Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Moderniji štednjaci za Treći svijet - ključ Clintonove 'globalne inicijative'?

Piše Bojan Klima

Paralelno sa summitom o provedbi tzv. Milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda, u New Yorku se održava i godišnji skup Globalne inicijative Billa Clintona. Bivši predsjednik Sjedinjenih Država ponovio je poziv svjetskim čelnicima i privatnom sektoru da daju 'dodatnu i mjerljivu' financijsku pomoć, kako bi se riješili globalni problemi poput siromaštva, nepismenosti, gladi i zaraza.

Bill Clinton je zastupnik ideje da korporacije i države u tome mogu uspješno surađivati – na primjer, u obnovi potresom porušenog Haitija, poplavljenih područja Pakistana, kao i južne obale Sjedinjenih Država koja je zagađena u nedavnom, višemjesečnom izlijevaju nafte. Sudionici Clintonove Globalne inicijative – države, korporacije, sveučilišta, pojedinci – obećali su pomoć Haitiju od 224 milijuna dolara.

U današnjem govoru, bivši je američki predsjednik rekao da je njegova organizacija od 2005. pomogla više od 300 milijuna ljudi, širom svijeta.

Supruga Billa Clintona, državna tajnica Hillary Clinton, najavila je pokretanje inicijative koja objedinjuje napore više država i privatnog sektora, a sastoji se u nabavi modernijih štednjaka za oko stotinu milijuna domaćinstava u nizu zemalja u razvoju.

S modernijim kućanskim aparatima, rekla je državna tajnica, počet će se rješavati niz problema – od bazične sigurnosti u domaćinstvu, preko rasterećenja domaćica, pa do klimatskih promjena. Prema Hillary Clinton, zbog nesigurnih štednjaka i drugih, primitivnijih načina i sprava za kuhanje godišnje u trećem svijetu – najviše od gušenja dimom – strada i do dva milijuna ljudi. Na ovu će inicijativu američke i druge zapadne vlade potrošiti oko 60 milijuna dolara.

Svjetski čelnici i filantropi na ovom će skupu razgovarati i o suradnji u obrazovanju, zaštiti okoliša, energetici, zdravstvu te gospodarstvu. Preksutra će se sudionicima Clintonova skupa obratiti i predsjednik Obama i Prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama.


Post je objavljen 21.09.2010. u 21:20 sati.