Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sve-lektire

Marketing

Kabanica - Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Kabanica

1. O piscu:

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Ruski književnik ukrajinskog podrijetla (Soročincy, Poltava). U Petrogradu radi kao činovnik, predavač povijesti na Sveučilištu, odgajatelj. S Puškinom surađuje u reviji Sovremenik 1836. Te godine izvodi se njegova drama Revizor. Putuje po Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, obilazi Jeruzalem. Posljednje godine života provodi u Moskvi radeći na drugom dijelu Mrtve duše.
Objavio zbirku pripovjesti iz ukrajinskog života na Večeri na imanju kraj Dikanjke (Soročinski sajam, Svibanjska noć, Strašna osveta, Začarano mjesto... ), Mirgorod, pripovjetke Starovremenske spahije, Priča o tome kako su se posvađali Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič, Kabanica, Nos, Vij, Petrogradske priče, roman novelu Portret, Dnevnik jednog luđaka, Nevski prospekt, povijesni roman Taras Buljba, roma Mrtve duše, komediju Ženidba, dramu Revizor.
O njegovu kontroverznom stavu prema političkim i kulturnim zbivanjima svjedoče tekstovi Odabrana mjesta iz prepiske s prijateljima i Autorska ispovijed.


2. O Kabanici

Dostojevski je izjavio da svi pisci potječu iz kabanice. Kabanica predstavlja novi tip proze. Stil pisanja je fantastično groteskan. Gogolj svojim djelom najavljuje modernu književnost. Specifičnost te književne forme je iskazvanje običnih gotovo jadnih ljudi za razliku heroja iz romantizma. Gogolj ovim djelom opisuje jednog jadnog, monotonog činovnika i njegovih naizgled banalnih problema. On pirkazuje zapravo veliku važnost tih nama banalnih probelema. Svog junaka dovodi do smrti zbog krađe kabanice. Cijelu priču pripovjeda gotovo pučki. Sam fizički izgled junaka daje opis karaktera. Opisuje ga kao malog čovjeka.
Akaki Akakijević je činovnik. Točnije prepisivač dokumenata. Bjedan je jer radi za 400 rubalja godišnje. Jedna skromnija kabanica košta 180 rubalja.







3. Fabula


Pripovjetku možemo podjeliti na pet djelova:

Uvodni dio gdje pisac opisuje kršćenje i imenovanje Akakija Akakijevića.

Zaplet gdje pisac opisuje ponizni i monoton život jednog bjednog činovnika.

Vrhunac radnje traje jedan dan. Ujutro činovnik dobija svoju novu kabancu, a navečer mu biva ukradena.

Rasplet se sastoji od dugih službenih postupaka, koje Akakijević mudro izbjegava. No nisu mu vratili ono što je tražio. Prije ga je snašla smrt.

Kraj se sastoji od osvete. I nepisane poruke da pravda donekle i pobjeđuje.



4. Kratak sadržaj


Pisac nas već na uvodnom djelu upoznaje sa nesrećom koja prati Akakija Akakijevića. Pri kršćenju nije bilo drugih imena nego onog od svog oca.
Akaki je radio kao činovnik. On je imao zadatak da prepisuje službene tekstove. Toliko se trudio u svom poslu da nije primjetio okolinu koja ga je zadirkivala. On se brinuo naizgled o beznačajnim problemima kao uspravnost i linearnost slova. Ipak je jedan od njegovih viših činova to donekle i cjenio. Akaki je imao toliko nesreće da hodajući ulicom bi mu često neko smeće palo na glavu s balkona. Tako da je na njegovom šeširu bilo i otpadaka od banane i sl. Život mu je bio monoton, ali njemu je odgovarao. Suprostavio se i ponudi povećanja čina. Jednog dana je primjetio da mu je kabanica dosta uništena i da bi tako mogao oboljeti. Išao je do krojača Petroviča i zamolio da mu zakrpa kabanicu. Nakon svakakvih nadmudrivanja Petrovič mu je odlučio sašiti kabanicu za samo osamnaest rubalja. Akaki nakon mnogo škrtarenja i malo sreće je sakupio novac potreban za kabanicu (platio ju je mnogo manje nego što joj je bila prava početna cjena). Na poslu je bio slavljen. Održana je i čajanka u njegovu čast. To je bio zacjelo preokret u njegovom životu. Na povratku kući dočekala ga je najteža kazna, ukradena mu je najvažnija stvar koju je posjedovao kabanic. Pisac prikazuje razne podhvate koje je Akaki pokušao da se pronađe njegova kabanica. Posebno ističe drskost jedne visoke ličnosti. Akaki je umro od bolesti u pedesetoj godini života. Ali se osvećivao vlasti krađom kabanica. Pred kraj priče biva ukradena i kabanica te visoke ličnosti baš pri jednoj od njegovih vedrijih raspoloženja.
Na kraju se pisac osvećuje i posljednjoj osobi za svoju krivicu, jednom stražaru.




5. O Akakiju

Akaki Akakijević je prikazan kao najbeznačajnija ličnost na svijetu. Njegova osbna vrijednost na početku priče jednaka je jednom današnjem fotokopirnom stroju. Jedini pravi preokret u životu prikazan je pomoću jedne kabanice. Pomoću te kabanice pisac dokazuje da i Akaki može pokazati zube i snalažljivost kad je to potrebno. Prikazuje ga kao inteligentnu i hrabru osobu koja nije željela izkazati i iskoristiti svoje vrline. Akaki je toliko duševno jak da se vraća na zemlju i osvećuje za nepravdu koju je proživio.


6. Moje mišljenje o djelu

Gogolj je jedno na prvi pogled dosadno djelo napravio zaista zanimljivim. Pogotovo mi se dopao Akaki sa svim preokretima u njgovom životu. Drago mi je što sam pročitao ovu knjigu.


Post je objavljen 18.10.2010. u 19:20 sati.