Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

U stranački podijeljenom Washingtonu očekuje se 'lavina subpoena'

Piše Bojan Klima

Kada u Washingtonu jedna stranka 'drži' Bijelu kuću, a druga Kongres, mogu se očekivati istrage. 'Republikanski' je Kongres devedesetih često izdavao subpoene kojima je cilj bio tadašnji predsjednik države, Bill Clinton. Istraživale su se 'afere' Whitewater, pa samoubojstvo Vincea Fostera, visokog vladinog dužnosnika i osobnog prijatelja predsjednika i Prve dame, te konačno – 'afera Lewinsky'…

Deset godina kasnije, 'demokratski' je Kongres istraživao 'republikansku' Bijelu kuću. Subpoene su tražile svjedočenje savjetnika predsjednika Georgea Busha u vezi navodno politički motiviranog otpuštanja šestorice saveznih tužitelja, a istraživalo se i navodno vladino kršenje ljudskih prava u tzv. ratu protiv terorizma.

Republikanska stranka se sada - prema analitičarima – nalazi na domak pobjedi na izborima za Kongres, koji se održavaju početkom studenog. Mogla bi osvojiti većinu ili u jednom, ili možda čak u oba doma Senata. Naravno, u Bijeloj kući bit će Barack Obama, iz Demokratske stranke.

Časopis Politico piše o tome koje kongresne istrage možda slijede na proljeće – naravno, ako republikanci pobijede na izborima i osvoje većinu na Capitol Hillu. O mnogim od ovih 'slučajeva' pisali smo u prošlosti, pa vrijedi podsjetiti na neke od njih:

1. 'Jobgate'. Da bi ostvarila 'ujedinjeni front' na stranačkim izborima Demokratske stranke, Bijela je kuća navodno ponudila dvojici 'alternativnih' demokratskih kandidata za Senat SAD – u Pennsylvaniji i Coloradu - radna mjesta u administraciji, ukoliko pobjedu prepuste političarima koji su imali 'službenu' podršku. Republikanci namjeravaju istražiti je li time prekršen zakon.

2. Državna sanacija banaka, drugih financijskih ustanova, General Motorsa i Chryslera. Već će samo dobavljanje dokumentacije - poruka elektronske pošte – biti razlog za stotine subpoena, piše Politico. Administraciji će malo tko biti od pomoći, jer su i liberali u Kongresu svjesni da je državna sanacija financijskog sektora iznimno nepopularna, i na ljevici i na desnici.

3. Spašavanje tržišta nekretnina. Demokratsku je stranku prošle godine prilično osramotila činjenica da je firma Countrywide dala povlašteni zajam demokratu Chrisu Doddu, predsjedatelju senatskog odbora koji regulira tržište nekretnina. Senator Dodd je nakon toga najavio odlazak u mirovinu. Republikanska je stranka najavila istragu takvih 'zajmova za političare', čak ako su od njih imali koristi i njezini članovi.


Post je objavljen 27.08.2010. u 20:19 sati.