Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

Marketing

Mi smo tu navek!



Ne treba biti jako pametan pa uočiti zakonitost kako nema značajnije domaće afere posljednjih desetljeća bez upetljanosti inozemnih elemenata. Ako nema stranih interesa, onda afera i nije bog zna što. Tek efemerno kokošarenje. Nove vladajuće elite prečesto plaćaju ulaznicu za predvorje moćnih i bogatih, tzv. prvi svijet, rasprodajom obiteljskog srebra svojih zemalja, najvećih poduzeća, energetike, zemlje, banaka. Afere se u pravilu probijaju na svjetlo dana tek u slučaju da se dogodi jedna od dvije moguće nezgode: ukoliko kriminalni klanovi koji sudjeluju u poslovnom poduhvatu međusobno zarate pa otvore baražnu vatru jedni po drugima iz svih raspoloživih oružja, ili ako se inozemni adresat, nošen nekim svojim specijalnim, inozemnim turbulencijama, ozbiljno zainteresira za raspetljavanje afere. Nema neke treće mogućnosti da nešto doista kriminalno i značajno, ugleda svjetlo dana, ili da, ne daj bože, završi u krvožednim raljama hrvatskog pravosudnog sustava. Nije to nikakva hrvatska posebnost. Tu smo u istom loncu s većinom tranzicijskih država. Dobro, možda smo za nijansu dublje, ali to i nije bitno.

Priča o Hypo Alpe Adria Bank AG Klagenfurt i njenim balkanskim filijalama koja se dvije godine vrti u domaćim i evropskim medijima, udovoljava svim kriterijima prvorazredne afere. U njeno poslovanje uključeni su s balkanske strane, prema izvještavanju inozemnih medija, gotovo svi relevantni slojevi političko-poduzetničke elite: dva predsjednika vlade, jedan iznimno uspješan diler kokaina, nekoliko ministara, jedan krijumčar-grosist, župan, trgovac oružjem, čelnici opozicijskih stranaka, jedan masovni ubojica, nekoliko odvjetnika i tvorničara, par generala, utemeljitelj kupleraja za finu klijentelu, crkveni čelnici, dva vlasnika televizije, urednici i vlasnici medija. Riječju - crčme de la crčme društva. Kod nas sitni lopovi nikada ne mogu doći na vlast. Naš narod voli samo uspješne ljude. Adresar balkanskih klijenata ove provincijalne banke iz Koruške tokom posljednja dva desetljeća, prema pisanju odlično informiranih novinara, nalikovao je priručniku „Tko je tko u balkanskoj aristokraciji“. A sve ih je, izgleda, držao na kratkom lancu neki homoseksualni lunatik iz Koruške s militantno-političkim ambicijama, inače obožavatelj Hitlera. O tome kakve su sve protuusluge morali pružati svom homoseksualnom patronu u kužnim hlačicama iz Koruške ne usudim se ni misliti. No tu se, igrom prilika, upetljao i drugi inozemni adresat, onaj iz Njemačke, od kojeg se balkanskim vucibatinama ledi krv u žilama. Riječ je o Bundesnachrichtendienstu, organizaciji poznatijoj pod akronimom - BND. Njemačka obavještajna služba. E s tim dečkima se nije zaj...vat. Oni su, štiteći interese svoje zemlje i njen ustavni poredak, otkrili prijevaru Bayerische Landesbank preko Hypo Alpe Adria Bank AG Klagenfurt u kojoj su nasađeni njemački građani i njemačka država za 3,7 milijardi eura, a to je po njemačkim zakonima nedopustivo. I stvari su se počele nezaustavljivo kotrljati, švapski pedantno, od Berlina i Beča preko Koruške, do Zagreba, Ljubljane, Beograda i Sarajeva.

Ubrzo su se počeli tresti sami temelji balkanskih državica, premijeri bi iz vedra neba podnosili ostavke ili se povlačili na rezervne pozicije šefova opozicija, generali su počeli završavati u zatvoru, zaustavilo se par crkveno-poslovnih projekata, za nekolicinom kontroverznih biznismena je, bogme, raspisana tjeralica, drugima su u komunističkoj maniri konfiscirana osnovna sredstva za rad poput 2,7 tona kokaina, a prekinuto je i nekoliko više desetljeća uspješnih krijumčarskih kanala. Lokalna legenda govori da kad se dva, tri gospodina iz BND-a grupno pojave u nekoj balkanskoj vladi, da se ministri i državni tajnici zaključavaju u zahode da ih ne sretnu. Vrag ne spava.

I dok na račun Hypo Alpe Adria banke i njene balkanske epizode u svijetu zbijaju paprene šale, BBC navodno sprema i posebnu satiričku seriju (sve je tu: i koruški führer u kožnim hlačicama koji preferira dečke, i dileri, kolumbijska veza, crkve, balkanski generali, kradljivci, predsjednici…), iz banke stižu dva podatka koja očitije od svih antropološko-historijsko-sociološki analiza svjedoče o Balkanu: u prvih šest ovogodišnjih mjeseci banka je povećala neto gubitak na 499 milijuna eura, a u istom je razdoblju povećala depozite klijenata u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji za 300 milijuna eura. Kad nešto definitivno propada – mi smo tu navek!

Post je objavljen 18.09.2010. u 16:02 sati.