Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Siromašan svaki sedmi Amerikanac

Piše Bojan Klima

Broj siromašnih u Americi povećao se za 4 milijuna, i 2009. godine bilo ih je je oko 44 milijuna. To je, po broju ljudi, čitava američka Zapadna obala (savezne države California, Oregon, Washington, plus nekoliko manje napućenih, susjednih – Idaho, Utah i Nevada).

Za to vrijeme, na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, ovih dana traje rasprava o tome treba li produžiti zakonske olakšice najbogatijem sloju, koja se svodi na to 'tko je u Americi, zaista, bogat'. Odnosno, je li pravedno – pita se financijski komentator časopisa New Yorker James Surowiecki - da se ista porezna stopa od 37 posto primjenjuje na LeBron Jamesa, koji zarađuje 200 milijuna dolara godišnje, i na njegova zubara koji zarađuje 200 tisuća dolara godišnje.

U Sjedinjenim se Državama u pravilu ne diže veća prašina zbog ovakvih trendova - niti zbog rasta broja siromašnih, a niti zbog enormnih zarada bogatih. Na primjer, na političkoj se sceni najviše govori o interesima srednje klase, u koju se – ako ih pitate – smješta većina Amerikanaca, i oni siromašni, a i oni bogati, koji joj, u stvarnosti, vjerojatno, ne pripadaju.

A ako trebaju birati između ustavnog načela slobode i ideala društvene jednakosti, Amerikanci će, za razliku od Europljana, izabrati prvo – slobodu – koja, među ostalim, uključuje i pravo da se čovjek istakne, da bude u profesionalnom smislu uspješan – te zaradi enormnu, upravo opscenu svotu novca. I ostavi iza sebe, po zarađenom, milijune svojih sugrađana.

Kako to da Amerikanci ne posvećuju više pažnje rastućoj nejednakosti? Jedan razlog je, možda, tipični američki optimizam, odnosno postojana vjera u klasnu otvorenost njihova društva, u kojem – legenda kaže – 'svako dijete ima šansu da postane predsjednik'. (Skromno podrijetlo niza američkih predsjednika, pogotovo iz nedavne prošlosti – od Lyndona Johnsona i Richarda Nixona, preko Ronalda Reagana i Billa Clintona pa do Baracka Obame – svjedoči da nije baš riječ samo o 'legendi'.)

U anketi koja je između 1998. i 2001. obuhvatila ispitanike u 27 zemalja, Amerikanci su se najčešće od svih naroda složili s tvrdnjom da su 'ljudi nagrađeni u skladu s njihovom inteligencijom i stručnošću'. To je anketarima izjavilo 69 posto američkih ispitanika.


Post je objavljen 17.09.2010. u 19:31 sati.