Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

Besmrtni Helios

Poklopila me ova zimska depresija.
Već je čutim blizu usana, kako ih pipka ne bi li se uvukla u moju dušu,
podižem bradu i hvatam novi udah....
u nosnice se uvlači miris mora, sunca, ljeta.....
miris smilja....



Prije nekoliko zima, moja viška prijateljica Lea,ostala je u Splitu.
Spustila se nevera sa jugom, kišom i katamaran je osta privezan uz splitski mul. Vis je te večeri bija predaleko, nedostižan.
Sutra je novi dan, prispavat će kod mene.
Prije odlaska na počinak, izlazi iz banja i pita me:
"Koje ulje imaš u onoj zelenoj bočici?"
"A, to ti je macerat od smilja. Napravila san ga prošlo lito."
"Smilje!!!" - lice joj se ozari - "Znala sam! Čim sam otvorila bočicu zapuhnija me miris lita usrid zime! "

I upravo taj ushit s kojim mi je Lea opisivala svoj susret sa uljem od smilja iz male zelene bočice, bio je inspiracija za priču o smilju usred zime.
Jer priča o smilju usred sparnog lita ne bi imala nikakvog smisla ni koristi.



Kad zaroniš u buket smilja, nosnice ti zagolica taj teški miris...
kao da te je zemljana prašina zasula i lagano te guši, pa se probije dublje
i ispuni ti nutrinu toplinom koja se širi kao što val prostire pijesak po plaži, pa ispuni i zadnji smrznuti kutak tvoga tila....



Sa kamena udiše miris mora i napaja se suncem




Na rubovima polja i zapuštenim pristavama crpi miris zemlje: crnice, crvenice, pjeskulje.....raste divlje i slobodno,

Image and video hosting by TinyPic

razbarušenih nestašnih cvjetića kao što su zlatne kovrče Heliosa.

Image and video hosting by TinyPic

Helichrysum italicum - u latinskom nazivu za smilje pronalazimo vezu sa bogom sunca - Heliosom
Helios = grčki bog sunca zamišljan je kao zgodan bog okrunjen sjajnom aureolom sunca, u žutoj haljini upravljao je zlatnim kolima koja su vukla četiri vatrena konja, preko nebeskog svoda.
chrysos = zlato
Potpunu osobnost ove biljke određuje još jedan naziv
- Imortelle = besmrtno.
Besmrtno smilje - pa kad se žuti cvjetići pretvore u male prozračne pahuljice koje se i uz najlaganiji povjetarac rastrču preko polja, livada i kamenjara kao pioniri u potrazi za novom zemljom, nakon njih ostaju mali slamnati šeširići garava pogleda



Francuska parfemska industrija je taj naziv zgodno iskoristila za svoju kolekciju za zreliju kožu, itd,itd....

Nisam probala, nemam pojma da li djeluju onako kako ih reklamiraju, pa se neću dublje upuštati u tu priču, ali probala sam neke druge proizvode od smilja. Naprimjer eterično ulje i macerat od smilja.
Eterično ulje se dobije destilacijom žutih cvjetića koji se beru u vrijeme cvatnje (od kraja svibnja do srpnja)



Kod prerade osobito treba paziti da se cvjetovi destiliraju u roku 24 sata nakon branja.
Da bi se dobila 1 litra eteričnog ulja smilja potrebno je destilirati količinu od oko 1 tone cvjetnih glavica smilja, što uvelike određuje visoku cijenu tog eteričnog ulja.
Da biste imali predodžbu evo jedne usporedbe - za 1 litru lavandinog ulja dovoljno je samo 50 kg lavandinih cvjetnih stabljika.
Razlika je drastična, zar ne?
Prije par godina, na Visu se pročulo kako je dragocjeno i skupocjeno eterično ulje smilja. Našlo se nekoliko višana iz polja pa krenuli u berbu smilja.
Obašli su mnoge zapuštene pristave, ledine, polja i nabrali popriličnu količinu. Odnili to u lambik (mjesto gdje se radi parna destilacija) i obradili ga kao što su navikli sa lavandom. Toliko su bili razočarani malom količinom koju su dobili nakon destilacije da su se zakleli da to više nikad neće radit. Zaludu je bilo objašnjavanje da je to normalno i da je zato i tako skupo to ulje. Njima je to bilo previše muke, a slaba korist.
Možda bi im trebalo pokazat kako to rade na Korzici, ali to bi već bila sasvim drugačija priča.

