Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Veliko zanimanje za predavanje o obrambenom sustavu Varaždina


Zadnjeg četvrtka u rujnu Miroslav Klemm varaždinsku je publiku počastio s izvanrednim predavanjem ''Povijesni planovi Varaždina od 16. do 19. stoljeća''. Na predavanju je komentirao najpoznatije planove Daniela Specklina, Martina Stiera, Andreasa Kneidingera i drugih autora na kojima je objasnio urbanistički razvoj grada Varaždina kroz nekoliko stoljeća.

Autor je za predavanje odabrao 13 primjera. Najvažnija slikovna građa za razumijevanje urbanističkog razvoja Varaždina su planovi i vedute grada nastali u vremenu od 16. do 19. stoljeća. Predstavljeni primjeri danas se čuvaju u Općem zemaljskom arhivu u Karlsruheu, Austrijskoj narodnoj knjižnici u Beču, Vojnom muzeju u Beču, Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i Gradskom muzeju Varaždin. To su planovi Daniela Specklina iz 1578., Martina Stiera iz 1660., P. C. Donata iz 1672., nepoznatog autora oko 1715., zatim Andreasa Leopolda Knidingera iz 1766., Ignatiusa Beyschlaga iz 1807., te Antona Kieswettera iz 1860. godine. Uz njih su vedute grada Johannesa Ledentua iz 1639., Mathiasa Antona Wiessa iz 1729., Sigismunda Koppa iz 1732. i nepoznatog autora iz 1780. godine.

Predstavljena slikovna građa prikazala je urbanistički razvoj Varaždina čija je srednovjekovna jezgra, radi obrane od Turaka, u 16. stoljeću opasana renesansnim opkopima i zidovima s bastionima i dvama gradskim vratima. Širenjem grada u 18. stoljeću dolazi do mjestimičnog probijanja gradskog ziđa, a od 1807. godine i do rušenja svih varoških utvrda. Svo to vrijeme starogradska utvrda stoji kao zasebni politički, gospodarski i obrambeni i sustav. Rušenjem jugoistočnog tvrđavskog bastiona u prvoj polovici 19. stoljeća povezani su prostor kraljevskog slobodnog grada i feudalnog posjeda.

Na kraju predavanja autor je zaključio kako su spomenuti planovi i vedute vrijedna geodetska građa, a istovremeno i dobra likovna djela, jer su ih radili izvrsni crtači s istaknutim likovnim nagnućima.

Photobucket

Miroslav Klemm

Photobucket

Publika za vrijeme predavanja

Post je objavljen 07.10.2010. u 08:02 sati.