Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/njihovezablude

Marketing

Džim Džons

Psihopata kao “vizionar i vođa”

Sumanuti vođa sekte nastale šezdesetih godina u Kaliforniji 'Hram narodâ' (Peoples Temple) – James Warren Jones – "Džim" Džons (Jim Jones, 1931.-1978. g.) zvani 'Gavran', prvobitno jezita a potom (1953. g.) osnivač 'Skupštine Božije', od 1962. g. misionar u Brazilu, zatim pastor neoprotestanske zajednice 'Hristovi učenici', smatrao je sebe utelovljenjem Isusa, Bude i Lenjina. Njegov drogama rastrojeni mozak dobijao je pseudoapokaliptička viđenja velikog nuklearnog uništenja u kojem u Severnoj Americi ostaje pošteđen samo grad Ukija u Kaliforniji a u Južnoj Americi Belo Orizonte u Brazilu. Stoga su njegovi sledbenici u Ukiju trebali bezbedno da dočekaju Sudnji Dan. Kako je se “Treći svetski rat” nešto odužio, sedište svoje sekte je premestio u San Francisko gde je kao istaknuti humanitarac i “filantrop” postao predsednik gradske većnice. Svoju masku “ljubaznog hrišćanina” nije mogao dugo da održi kad je uspostavio dobre veze sa ličnostima državnog establišmenta, počeo je diktatorski i nasilnički da se ophodi prema onima koji bi mu se suprostavili. Kroz ritual nazvan “bele noći” počeo je da priprema svoje sledbenike za revolucionarni nihilističko-samoubilački akt kojim bi se izrazila protest protiv rasizma i fašizma.Jim Jones (1931.-1978. g.)


Godine 1977., da bi ostvario još bolju manipulativnu kontrolu nad svojim kultom, preselio ga je u Gvajanu, u Južnoj Americi. Komunu koju je tamo stvorio nazvao je ‘Džonstaun’ (Jonestown). Novembra 1978. želeći da ispitana glasine o teškim ugrožavanjima ljudskih prava u ‘Džounstanu’ – kongresmen Leo Rajan iz San Franciska bio je u komuni “novog Lenjina” ranjen a potom i ubijen kad je hteo da je napusti. I trojica novinara su ubijena. Ubistvo je pretilo i onim članovima sekte koji bi hteli da napuste komunu i vrate se u Sjedinjene Američke Države.

Da li na osnovu svojih lažnih viđenja i glasova koji su mu dolazili “od bića iz druge galaksije”, ili pak iz svesnog verbalnog podmetanja, kvaziapokaliptičar Džim Džons je svojom komunom proturio vesti da je Los Anđeles “uništen u zemljotresu” a ‘Kju Kluks Klan’ je osvojio San Francisko, te da “dolazi strana sila koja će ih pobiti”. Svojim sledbenicima molitveno okupljenim je potom naredio da popiju kontel koji je se sastojao od cijanida pomešanog sa flavorejdom (pićem sa ukusom grožđa). Bebama je otrov ubrizgan u usta pomoću špriceva. Bilo je otrovano i ubijeno 913 članova sekte. Oni koji nisu hteli da ispiju cijanid bili su pobijeni vatrenim oružjem pri pokušaju bekstva od strane obezbeđenja sekte. Samo malobrojni (85 njih) su uspeli da prežive masakr i trovanje, među njima i tri Džonsova sina. Rastrojeni Džons je izvršio samoubistvo, ponevši sa sobom u onostrano neopisivo strašan greh. Neki od preživelih članova sekte nekoliko meseci kasnije podvrgli su sebe novom suicidu, pokazavši koliko su duboko od strane Džima Džonsa zavedeni; jedna majka je čak zaklala troje svoje dece. Drugi preživeli članovi sekte koji su pokušali javno da kritikuju i razotkrivaju sektu bili su surovo ubijeni.


Post je objavljen 08.10.2010. u 18:25 sati.