Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministar Jandroković u posjeti Japanu

U sklopu službenog posjeta Japanu, hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u srijedu u Japanskom novinarskom klubu u Tokiju izlaganje o odrednicama hrvatske vanjske politike, priopćeno je iz MVPEI-a. Kako se navodi u priopćenju, ministar je u uvodnom dijelu izlaganja ocijenio bilateralne odnose Hrvatske i Japana vrlo dobrima, izdvojivši parlamentarnu suradnju kao naročito razvijenu. Istaknuo je kako Hrvatska osobito cijeni veliki doprinos Japana poslijeratnom razvoju Hrvatske kroz razvojne programe i pomoć u razminiranju.



Jandroković je najveći dio izlaganja pred četrdesetak vodećih novinara Japana posvetio predstavljanju glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske od stjecanja nezavisnosti - punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Izrazio je uvjerenost kako su se dugogodišnji napori Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u tim zajednicama već isplatili, te kako nakon primanja u članstvo NATO-a 2009. godine, Hrvatska u skoroj budućnosti očekuje postati i 28. članica Europske unije. Jandroković je ocijenio, analizirajući aktualnu političku situaciju na jugoistoku Europe, kako će ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije odaslati pozitivan signal zemljama u regiji.

Temeljne sastavnice hrvatske vanjske politike su očuvanje i jačanje mira i razumijevanja među državama i narodima, nastavio je ministar Jandroković, te konstatirao kako se to odnosi na Hrvatskoj susjedne zemlje, ali i na vanjskopolitičke aktivnosti diljem međunarodne zajednice. Kao potvrda provedbi spomenutih temeljnih sastavnica vanjske politike, ministar Jandroković ocijenio je prisutnost hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu. Cilj hrvatske misije je jačanje sigurnosne situacije u zemlji, podrška uspostavi afganistanskih vojnih snaga te obnova zemlje, dodao je. Osim u Afganistanu, Hrvatska je prisutna u 13 međunarodnih mirovnih misija diljem svijeta pod okriljem NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda, priopćeno je. Kao vrlo važan aspekt hrvatske vanjske politike ministar je označio jačanje hrvatskog gospodarstva promoviranjem vlastitih gospodarskih kapaciteta, te u isto vrijeme i privlačenjem stranog kapitala investiranju u Hrvatsku.

Pitanja novinara bila su usmjerena na stanje u regiji te hrvatsko viđenje aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. I ovom prigodom ministar Jandroković je ponovio kako je euroatlantska perspektiva najbolje jamstvo mira i stabilnosti tih zemalja te kako će Hrvatska i kada bude punopravna članica Europske unije, prenošenjem vlastitih iskustava nastaviti pomagati zemlje regije na njihovom putu i približavanju NATO-u i Europskoj uniji. Bilo je riječi i o uzrocima raspada bivše Jugoslavije, odgovornosti za rat te radu Međunarodnog suda za ratne zločine. Tezi kako je na području Hrvatske bio građanski rat ministar Jandroković suprotstavio je niz podataka i činjenica koje su okupljenim novinarima jasno pokazale kako je to bila isključivo agresija Srbije pod režimom Slobodana Miloševića na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i naposljetku i na Kosovo zbog čega je Srbija bila u višegodišnjoj međunarodnoj izolaciji.

Odgovarajući na pitanja o gospodarskoj perspektivi i mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, ministar Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska otvorena inozemnim ulagačima te da ima izuzetno povoljan geografski položaj zbog najkraće veze sa zemljama srednje i istočne Europe. Zbog toga je pojačano zanimanje inozemnih ulagača iz Dalekog istoka, osobito za hrvatske luke preko kojih bi tvrtke iz tog dijela svijeta izvozile svoje proizvode, priopćeno je iz MVPEI-a.

Post je objavljen 09.09.2010. u 09:45 sati.