Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zackoljice

Marketing

... zašto voda ne pomaže u "hlađenju" jezika nakon konzumiranja ljutih papričica?

začini u većini ljute hrane koju jedemo su na uljnoj bazi, a voda i ulje se, kao što smo učili u školi, ne miješaju. u slučaju kada nakon ljute papričice popijemo hladnu vodu, voda samo prokliže preko našeg nauljenog jezika i već nakon nekoliko sekundi uvidimo da nema nikakvog efekta. jezik nam i dalje "gori".

postavlja se pitanje, što možemo učiniti kako bismo smirili tu "vatru"?
jedite kruh! kruh će upiti uljane začine.
također, možete popiti malo mlijeka. mlijeko sadrži proteinsku tvar koju nazivamo kazein, a koja će potom vezati sve začine s jezika na sebe i ukloniti ih.
alkohol također otapa začine na uljnoj bazi.

inače, ljuti začini koje dodajemo u hranu dobiju svoju ljutinu tako što se u njih dodaje određena količina raznih vrsta mljevenih ljutih (ili manje ljutih) papričica.
naš jezik ne osjeća okus ljutih začina. na jeziku postoje papile samo za slatko, slano, kiselo i gorko.
ono što jezik osjeća je kapisaicin, tvar koju papričice proizvode kako bi otjerale biljojede ili nametnike poput gljivica, a daje im ljutinu. tu ljutinu naš jezik ne registrira kao određenu vrstu okusa, nego kao toplinu koja djeluje na sve dijelove jezika (i ne samo jezika :) ).



Post je objavljen 11.09.2010. u 07:22 sati.