Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Sanaderovi 'The Tasks Ahead'

Piše Bojan Klima

Sanader Hrvatski on-line portal Dnevnik.hr objavio je da je Istražno povjerenstvo Sabora RH o privatizaciji INA-e objavilo je da se sutra na njegovom svjedočenju neće pojaviti Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer. Razlog - 'nije primio poziv za svjedočenje'.

INA nije jedino pitanje u vezi kojeg se od Sanadera očekuju odgovori. Tjednik Economist u posljednjem broju piše o aferi oko koruške banke Hypo. Britanski list navodi riječi Petera Pilza, zastupnika stranke Zelenih u austrijskom parlamentu, koji tvrdi da je širenje poslovanja te banke i rast njezine zarade djelomično rezultat i veza njezina vrha s hrvatskim političkim čelništvom. Peter Pilz, prema Economistu, tvrdi da su za vrijeme rata, početkom devedesetih, 'hrvatska vlast i hrvatska dijaspora koristili novac položen u banci Hypo za ilegalnu nabavu oružja'.

Web-portal Southeast Europe Times, koji djeluje u sklopu informativnog programa američkog Ministarstva obrane, objavio je nedavno vijest da je Ivo Sanader odbacio tvrdnje da je pogodovao nekim hrvatskim firmama koje su se natjecale za zajmove banke Hypo Alpe Adria. List Austrian Independent piše, međutim, da je Ivo Sanader, navodno, na taj način 'zaradio' više stotina tisuća eura.

Od kada je prvog srpnja prošle godine iz neobjašnjenih razloga podnio ostavku, Ivo Sanader je uglavnom viđan na jedrilicama i jahtama, ponekad na aerodromu, te, nedavno, na jednom stručnom skupu u Austriji – o čemu je pisao britanski Guardian.

No, od prošlog tjedna, Sanaderova je, barem privremena, adresa poznata. To je Institut Harriman sveučilišta Columbia, znanstvena ustanova koja se bavi proučavanjem Rusije, Srednje i Istočne Europe te Srednje Azije.

Bivši je hrvatski premijer na Institutu Harriman novi Visiting Senior Research Scholar i ove će školske godine voditi studijsku grupu u istraživanje teme 'Dovršenje euro-atlantske integracije: Zadaci koji su pred nama'. Iako su profesionalne privilegije vezane uz ovaj akademski naslov prilično ograničene, za očekivati je da će se Ivo Sanader od sada nešto teže kriti od medija.

Naime, od sveučilišnog predavača u Americi se očekuje i kontakt s medijima - naravno, ako ih on zanima. Ovdje – možda – neće proći tako lako Sanaderova poruka vlastitoj, hrvatskoj javnosti, da 'psi laju, a karavana prolazi…'

Hrvatski program Glas Amerike podnio je Institutu Harriman molbu za intervju sa Ivom Sanaderom.

Tema za razgovor istovjetna je onoj koju će proučavati Sanaderova studijska grupa na Institutu Harriman: 'Dovršenje euro-atlantske integracije: Zadaci koji su pred nama'.


Post je objavljen 13.09.2010. u 20:42 sati.