Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kosovo stabilnije

NATO će prepoloviti broj vojnika u mirovnim snagama na Kosovu, što je znak da je ta bivša srpska pokrajina sve stabilnija, objavio je u petak glavni tajnik Sjevernoatlantskoga saveza.



NATO je na Kosovu od 1999. kad je bombardiranjem zaustavio srpsko etničko čišćenje. KFOR, NATO-ova misija, znala je imati i više desetaka tisuća mirovnjaka, a sada ih je ondje deset tisuća.
U petak je NATO odlučio smanjiti KFOR-ovu nazočnost na Kosovu. U idućih nekoliko mjeseci KFOR će se postupno smanjivati na oko pet tisuća vojnika, čime će se obilježiti još jedan korak u prilagodbi KFOR-a u snage za odvraćanje, kaže se u priopćenju Andersa Fogha Rasmussena.
Snage za odvraćanje NATO-ov je izraz za snage koje su u ograničenom broju baza, ali su spremne intervenirati počnu li sukobi. Njihova nazočnost morala bi biti dovoljna za odvraćanje sukobljenih strana od nereda.
Rasmussen je rekao da će KFOR zadržati sposobnost da brzo i djelotvorno razmjesti snage gdje god treba i kad god treba.
Odluka je donesena pošto su članice NATO-a zaključile da je Kosovo, koje se odcijepilo od Srbije u veljači 2008., dovoljno mirno za postupno smanjivanje broja pripadnika KFOR-a.

Post je objavljen 29.10.2010. u 17:30 sati.