Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

Međunarodni Dan seoskih žena

Image Hosted by ImageShack.us


FILMOM "LAN" I PRIGODNOM SVEČANOSTI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

PITOMAČA: - Ove godine 15. listopada, Međunarodni dan seoskih žena, koji se u svijetu obilježava od 1995. godine za Virovitičko-podravsku županiju obilježavamo u općini Pitomača, rekla je okupljenim ženama Desa Kolesarić predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ i nastavila: - Uloga seoskih žena, ali i uloga žena općenito, kod nas, ali i u svijetu nije dovoljno prepoznata i priznata. Moramo svi zajedno poraditi da zaživi ravnopravnost među spolovima. Žena na selu, nekad i danas, brine o obitelji i daje kvalitetu života. Prve su poduzetnice, prve kreatorice mode. To prikazuje film "Lan" , koji govori kako se nekad dobivala tkanina. Posebno je naglašena uloga žena u proizvodnji hrane. Nije potrebno da sve žene budu feministice ili političarke, ali nužna su ostvarenja svih drugih prava, u porodici, na poslu, u obrazovanju. Napredujemo malim koracima, ali priča o ženama se kreće. Zavisi o nama ženama koliko nas bude zanimalo, koliko ćemo imati snage, položaj žena će se popravljati. Film govori o prošlosti. Dobro je i danas znati kako preživjeti da npr. nestane električne energije. Posebna je vrijednost u ženama koje znaju raditi drugačije. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana seoskih žena je senzibilizirati javnost i progovoriti o problemima koji opterećuju žene sa svrhom da opstanu na selu i razvijaju svoje kapacitete. Županijsko Povjerenstvo treću godinu za redom obilježava ovaj dan. Svaki puta na drugačiji način. Ove godine moto je očuvanje tradicije i običaja - rekla je Desa Kolesarić.
Ivka Mađar predsjednica Udruge žena Kladare i glavni lik u filmu "Lan" podvukla je da su čuvarice narodnog blaga, ali i da im je najdraža suradnja sa FVK Mirko Lauš, jer ti uradci ostaju za povijest. Gošći je uručila skroman poklon sa posvetom na kojem je pisalo: "Ne odbacuj razumnu i dobru ženu, jer njena je ljupkost dragocjenija od zlata".



Skup je pozdravio Zdravko Dijaković, dožupan VPŽ. Na Svjetski dan seoske žene, naglasio je ulogu žene u našem kraju, gdje je ona u ženskim ali i muškim poslovima i rekao: - Kroz povijest više je bilo istaknutih seoskih žena. Jedna od njih je i Mara Matočec pjesnikinja i revolucionarka svojeg doba iz Korije, koja je dala svoj doprinos za dobrobit seoskih žena. Današnja seoska žena nije manje emancipirana. Premala je zastupljenost žena u politici, ali i taj postotak lagano raste, tako da se i one, ako se same nametnu, iz ruralnih sredina vinu u visoku politiku. Prevelik je teret na ženama i dio morat će preuzeti muškarci - rekao je Zdravko Dijaković. Slijedilo je prikazivanje filma "Lan", dobitnika posebne nagrade žirija 2009. godine na Međunarodnom natjecanju u Mariboru u konkurenciji 27 zemalja i 150 filmova iz cijelog svijeta. Snimila ga je mlađa filmska grupa FVK Mirko Lauš u suradnji sa Udrugom žena Kladare. Prikazao je što je sve trebalo uraditi cijele godine, da bi se dobilo laneno platno za svečanu i radnu odjeću i sve potrebno za život, što mladi nikad nisu vidjeli, a stariji su se podsjetili kako je to nekada bilo.


Lan


Skup je pozdravila i Željka Kovač, predstavnica općine Pitomača. Nakon domjenka i zajedničkog druženja gospođa Kolesarić je rekla: - Uz poslove povjerenstva za ravnopravnost spolova imamo hrabri telefon i savjetovalište o ravnopravnosti. Na pitanje kakova je situacija na našem području, odgovorila je - identična je ostalim dijelovima u Hrvatskoj. Dio populacije javlja nam se za pomoć, ali sam svjesna da to nije sve. Duboko zabrinjavaju ponavljanja nasilja, što asocira na potrebu mijenjanja u sankcioniranju nasilnika. Uveli smo psihosocijalni tretman, ali nemamo dovoljno educiranih ljudi koji bi to odrađivali i sa žrtvama i sa nasilnicima. Mi žene želimo samo pola neba i onog što nam pripada, jer činimo pola ljudstva na zemlji. Ni jedno društvo nije tako bogato da bahato odbacuje pola sposobnosti, kvalitete, znanja na pozicijama odlučivanja, a to se događa ignoriranjem dijela ženskog stanovništva. Potrebni su nam kompromisi. Trebamo žene na mjestima gdje se odlučuje o našim malim ženskim životima. Važnu ulogu u tome imaju mediji. Sve započinje u vrtićima i kroz obrazovanje. Žena je majka i odgojiteljica, zbog čega je kažnjena manjim primanjima i umanjenom mirovinom. Na radnom mjestu je manje plaćena, iako odgovorna. Zato trebamo žene na mjestima odlučivanja. Imamo puno razloga za pravednu borbu za pozitivne promjene, kako seoske tako i žene općenito - na kraju razgovora rekla je Desa Kolesarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ.

Foto i tekst: Barica Mihoković

Post je objavljen 19.10.2010. u 19:28 sati.