Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lingua

Marketing

"U medjuvremenu u Amsterdamu..."

Nastavak ....
I ovako i onako sam mislila napravit nizozemsku verziju ljeta, na sto me ljubazno podsjeti "zoccao". U nadi mog ljeta , po naski "babljeg" ili jamerikanskog "Indian Summer", sjedimo doma, vani pljusti, a mi se sa sjetom prisjecamo kise u Rvatskoj...:)

Buduci djeci ovdje pocinje skola usred ljeta, tocnije ove godine 23.08., morasmo se vratit...Docekala nas, kao i obicno kisa, sa tom razlikom da su nekima koji su, zbog recesije, ostali u NL, narasle plivace kozice na noznim prstima. I nalovila im se mahovina na glavi...Pokazuje mi jedna mama ponosno slike sa djecjih praznika, a na svakoj slici djecica u kabanicama, cizmicama, dugim rukavima i opremom za ronjenje u parku.

Prvi dan skole, docekala nas unezvjerena uciteljica koja mora na kraj izaci sa 30 djece, sto je zakonski maksimum, spojili, jadni, razrede i otpustili ucitelje zbog recesije. I sada ona jadna ne zna sto ce sa tim brdom djece!!! Zamislite, kaze ona meni, ja samu sebe ne cujem !!! Sirota.
Od prezaposlenosti i prevelikog nadzora nad buljukom djece, nije primjetila da su Pikulinu dvaput vec pokusali opljackati na skolskom dvoristu, njeni vrsnjaci od 7 godina, jurcali za njom, ona vristala na nema nofce, ali onda ju je jedna ljubazna skolska kolegica, valjda da se, dokaze huliganima muskog spola, cak i pretresla i prepipala od glave do pete, trazeci eurice. Mozda je do njih dosla vijest da je Pikulina u posjedu zlatne burme...Ako vicem tamo u skoli, onda sam Balkanac, ako sutim misle valjda da je to u redu.

Uveli su nam chip tramvajske karte. One kaj skeniras kad ulazis u prijevozno sredstvo. Na sto se opet javnost digla na noge, jer, kaze jedna moja sugradjanka, onda me mogu kontrolirat kuda ja putujem. Kartodrapka u tramvaju je propustila gospodju informirat da je amsterdamski ZET upravo zakupio NASA-in spijunski satelit a da bi slijedio ljude koji se voze travajem ili busom po Amsterdamu. I biljezio sumnjive rute. Npr. na plac...ili u javni zahod. Protuargument gospodje je bio da zeli zastititi svoje osobne podatke i privatnost. I to od strane gradjanke glavnog grada u kojem malo tko ima zavjese na prozoru..toliko o privatnosti...ovdje vidim susjedu koliko zrna graska ima na tanjuru, ako se malo potrudim i marku donjeg vesha kojeg nosi.

Dobili smo novi ukras na tresnji u "nedodirljivom vrtu", tj. na vrtu u kojeg ne smijemo niti zakoracit, ali zato placamo odrzavanje, valjda da se divimo sa prozora i duboko uzdisemo od ceznje. Kako je taj vrt pod lokotom i lancem, valjda je netko htio dati svoj doprinos uredjivanju, pa je zafrljio praznu gumu od bicikla na vrh tresnje. A mozda je to opet neka otkacena instalacija amsterdamskih umjetnika..ki ce ga znat ...

Nekih novih vijesti o susjedima nema, razmilili se i oni ljeti po nekim Egiptima, Sudanima i Maroko-ima, ali je narasla populacija jednog stana...cekam u zasjedi da ih izbrojim...jos mi nije uspjelo.
Cekam u zasjedi i cistace stubista, ako nalete, pa da ih priupitam zasto dolaze samo jednom mjesecno i da li slucajno mogu oprati cesce prozore na stubistu koje peru inace jednom godisnje. Tako da, zapravo, sa stubista se ne mozemo divit "nedodirljivom vrtu"- ne vidi se !!!

Sladoledar stavio crne zastavice na fasadu, kao za reklamu za sladoled !!! Upitasmo zasto, a on kaze, pa vidite da je na njoj i duga - kao simbol da poslije kise dolazi duga !!! WTF ? kakva je to reklama za sladoled ??? kakva je to poruka klincima ?? Valjda: gledajte, sada pada kisa, pa onda cekajte dugu, pa kada duga dodje, odjurite po sladoled, taj je najbolji poslije kise ??? Sto se ukupnog dojma tice, nama izgleda kao da zivimo iznad pogrebnog poduzeca...

Slatki detalj: ovdje pljuska policajcu kosta 50 eura !! Naime, nakon sto je policajca jedan stricek pogladil po licu, ovaj ga je tuzil privat. Sud je presudio kaznu od 50 eura. Koju krivac nije platio. E sad bi ga trebalo utuzit, poslat mu pljenitelje imovine itd...pratim zorno razvoj dogadjaja. Pitam se sto bi sa tom spoznajom ucinio hrvatski zivalj, da je tako u Hrvatskoj...dragovoljno platili unaprijed, pa vudri ga Blaz ???

Obavijesteni smo da ce skola organizirat radionicu "padanja" ???? Da, naime, moraju djecu naucit kako pravilno padat, jerbo svake godine cca 40.000 ozljedjene djece zavrsi na hitnoj. Radi se o tri vrste ozljeda: glezanj, zglob na ruci i potres mozga. Cak tri tisuce vise ozljeda nego prosle godine. U prilogu toj obavijesti dostavili su nam brosuru za tecaj "skateboarda" i "waveboarda" u sportskom centru. ???? A cula sam i da su to sve dostavili i u umirovljenicki dom - da li zabunom, ili namjeravaju bakice i dedice ucit skejtat, pod uvjetom da prvo nauce padat !!! Eko-prijevoz za umirovljenike !!! Jupiii !!!

Jos nemamo vladu...potpuno bezvladje.

Eh, treba mi vremena da se presaltam na "nigdjezemski" tempo.

I nove naocale.

Voli vas mama iz Amsterdama !!! Budite mi lijepi i veseli !!





Post je objavljen 12.09.2010. u 18:56 sati.