Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Ironman Hawaii, prognoza

Danas se triatlon vraća tamo odakle je sve krenulo, na Havaje. Utrka na Havajima je znatno drugačija od bilo koje druge Ironman utrke. Različita je zbog vremenskih prilika i zbog konkurencije. Zbog toga je jako teško prognozirati rasplet. Da bi se pobjedilo na Havajima treba u nekom dijelu utrke preuzeti rizik. Riskirati će mnogi, a samo će se rijetkima taj rizik isplatiti. Velika je to razlika u odosu na većinu ostalih Ironman utrka koje jaki trialonci mogu pobjediti bez da izađu iz svoje komforne zone.
Veliku ulogu igraju i vremenski uvjeti. Onaj tko želi pobjediti mora biti dobro aklimatiziran na vrućinu. Drugi jako bitan vremenski faktor je vjetar. Što jače puše to je veća šansa da će se jači biciklisti uspjeti izdvojiti na biciklističkom segmentu.
Prognoza kaže da će biti sunčano sa temperaturom oko 30C (u gradu, a u poljima lave vjerojatno nešto više), a vjetar bi na mahove mogao dosezati brzinu od oko 50km/h.

Novosti


Ove godine profesionalci startaju 15 minuta ranije nego prethodnih godina. Ta promjena neće imati utjecaja na mušku utrku, ali za žene je ovo velika promjena na bolje. Do sad se događalo da jači age-group muškarci sustignu pro žene na biciklu i umješaju se u njihovu utrku. Sad do toga vjerojatno neće doći.
Druga velika novost je da su od ove godine zabranjena “speedsuit” odjela pa će zaostaci nakon plivanja biti veći nego prethodnih godina.

Žene

Dominacija koju Chrissie Wellington pokazuje u prethodnih nekoliko godina rijetko se viđa u sportu. Od 9 startova na Ironman distanci pobjedila je 9 puta (od toga 3 puta na Havajima). Uz to iz godine u godinu napreduje. Prije dvije godine je najbrže žensko vrijeme na Ironman distanci bilo oko 8.50h, a Chrissie je taj rekord spustila na 8.19h. Ove godine se nije puno utrkivala (dijelom zbog loma ruke početkom godine), ali utrke na kojima se pojavila su pokazale da je jača nego ikad do sad. Veće je pitanje na kojem će mjestu završiti među muškarcima nego hoće li pobjediti.
Julie Dibens je jedina žena koja je pobjedila Chrissie u zadnjih par godina. Dogodilo se to lani na half-Ironman utrci u Boulderu, gdje je isplivala ispred Chrissie, na biciklu vozila 4 minute brže i uspjela sačuvati dio prednosti na trčanju. Međutim i sama kaže da joj ne može parirati na dužim vožnjama (nekad treniraju skupa). Ovo joj je prvi Ironman. U Abu Dhabiu (3-200-20km) je pokazala da može ići dobro na dužoj distanci, ali nije isto trčati 20 i 42km.
Catriona Morrison je imala impresivnu pobjedu na Lanzaroteu, gdje je pobjedila unatoč što je izgubila oko 40 minuta zbog probušene gume (ili je bio tehnički kvar na biciklu?). Pobjedila je na svjetskom prvenstvu u duatlonu i osim toga se nije previše utrkivala. Čuo sam da se mučila s nekom ozljedom, pa ne znam koliko ju je to omelo.
Za Caroline Steffen je ovo sezona za pamćenje. Na plivanju i biciklu je izrazito jaka, a trčanje joj ide nešto slabije. Međutim, napreduje iz utrke u utrku i ne bi me iznenadilo da završi na postolju.
Rebekah Keat je također imala odličnu sezonu. Mislim da ima slične kapacitete kao Steffen na plivanju i biciklu, a dosta je jača na trčanju. Međutim, mislim da je Steffen znatno jača u glavi.
Mirinda Cafreae je jedna od rijetkih (jedina?) koja može otrčati brže od Chrissie. Međutim mislim da će nakon bicikla biti predaleko da ugrozi vrh, pogotovo ako bude vjetrovito.

Prognoza:

1. Chrissie
2. Steffen
3. Morrison

Muški

Craig Alexander je 3 puta nastupio na Havajima i ima dvije pobjede i drugo mjesto. Očito zna kako doći do pobjede. Ove sezone izgleda još jači, ali čini se da je i konkurencija ojačala. Ranjiv je na biciklu i konkurencija će to sigurno pokušati iskoristiti.
Andreas Raelert je imao impresivnu pobjedu u Frankfurtu gdje je vodio od početka do kraja i pokazao da je izrazito jak na biciklu, a od prije je poznato da je odličan trkač.
Rasmus Henning je probio granicu od 8h u Rothu. Lani je sa slomljenom rukom došao do 5. mjesta. U par navrata je pokazao da mu odgovaraju utrke po vrućini, a dvije pobjede na Hy-Vee triatlonu su pokazale da se odlično nosi s pritiskom. Početkom godine se malo previše opustio, pa je na prvenstvu Danske u sprint triatlonu izgubio prvu utrku u matičnoj zemlji nakon 10-ak godina. To mu je poslužilo kao znak za uzbunu, a rezultat iz Rotha pokazuje da se kasnije uozbiljio.
Marino Vanhoenacker se također spustio ispod 8h ove godine. Lani je na Havajima imao probavnih problema, pa je ove godine napravio neke preinake u prehrani za utrku.
Chris McCormack se ove godine nije utrkivao puno, a rezultati sugeriraju da nije u formi u kojoj je bio prije par godina. Međutim, možda baš u tom grmu leži zec. Možda je ove godine sve karte bacio na jednu utrku.

Prognoza:

1. Raelert
2. Henning
3. McCormack

Post je objavljen 09.10.2010. u 14:54 sati.