Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

"MARJUČA ILI SMRT"

Umra je Vanča Kljaković !

Još jedan trenutak kada treba zastati, udahnuti zrak koji je i on disao - pogledati unazad i zazvati ga.

Sječanja:

Vanča i njegova Vida Tućan. Prosjeda brada, odmjerene riječi, naočale i ležernost koja izvire iz najdubljih propitivanja o malim i velikim stvarima. O Životu !

Njena neumornost i lepršavost. On otac "Marjuče ili smrti" i njena retrospektiva "Ekološke i feminističke poruke" u splitskom Multimedijalnom kulturnom cetru, tamo - ako se ne varam, negdje dvijetisućite godine.

A vatra u njihovim srcima !

Kakav spoj Splita i Zagreba ! Životni ! Uz kamenitu vijugavu skalinadu od konobe "Mate - Jere" - Lenjingradskom....pa do "kućice u cvijeću" na vrh Velog Varoša ispod marjanske Prve vidilice.

Dica. Njihova dica i ljubav. Priče.....Teatar.

Teatri !

I zagrebački i splitski.

Smij i nostalgija uz sjećanje na jedinstvenog Vanju Sutlića - Seniora....valjda najvećeg filozofa ovih naših podneblja, kozera kojeg je studentska pastva slijedila od Palića do kafića. Hajdegerijanska pustolovina ! Boris Hudoletnjak, Branka Brujić...imena i anegdote. Zgode i nezgode!

Umra je Vanča Kljaković, splićanin i zagrepćanin...Čovjek - "S onu stranu dobra i zla".

Ljevičari ? Buntovnici ? Intelektualci ? Sve to !

Splitski duh gledao je kroz njegovu "Bužu" koja će vjećno ostati kao procjep i zraka svjetlosti osvjetljavajuči prostor između stvarnog i onostranog, realnog i nadrealnog, metafizičkog i "profanog" - "filozofije kao stroge nauke" i "filozofije malog čovika"....

Vanča.

Di se sada skita to veliko Dite Splita ?



Post je objavljen 16.09.2010. u 23:48 sati.