Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisanje

Marketing

Zdrava prehrana

Zadnjih nekoliko godina postao sam svjesniji nekih stvari u vezi prehrane i čitao sam malo tzv. alternativnu literaturu o prehrani, te shvatio neke stvari. Ljudi su inače jako skeptični prema alternativi, jer ima i takvih, koji se zbog svoje primitivnosti i nesposobnosti za to da rade nešto pametije i korisnije u životu, bave alternativom kao nadri liječnici pa prodaju ljudima maglu.
Ima i toga, ali je zato i zbog takvih alternativna medicina na lošem glasu i to možda i nije slučajno, jer službena medicina voli takve negativne primjere da se može pohvaliti svojom stručnošću i nadmoći nad 'alternativom'.

Zato tu treba malo mudrosti i intuicije, za razlikovanje dobre od loše alternative. Treba se jednostavno najprije upoznati s tim što kažu jedni, što kažu drugi, što kažu treći itd. pa vidjeti što je od toga logično i razumno, a što prijevare u cilju profita. (sve se vrti oko novca, doslovno je tako)

Ja sam nekim logičnim putem jednostavno shvatio da je zdravlje uvjetovano prehranom, s čime se mnogi slažu. Ako umjereno jedemo ispravnu i zdravu hranu, nema razloga da ne budemo zdravi. Uz kretanje i umjereni sport, odn. rad ili rekreaciju. A ako jedemo neumjereno, lošu, GMO, neprirodnu hranu s mnogim aditivima i drugim dodacima, te se uopće ne krećemo ili bavimo fizičim aktivnostima... normalno je da zdravlje mora stradati. Neko vrijeme organizam to može podnositi. Razna trovanja, mučenja i silovanja probavnog trakta, krvnih žila i pojedinih organa, neko vrijeme se može podnijeti bez posljedica, ali s vremenom, nešto mora zakazati ili dati bar signale, da nešto treba mijenjati. Uostalom, tako je bilo i kod mene, pa sam počeo to raditi i malo proučavati... Tzv. suvremene bolesti: povišeni tlak, srčane bolesti, diabetes, zakrečenje krvnih žila, direktne su posljedice neodgovarajuće prehrane i toksikacije organizma putem štetnih tvari koje se u njega unose.

Postoje mnoge mudrolije oko dijeta i načina prehrane 'u zoni', makrobiotike, vegeterijanske prehrane i sl. Ja sam naišao na jednog 'samouka' po pitanju prehrane, ali koji mi je prilično logičan i dobro informiran sa raznih strana o prehrani (iako nije stručan ili diplomirani nutricionist ili liječnik). A to je Helmut Wandmaker. Postoje stručnjaci na tom području kojima jednostavno vjerujem, jer su svojim primjerom i životom dokazali da su u pravu. Pomažući drugima, a i sami su doživjeli duboku starost, uz kvalitetan život.

Kao što sam rekao, dobro je informirati se i upoznati neke stvari u vezi prehrane i načina života, jer se radi o nama. Danas ne možemo vjerovati svakome, pa ni uvijek onima koji su za to stručni, jer su ponekad vođeni nekim drugim interesima (novac, profit - u ovom slučaju farmaceutske industrije) kojima je jednostavno u interesu to da smo bolesni, a ne zdravi.

Na tom području postoje fanatici i teško je prihvaćati uvijek njihove savjete i primjer. Mislim da u tome ne trebamo pretjerivati, ali svakako trebamo težiti kvalitetnom i zdravom načinu života, što je više moguće. Danas možemo naći hrpu literature koja o tome govori, savjetuje itd. Preporučujem spomenutog Wandmakera, te Arnolda Eherta, Normana Walkera i sl. Prirodna hrana, prirodan način života - uglavnom...

Jedini problem je danas - kako naći prirodnu hranu?

Post je objavljen 01.11.2010. u 19:28 sati.