Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zelenioddarka

Marketing

Povodom poplava – KIŠE DOLAZE, A GDJE JE VODOPRIVREDA?

PRIOPĆENJE ZELENE LISTE ZA JAVNOST
Još 2007. godine kada je započela privatizacija gradskog poduzeća Vodoprivreda Zagreb, Zelena lista je protestirala i upozoravala na moguće posljedice privatizacije vodoprivrednih poduzeća te njihovo stavljanje u tržišne uvijete rada, odnosno pod centraliziranu kapu Hrvatskih voda. ( objavljeno u business.hr i Večernjem listu, 22.06.2007.)
Već tada smo tvrdili da privatni vlasnIci vodoprivrednih poduzeća, neće održavati i graditi nasipe jer im to neće donositi profit. Osiromašena lokalna samouprava, nakon što su vodoprivredna poduzeća izuzeta iz njihovog vlasništva i imovine, više nema izvora sredstava da financira privatnike koji bi morali kontinuirano održavati nasipe, čistiti oborinske kanale, manje lokalne vodotoke, potoke i sl.
S druge strane, Hrvatske vode kao mega centralizirana državna tvorevina ne održavaju lokalne nasipe i vodotoke. Hrvatske vode su dužne brinuti i održavati samo vodotoke 1. i 2. kategorije a to su isključivo velike rijeke poput Save, Drave,...
Prodor nasipa na Savi kod Zaprešića, te vodeni val koji upravo ugrožava Sisak i okolicu svjedoći da Hrvatske vode loše ispunjavaju i tu zadaću.
Za sve ovogodišnje poplave u Hrvatskoj, (od Slavonije u lipnju i srpnju do ovih sadašnjih u Istri, Hrvatskom Zagorju, Zaprešiću te najvjerojatnije uskoro i u cijeloj Posavini), držimo glavnim krivcem državu, odnosno Zakonu o vodama iz 2005. Tim Zakonom je propisana privatizacija vodoprivrenih poduzeća u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave. Time je srušen sustav obrane i zaštite od poplava koji je stvaran i građen u prethodnih 40-tak godina, a nekolicina privatnika se domogla teške mehanizacije vodoprivrednih poduzeća te proteklih godina dobro zarađivala na izgradnji cesta i autoputeva umjesto da gradi i održava nasipe.
Zelena lista je već tada upozoravala da je zaštita od poplava opće dobro o kojem mora brinuti država u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom. Briga o javnom i općem dobru kao što su nasipi rijeka, retencije, brane, oborinske vode ili kanali, privatnim firamam ne može donositi profit, pa one to neće ni raditi.
Zato imamo stanje kakvo imamo danas – Drava, Sutla, Sava, Mirna,... izlijevaju se iz svojih korita, plave oranice, uništavaju preostalu ljetinu, te kuće i imovinu okolnih stanovnika.
Upravo je patetično gledati slike premijerke Kosor pored dvadesetak vrečica zečjeg nasipa kako obećaje očajnim ljudima smještaj u dvoranama obližnjih škola. Pritom još zazivlje vojsku da dođe upomoć u obrani od podivljalih rijeka.
Gospođo Kosor, obrana od poplava se radi godinama. U obranu treba investirati puno prije nego što se poplava dogodi. To bi morala biti osnovna zadaća svake poštene vlasti.
Vi i vaša vlada niste to učinili već ste izašli ususret privatnim interesima.
Donijeli ste zakone kojima je uništen sustav obrane od poplava, a poljski kreveti u školskim dvoranama neće iskupiti taj vaš veliki grijeh.Post je objavljen 20.09.2010. u 16:36 sati.