Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Bercy


U južnom dijelu grada, a više prema istoku, prostire se četvrt Bercy, jednako poznata koliko i nepoznata. Naime, u njoj se nalazi (punim imenom) Palais Omnisports de Paris - Bercy, poznata jednostavno kao dvorana Bercy. U kojoj se održavaju svi najveći sportski, glazbeni ili umjetnički spektakli.

Iako izgleda strahovito malo za ono što je namijenjena (prošli biste kraj nje ne dignuvši obrvu):



to je jednostavno ogromna dvorana. Da ne biste baš čekali na jednom ili dva ulaza, možete čekati i na ulazu, recimo, broj 34.



Trenutni raspored glazbenih spektakala je sljedeći, pa ako ste zainteresirani... (i, naravno, ako ima karata):





Dvorana je piramidalne strukture a jedna od zanimljivosti je da su sve stranice "obučene" u travu. Zbog toga izgleda kao da je ukopana u zemlju.

Okolina dvorane nije nimalo manje zanimljiva. Naime, ovdje se nalazi i impresivna zgrada Ministarstva financija (koje je premješteno iz Louvra), a također i Cinematheque Francaise).

Sva ta zdanja smještena su na jednom području koje je nekada bilo predgrađe Pariza, odnosno malo selo. To selo je bilo glavni proizvođač i dobavljač vina za grad, tako da i danas možete vidjeti tragove tračnica kuda su bačve putovale prema gradu.



Sada je na mjestu nekadašnjeg sela puno zelenila i jedan moderan kompleks, u kojem su restorani i trgovine, a koji je sagrađen na konceptu nekadašnjeg izgleda.

Tu ima zelenila i vrtova (u cilju da se ne zaborave prirodne kulture):



ima vode:



trgovina i restorana:



a usred "sela" se nalazi jedna knjižnica gdje se možete smjestiti i neometano čitati. Knjige su isključivo namijenjene za vrtlarstvo.



Ali to nije sve. Ako bacite pogled preko Seine, dočekat će vas ovo:



To je Nacionalna knjižnica Francuske koju je 1996. godine utemeljio F. Mitterrand. Iako je ispočetka izazivala kontroverzije (ipak su to četiri ogromna nebodera koji "ruše" opći izgled okoline), u njoj se nalazi dvanaest milijuna knjiga. Između ostalog tamo je barem po jedan primjerak svake knjige ikad izdane na francuskom jeziku.
Cijeli kompleks izgleda ovako:



Što? Nije vam dovoljno detaljno? Onda evo još jedna slika:



Ne sjećam se točno koliko je godišnja članarina, ali možete se upisati na samo jedan dan (3 €) i proučavati knjige po svome guštu. Za svakoga se nađe ponešto, čak i na različitim jezicima:







Savršen ambijent za knjiške (a tu postoje i drugi mediji, između ostalog 50 000 digitaliziranih ilustracija) moljce, koji se žele izgubiti u svome carstvu na barem jedan dan. I to cijeli dan.

I za kraj vam moram pokazati i ovu sliku:



To je jedan od dva ogromna, ali ogromna globusa koji krase jednu prostoriju u knjižnici. Nažalost, ne znam točnu povijest tih globusa, ali pored njih se pušta projekcija o njihovom nastanku i putovanju do knjižnice. Znam samo da su napravljeni davno, i da su selili jedno desetak puta.

I iako po skoro svim destinacijama putujem sama, ovaj put sam imala ugodno društvo i super vodiča. Naime, moja draga poznanica koju sam upoznala baš preko ovog bloga mi je pomogla u informacijama za Bercy. U stvari, ona me je tamo i odvela, jer iskreno - ja ne znam kad bih se natjerala na to. Zato i javno zahvaljujem Dražani kiss

I još jedan bitan p.s.

Jeste li čuli da od studenog easyJet otvara redovnu liniju Zagreb - Pariz 4 puta tjedno? Cijena karte je 32 eura (sa taksama, ali bez prtljage) i karte se mogu kupiti već sada! Juhu!
http://www.easyjet.com/asp/hr/Rezervirajte/index.asp?lang=hr

Mala mana easyJet-a je ta što im znaju avioni kasniti i letovi biti otkazani, ali eto... sve se da pretrpjeti. thumbup






Post je objavljen 15.09.2010. u 18:30 sati.