Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniacfoto

Marketing

Groningen - najbiciklistički grad u Holandiji

...grad je poznat i po jakoj andergraund kulturi...


















Muzej duvana...






















































photo by Torima


U Groningenu se nalazi univerzitet (Rijksuniversiteit Groningen) i Viša škola (Hanzehogeschool Groningen). Grad je poznat po velikoj studentskoj populaciji: oko 40.000 studenata od ukupno 180.000 stanovnika. Upravo zbog toga, grad obiluje velikim brojem diskoteka i noćnih barova, mnoštvom kulturnih i sportskih aktivnosti.

Grad je poznat i po jakoj andergraund (alternativnoj) kulturi.

Od ostalih bitnih mesta u gradu treba spomenuti gradski muzej. Otvoren je 1994. godine. Muzej su dizajnirale arhitekte Filipe Stark (Philippe Starck), Alesandro Mendini (Alesandro Mendini) i Kop Himelblau (Coop Himmelblau). Muzej je projektovan u obliku broda, u modernom, futurističkom i koloričnom stolu. U njemu su uglavnom izložena dela moderne umetnosti.

Na severu grada se nalazi javni park (Noorderplantsoen) Svake godine u parku se održava pozorišni festival (Noorderzon).

Poslednjih godina Groningen je redovno proglašavan za najbiciklistički grad u Holandiji, kao grad u kome procentualno najviše ljudi koristi bicikle kao prevozno sredstvo.

U Groningenu se nalazi kafe Drie Gezusters (Tri sestre) kao najveći kafe u Holandiji. Na zvaničnom sajtu kafea stoji da je to i najveći kafe u Evropi, ali je taj podatak diskutabilan. U svakom slučaju, kafe se nalazi na četiri nivoa, dosta je veliki i neobičan.



Podeli: Facebook Facebook

Post je objavljen 19.09.2010. u 18:08 sati.