Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Lov na vještice

Piše Žorž Crmarić

Koran burn
Mala evangelička crkva s Floride “Dove World Outreach” priprema se za subotu kada će demantirati vlastito ime: Terry Jones, pastor crkve “Iskorak prema svijetu – Golub mira,” organizira paljenje Kurana. Potpise podrške inicijativi do sada je dalo oko 400 “vjernika”. Ne malo - ali je deset puta više onih koji su se suprotstavili fanatičnoj zamisli, izražavajući to na web stranici najoštrijih kritičara spaljivanja svete islamske knjige.

Najnoviji izljev vjerske mržnje najavljen je za dan kada se obilježava deveta godišnjica teroristiških napada na New York i Washington, dan kada je skupina islamističkih fanatika usmrtila više od tri tisuće nedužnih ljudi. Među posljedicama te tragedije očita je i višestruko povećana sumnjičavost prema muslimanima, svim muslimanima.

Takva sumnjičavost kod mnogih je prerasla i u strah, islamofobiju, pa i mržnju prema muslimanima – mržnju koja se u slučaju pastora Jonesa ispoljava proglasima da je Islam “sotonska vjera,” te zbog toga Kurane treba spaliti!

Zbog ustavom zaštićene slobode govora - kako se često čuje - paljenje Kurana se ne može zabraniti. Ne bi li, možda, dovoljan osnov za zabranu tog spektakla mržnje i paranoje bio – očekivani vrtlog daljnjeg pogoršanja odnosa između muslimana i sljedbenika drugih vjera, te daljnja radikalizacija međusobnih odnosa


Post je objavljen 07.09.2010. u 21:19 sati.