Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznajmljivanjestanova

Marketing

Tržište određuje, kupac presuđuje

Predstavnici poduzeća Dubrovnik ceste te metkovskog Obšivača u napetoj su atmosferi sudnice Trgovačkog suda naizmjence izricali svoje ponude. S početnih 17,8 milijuna kuna došlo se napokon do 25 milijuna, kada su Dubrovnik ceste zatražile stanku od 10 minuta. I povukle se iz utrke. Obšivaču je pripao kamenolom Mironja, tesarsko-armirački pogon u Komolcu te zemljište u poslovnoj zoni Ston. Bila je to prva u seriji dražbi za imovinu Građevinskog poduzeća Dubrovnik koje je proljetos završilo u stečaju. Ako je suditi po tom prvom ročištu, održanom prije petnaestak dana, uspješna će biti i cijela serija od devet dražbi na kojoj će se prodavati nekretnine GP-a Dubrovnik. Riječ je o jednom od najvećih stečajeva po vrijednosti procjene nekretnina, koje su vještaci ukupno procijenili na više od 140 milijuna kuna.

Sljedećih tjedana, pored serije dražbi za imovinu GP-a Dubrovnik, bit će održane dražbe u još nekoliko stečajnih postupaka s nekretninama i pokretninama velike vrijednosti. U slučaju kamenoloma Mironja kupac se brzo pojavio i izlicitirao višu cijenu od početne. No u mnogim drugim postupcima bezuspješno se održava i po 13 ili 14 dražbenih ročišta. U skladu sa zakonskim mogućnostima cijena se na kasnijim dražbama spušta pa strpljivi kupac može doći do stečajne imovine uz veliki diskont. Bilo je stečajeva u kojima se imovina početno procijenjena na 1,3 milijuna kuna na kraju prodala za 100.000 kuna.

Kupac je taj koji presuđuje. Možete vi procijeniti na iznos koji otprilike odgovara potraživanjima, ali će na kraju tržište ocijeniti koliko ta imovina stvarno vrijedi, kaže stečajni upravitelj Mate Balenović. U Karlovcu je tako 5. listopada prodavana stečajna imovina tvrtke Kompas-Ka kojom upravlja Mate Balenović. Bilo je to drugo ročište za prodaju nekretnina koje se sastoje od benzinske crpke (četiri agregata i sustav za prodaju autoplina) te poslovnog prostora za trgovinu i ugostiteljstvo. Objekt se nalazi u Veljunu, na magistralnoj cesti Karlovac-Plitvička jezera. Nekretnine su prvo procijenjene na 17 milijuna kuna, a kako nije bilo kupaca, nova dražba bit će 3. studenog, cijene koju su kupci spremni platiti. Ipak, ima i slučajeva da je cijena skočila iznad po cijeni od 15 milijuna kuna. Ostali podaci o dražbi mogu se naći na internetskom Očevidniku nekretnina HGK-a te na stranicama Web-stečaj.

Različito raspoloženje kupaca za ulaganje u stečajne nekretnine vidljivo je i u dubrovačkom slučaju. Dok su se ponuđači natjecali za kamenolom, tog je dana trebala biti održana i usmena dražba za betonaru u Dupcu, također dio bivšeg GP-a Dubrovnik, ali za nju nitko nije bio zainteresiran. Tvrtka GP Dubrovnik ima i asfaltnu bazu, na više mjesta u Dubrovniku ima izgrađene ili započete stambeno poslovne prostore i druge nekretnine, pa kupci doista imaju što birati. Rezultate, s druge strane, s nestrpljenjem očekuju vjerovnici, primjerice OTP banke koja potražuje oko 80 milijuna kuna. Ishode očekuju i radnici, koji su, prema riječima sindikalne pravnice u SSSH-u Anke Muhoberec, prvo morali ishoditi pravo na priznavanje potraživanja. GP Dubrovnik je u međuvremenu potpuno prestao raditi pa su zaposleni ostali bez redovitih prihoda. Potraživanja radnika koje zastupa SSSH na kraju su priznata i zahtjevi za prvim isplatama već su upućeni Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja.

