Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Name and shame (imenuj i osramoti)!

Nije vise nikakva novost da JEDNA TRECINA mladih u zemlji pije alkohol iskljucivo da se napije!
Zapravo ispada da DVIJE TRECINE stalno pije alkohol u vrijeme druzenja. Bilo kakvog druzenja izvan kuce ili posla.

Doslo je do toga da pijanstvo automatski asocira na Australku/ca. Znate, oni pijani sto su pali ovog ljeta u provaliju na Jadranu...Ili Britt Lapthorne.

No ono sto se dogadja u zemlji RADI pijanstva mladih je postalo nevjerovatno! Da se razumijemo i ja sam znao popiti tu i tamo koju pivu ili vino kad smo izlazili. Nismo imali para za vise od toga. Kakve cigarete ili sl. Zicanje.
To je normalno i namam nista protiv.

No, kada dodje DVJESTO mladih na rodjendan na kojem nema roditelja ili odraslih, te izazovu opsadu naselja sa helikopterima u zraku i znatnim policijskim snagama - onda imam veliki protiv!

Sve kuce u okolici porazbijane, deseci sluzbenih osoba ozljedeno a vise desetaka mladih osoba uhapseno, onda je to skoro pa ratno stanje.

Btw. ti isti mladi ne znaju kako je zivjeti u pravom ratnom stanju i dijelom sam misljenja da upravo to izobilje i izostanak rata u novijoj povjesti doprinosi objesti istih.

Prosli vikend, mozda ste negdje culi, bila je zajednicka akcija Australije i Novog Zelanda u suzbijanju delikvencije uslijed pijanstva vikendom. Brojne racije uslijedile su u SVIM gradovima kontinenta i uhapseno je na stotine vecinom totalno pijanih mladih osoba. Ne zato sto su pijani kao takvi, nego vecinom sto su VREDJALI ili MALTRETIRALI sluzbene osobe ili sjeli u AUTO i vozili u tom stanju.

Pazite, djevojka je pijana (2%%) vozila 200 km od zabave do doma. Halo? A mrtvih ko u prici na cestama...

Sve mi to vidimo na TV-u jer nas bombardiraju prilozima svakodnevno snimljenim na cesti/gradu/disku, itd.

I tako je nastao prijedlog ZAKONA - "Imenuj i osramoti" ("Name and shame").

Zakon je upravo jucer prosao u doljnjoj kuci sabora tj. doljnjeg parlamenta i time ulazi u proceduru glasovanja gornjeg.

Javnost i politicari su podjeljeni oko zakona. Da li je dobro staviti na javni Internet osobne detalje (sliku) mladih izgrednika? Da li ce ih to uciniti jos popularnijim? Ili zeljnim slave?

Ili ce biti pokunjene glave, izdvojeni iz ostalog (a kojeg to?) drustva?

Tesko je reci. Isti zakon nije imao neku prodju u Engleskoj ili drugim zemljama. Ali sto napraviti? Sto? Pisao sam o recimo mom iskustvu na cesti.

E sad...

Povezimo ovaj zakon sa prijedlogom neceg slicnog u Hrvatskoj, a za politicare? I/ili poduzetnike, sluzbeno osoblje, bla, bla:) Imenuj i osramoti.

U jednom od iducih postova vidjeti cete kako se DRZAVA obracunava sa onima koji ugrozavaju okolis prilikom gradnje kuca ili objekata. Vrijedi isto pravilo i javno dostupno na Internetu.

Ja sam za! A vi?

Post je objavljen 16.09.2010. u 08:05 sati.