodri u ciljnom prostoru.

Distance: 3.160m
Time: 18:05
Avg pace: 5:44 min/km


Halloween Zagreb Open - drugi krug


Ulazim u drugi krug. One man relay je zapravo štafeta u kojoj trčim sam. Jedino sam zamjenio kartu. Od KT14 do KT15 koristim djelomično stazu, da bih izbjegao "močvarno" zemljište. Nakon toga djelomično po azimutu (KT15 do KT16), a djelomično po cesti (KT16-KT17-KT18). Između KT18 i KT19 se vidi malo odstupanje od optimalne linije. Nisam najbolje ocijenio vijuganje staze, a i nije baš lako čitati kartu i trčati po mraku, uz sjaj čeone lampice i odbljesak s karte. Nakon toga slijedi par dobrih pravocrtnih kretanja. Od KT21 do KT22 koristim staze kao zaustavne elemente. Stazu koristim i između KT 25 i KT 26.
Kao što sam na početku opisao, imao sam velike gubitke vremena na perforiranju natjecateljskog kartona i na silnim provjerama, da krivo ne cvikam karton, bilo s krivim perforatorom ili na krivom mjestu na kartonu. Bijah prestizan na tim mjestima, pa sam kasnije to nadoknađivao trčanjem. Tako me je Karlo G. pratio jedno vrijeme, pa me je na zadnjoj kontroli prestigao. Vjerojatno sam mu smetao većim dijelom drugog kruga. Na zadnjoj KT me je prestigao i Nenad L., no nije bilo štete za mene, obzirom da su obojica iz druge kategorije.
Većom sigurnošću na kontrolnim točkama bi mogao dosta smanjiti prolazno vrijeme na ovako kratkim utrkama.

Distance: 2.830m
Time: 17:05
Avg pace: 6:03 min/km

Cijela utrka:
Distance: 5.990 m
Time: 35:10
Avg pace: 5:52
Avg HR: 161
Max HR: 176

Iz prosječnog pulsa se vidi da je to bila utrka visokog intenziteta za mene. Završetak utrke donosi i olakšanje. Vjerujem u dobar rezultat, štogod mi to značilo u tom trenutku. S nestrpljenjem isčekujemo rezultate. Razgovaramo s drugim natjecateljima i skupljamo iskustva za Veneciju.
Ja osvajam 8. mjesto u konkurenciji od 14 natjecatelja i time sam prilično zadovoljan, obzirom da mi je ovo drugo natjecanje.
Zakonita je sretna i očekuje odličan plasman. Na naše veliko iznenađenje prva (1.) je u kategoriji Ž35 (W35), što je za Žene iznad 35 godina (iz čega se da zaključiti da je starija od mene, obzirom da sam ja u M21 sretan ). Zlatna u konkurenciji od 7 natjecateljica, te kao najbrža vještica dobija metlu. Pomela je konkurenciju. thumbup

Rezultati:
Rezultati


Post je objavljen 31.10.2010. u 23:55 sati.