Nedaleko od nekretnina bankrotiranog GP-a Dubrovnik, u Metkoviću, nalaze se i nekretnine Naronaplasta, procijenjene na 33 milijuna kuna. Stečaj je otvoren još u ožujku 2009., a dražbe su se zakazivale i održavale bez zainteresiranih kupaca. Ni prije zadnje dražbe nitko nije ni neformalno iskazao interes za kupnju, kaže stečajni upravitelj Pero Vićan. Treba istaknuti da na toj nekretnini postoji razlučno pravo Republike Hrvatske, čije interese u stečajnom postupku zastupa Državno odvjetništvo. Oni su ti koji diktiraju cijenu po kojoj će nekretnina biti ponuđena na dražbi. Moguće je da se pojavi potencijalni kupac, a meni nije poznato je li netko kontaktirao s predstavnicima države koja je faktični vlasnik, kaže Vićan.

Tvrtka Naroplast prestala je s radom još dvije godine prije otvaranja stečajnog postupka. Nije bilo zainteresiranih ni da poslije toga ožive djelatnost. Nekretnina će se vjerojatno prodati na nekoj od sljedećih javnih dražbi. Ciglana IGM iz mjesta Maruševca, najprije procijenjena na 68,4 milijuna kuna, prodaje se na novoj dražbi 28. listopada za 41 milijun kuna ali na ovoj lokaciji se vjerojatno nikad neće nastaviti proizvodnja profila od plastike. Možda će se pokušati raditi nešto drugo, a budući kupac-vlasnik namjenu prostora morat će usuglasiti s lokalnom zajednicom, u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom, rekao je Vićan. Prema njegovu mišljenju, država kao razlučni vjerovnik vjerojatno će naplatiti dio svojih potraživanja, a drugi vjerovnici - teško.

Za razliku od Naronaplasta, ciglana IGM Cer-je Tužno d.o.o, iz mjesta Maruševca, Cerje Nebojse, nastavila je raditi i u stečaju, i to tako daje za prijelazno razdoblje pronađen zakupac. Ciglana je procijenjena na 68,4 milijuna kuna (i to nekretnine 53,2 milijuna, a pokretnine na 15,2 milijuna), a za 28. listopada zakazana je nova dražba. Nova cijena je 41 milijun kuna. U cijelosti ili nikako Stečajni upravitelj Želimir Uršulin kaže da unatoč problemima s kojima se susreće cijela industrija - padu potražnje zbog krize građevinarstva i rastu cijena energenata - ciglana uspijeva održavati proizvodnju.

Od prikupljenog najma već su isplaćeni neki vjerovnici. Postoje i dva-tri potencijalna kupca, i to snažna poduzeća iz opekarskog sektora koji su pokazali interes za preuzimanje IGM-a pa bi možda i ova priča mogla donijeti stečajni happy end. Postoje također i kandidati za kupnju poljoprivrednog kombinata Emerik iz Vrpolja, prvobitno procijenjenog na 11,1 milijun kuna. Među njima su, kako se doznaje, i predstavnici Agrokora, pa je nedavno u obilasku terena bio i direktor Vupika Krešimir Kuterovac i razgledao Emerikove potencijale. Bilo je i onih koji su dolazili i pokazivali interes samo za neke dijelove poduzeća. Netko bi kupio jedan kombajn, drugom treba jedan traktor... Nismo pristajali na takve prijedloge jer smatramo da bi poduzeće trebalo prodati kao cjelinu, kaže stečajni upravitelj Zdravko Grubeša.

Za poduzeće Emerik održat će se 25. listopada ispitno ročište na kojem će svoja potraživanja prema stečajnoj masi podnijeti još nekoliko vjerovnika. Kad taj proces bude završen, raspisat će se i novo ročište za dražbu. Slične priče mogle bi se ispričati i za stotine drugih poduzeća izlistanih u očevidnicima prodaje stečajnih nekretnina. Procjene vještaka uglavnom su samo orijentir za nadmetanje, a konačnu cijenu određuju tržište i zainteresirani kupci.

Izvor/autor Privredni vjesnik/PressCut

Post je objavljen 13.10.2010. u 10:33 sati.