Osim eteričnog ulja od cvjetnih glavica smilja može se napraviti i macerat.
Macerat je hladni ekstrakt biljke dobiven namakanjem svježeg ili osušenog biljnog materijala u nekom biljnom hladno prešanom ulju.
Macerat smilja sam napravila tako što sam staklenu teglu napunila cvjetnim glavicama tek ubranog smilja i prelila maslinovim uljem, ostavila da stoji na suncu nekih 45 dana i nakon toga procijedila u tamnu bočicu.
U maceratu su sačuvani korisni sastojci smilja u mnogo manjoj količini nego što je to u eteričnom ulju, ali opet dovoljno da vam pruži blagotvorni dodir sunca i ljeta usred hladne zime.



A kada bi u macerat dodali nekoliko kapi čistog eteričnog ulja smilja, učinak bi bio višestruk.
Hm, kad promislim o svim tim mirisima u onim malim tamnim bočicama kad sam ih prvi put mirisala, miris eteričnog ulja smilja bio je nekako drugačiji, čak i lagano odbojan.
Taj miris ne osvaja na prvi udah kao melisa, lavanda, naranča, bergamot, mandarina...neće vas ni oboriti s nogu kao što to čine mirisi ruže, nerolija, jasmina, ylang-ylanga...
Ne, miris smilja će vam približiti lice zemlji tako da vas gotovo uguši ta prašnjavost suhog tla na kojem raste, a ujedno će vas tako utopliti kao što vas sunce grije dok opušteno ležite na kamenoj ploči blizu mora.
Smilje će vam zaliječiti one "tupe udarce ispod struka" koji se talože s vremenom koje neumoljivo prolazi i sjetit ćete ga se svaki put kad u ogledalu zapazite neki novi nabor, sjenu.....
Ublažit će i sve one udarce koji vas iznenade na raznim prekretnicama, kada vam se u život uvlače promjene za koje se baš i niste najbolje pripremili, pa se tu i tamo spotaknete, uganete nogu, zaradite pokoji ožiljak, modricu, ili vas bol u leđima toliko zatekne da se ne možete pomaknuti.
Smilje će pomoći svojim toplim zagrljajem baš kao kad majka grli dijete koje je palo i razbilo koljeno. Ponekad imamo osjećaj da nas majke guše svojom pažnjom, zar ne?
Smilje možda neće osvojiti vaše nosnice, ali u dodiru s tijelom i dušom postaje nezamjenjiva utjeha.

Image and video hosting by TinyPic

U svojoj knjizi "A kao aromaterapija" , gđa Slobodanka Poštić navodi redom zašto je eterično ulje smilja izuzetno dobro i vrijedno,
i zašto bi ga svakako trebalo imati u kućnoj apoteci.
Citirat ću neke odlomke:
"Zbog njegovih specifičnih svojstava ulje je prijeko potrebno u aromaterapiji. vrlo je blago, pa ga podnosi i najosjetljivija koža.
Najaktivnije je kad se miješa sa drugim uljima.
Upotreba ovog ulja neophodna je kod hematoma i flebitisa.
Potiče probavu i jača funkciju jetre. Neizostavno je u svakom preparatu namijenjenom detoksikaciji organizma i limfnoj drenaži.
Smanjuje razinu kolesterola u krvi. Djeluje umirujuće, analgetično, spazmolitično i protuupalno što ga čini poželjnim sastojkom u preparatima za tretiranje reumatoidnog artritisa, bolova i grčeva u mišičima, bolova u leđima, istegnuća, neuralgija i išijasa....
Kap smilja će u terapeutskom smislu usavršiti svaki preparat namijenjen tretiranju bakterijskih infekcija, rinitisa, bronhitisa, kašlja, astme, prehlade, gripe i groznice....
Izražena regenerativna svojstva ulja smilja, čine ga uljem od neprocjenjive vrijednosti za zacjeljivanje kože u slučajevima akni, čireva, opekotina, rana, ožiljaka, psorijaze, ekcema, ogrebotina, uboda insekata, opekotina od sunca, te za tretiranje gljivičnih oboljenja...
Ulje djeluje protudepresivno, a ne uspavljuje, nego tonizira i okrepljuje.
Vrlo je djelotvorno u tretiranju stanja iscrpljenosti, malaksalosti, apatije i letargičnosti. Uravnotežuje emocije, bistri misli, potiče pozornost, intuiciju i kreativnost. Iz svega rečenog neminovno slijedi zaključak da s primjenom ulja smilja treba pokušati olakšati tegobe koje ulaze u opis sindroma kroničnog umora."


U školi aromaterapije, autorica ove knjige ukratko je rekla nešto što sam dobro zapamtila. Pokušat ću je citirati:
"Ako za lavandu možemo reći da je kao majčina ljubav, tada za smilje
možemo slobodno reći da posjeduje majčinu snagu."

A mene ipak, uvijek kad otvorim bočicu smilja, zapuhne
sunce, more i lito!
















Post je objavljen 22.01.2011. u 01:36 sati.